Τρίτη 29.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κλείνουν τα Τέμπη σήμερα οι αγρότες

09.02.2019

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες, με ιδιαίτερη αιχμή τον σημερινό αποκλεισμό του κόμβου των Τεμπών, όπως αποφάσισαν οι συγκεντρωμένοι στο μπλόκο της Νίκαιας στον νομό Λάρισας. Συγκεκριμένα, σήμερα το μεσημέρι, οι αγρότες από το πανθεσσαλικό μπλόκο στη Νίκαια θα κατευθυνθούν προς τα Τέμπη, όπου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση, κόβοντας πρακτικά τη χώρα στα δύο για ορισμένες ώρες.

Οι αγρότες εντείνουν την πίεση, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει ακόμη θετικά στο αίτημά τους να πραγματοποιηθεί συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργών υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, έτσι ώστε να δοθούν επιτόπου θετικές απαντήσεις. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλα κυβερνητικά στελέχη, κάτι που οι αγρότες θεωρούν πως δεν θα φέρει αποτέλεσμα.

Προθχες το μεσημέρι, αντιπροσωπεία της πανελλαδικής επιτροπής των μπλόκων μετέβη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και κατέθεσε στοιχεία τα οποία, σύμφωνα με τους αγρότες, δείχνουν τη λειτουργία και δράση καρτέλ στην αγορά βάμβακος καθώς και σε άλλα αγροτικά προϊόντα. Μετά τη συνάντηση, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ότι για το θέμα υπάρχει αίτημα συνεργασίας, τόσο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του υπουργείου Οικονομίας, για τον καθορισμό ενδεικτικής τιμής πώλησης στο βαμβάκι. «Στο πλαίσιο που αυτό εμπίπτει και στις δικές μας αρμοδιότητες θα συνεργαστούμε», σημείωσε. Οι εκπρόσωποι των αγροτών ανέφεραν πως διέκριναν «ευήκοα ώτα από την πλευρά της προέδρου και των μελών της Επιτροπής» και πρόσθεσαν ότι ευελπιστούν η έρευνα «να βάλει φρένο σε μια πρακτική που καταδυναστεύει τους αγρότες».

Στη Βόρεια Ελλάδα, για μία ακόμη φορά αγρότες προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό της διασταύρωσης Σιδηροκάστρου, έξω από τον Λευκώνα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών. Οπως δήλωσαν, στόχος τους είναι να φτάσουν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Τρακτέρ και μηχανήματα έχουν βγει στον κόμβο του Δερβενίου, στην περιοχή του Λαγκαδά, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.