Πέμπτη 28.09.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διασχίζοντας τον ΠΑΘΕ μέχρι τον Ευαγγελισμό με εξωλέμβιο – συγκλονιστικό βίντεο

12.09.2023 /

Μία τεράστια λίμνη είναι ο ΠΑΘΕ από τη Λάρισα μέχρι και τον Ευαγγελισμό στα Τέμπη και η διέλευση γίνεται πλέον μόνο με βάρκες και εξωλέμβιους.

Το νερό και η φύση έχουν μνήμη και μετά την πρωτοφανή θεομηνία βρήκαν την αρχέγονή τους πορεία, στους χρόνους τους μυθικούς ακόμη όταν οι θεοί του Ολύμπου, ο Ποσειδώνας με την τρίαινά του και ο Δίας με τους κεραυνούς άνοιξαν στα δύο Όλυμπο και Κίσσαβο γι να διέλθει το νερό από την κοιλάδα των Τεμπών και να βρει διέξοδο στη θάλασσα προκειμένου να σχηματιστεί τα τελευταία  χιλιάδες χρόνια, ο εύφορος θεσσαλικός κάμπος.

Γυρίσαμε ωστόσο στις εποχές της θεογονίας του Ησίοδου στη μάχη θεών και Γιγάντων και για τούτο από το όρος Τιτάνιο στη Μεταμόρφωση το Βλοχό και το Κεραμίδι και λίγο πιο κάτω στην Πηνειάδα, το Κουτσόχερο και τη Μάνδρα, όπου εκατοντάδες σπίτια είναι πλέον υποβρύχια,, οι θεοί μας εκδικούνται για την αποκοτιά και την ύβρι..

Αυτή τη στιγμή σύμφωνα με υπολογισμούς υδραυλικών επιστημόνων ο κάμπος είναι “φορτωμένος” με 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Η λεκάνη απορροής του Πηνειού είναι 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και έπεσαν περίπου 500 χιλιοστά βροχής. Αυτό σημαίνει 5 δις κυβ. μέτρα νερού, όσα είναι ετήσια τα νερά του Αχελώου που καταλήγουν στη θάλασσα και 2 δις κυβικά περισσότερα από το έλλειμμα στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα στον κάμπο…

Δείτε το χαρακτηριστικό βίντεο που ακολουθεί.

[fbcomments]