Πέμπτη 27.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μια διαφορετική προσέγγιση στην καραγκούνικη φορεσιά

20.04.2016 /

Την στολή της καραγκούνας, με μια πιο επιστημονική ματιά είχαν την ευκαιρία να γνωρίζουν όσοι βρέθηκαν χθες στην αίθουσα εκδηλώσεων του 5ου ΚΑΠΗ Τρικάλων.

Στο παραπάνω χώρο πραγματοποιείται έκθεση καραγκούνικης φορεσιάς από τον Λαογραφικό Σύλλογο Τρικάλων & Παράρτημα Φανερωμένης «Οι Θεριστάδες» που θα ολοκληρωθεί αυτή την Κυριακή 24 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων, σήμερα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε σεμινάριο για την καραγκούνικη φορεσιά, ενώ το παρόν έδωσαν τοπικοί φορείς και πολίτες που θέλησαν να κάνουν ένα λαογραφικό ταξίδι.

Ομιλητές ήταν τ. Σχολικός Σύμβουλός Α/θμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Παπαβασιλείου που μίλησε με θέμα «Η καραγκούνικη φορεσιά, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα», η φιλόλογος και πρώην διευθύντρια της Β/θμιας Εκπαίδευσης κα. Ευαγγελία Γουγουλάκη που ανέπτυξε το θέμα «η γλώσσα του ενδύματος», ο ζωγράφος χαράκτης κ. Ηλίας Κοτσίρας που μίλησε για την παραδοσιακή φορεσιά και τη σύγχρονη τέχνη και ο εκπαιδευτικός, τ. Προϊστάμενος του γραφείου πολιτιστικών θεμάτων Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Αντώνης Παπαμιχαήλ αναφέρθηκε στην εξέλιξη της καραγκούνικης φορεσιάς από το 19π αιώνα έως και σήμερα.

Να σημειωθεί ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως και την Κυριακή 24 Απριλίου από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ.

Στόχος της εκδήλωσης και της έκθεσης ήταν να γνωρίσει το τρικαλινό κοινό την καραγκούνικη φορεσιά που αποτελεί κομμάτι της τοπικής ιστορίας πολιτισμού, της μεγαλύτερης πληθυσμιακής μερίδας του Νομού. Πρόκειται για μια ενδυμασία που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κοινωνική δομή των κατοίκων της περιοχής, όπως στο συγκερασμό επαγγελμάτων και οικονομικής ανάπτυξης της εποχής που λειτούργησε.

Όπως τονίζει ο Σύλλογος «η καραγκούνικη φορεσιά στο ν. Τρικάλων παρουσιάζει μεγάλο πλούτο και συγκερασμό στοιχείων σε μια ποικιλία που δημιουργεί περισσότερες επί μέρους ενδυματολογικές ομάδες οικισμών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό οφείλεται στη γεωγραφική θέση της περιοχής, δεδομένου ότι από παλαιότατων χρόνων αποτελεί πέρασμα για τα καραβάνια των εμπόρων που μετέφεραν πρώτες ύλες και πολύτιμα είδη από την Ευρώπη. Έφταναν στα Γιάννενα και από εκεί στις υπόλοιπες θεσσαλικές πόλεις, μέσω των Τρικάλων».

Ευαγγελία Κάκια