Δευτέρα 18.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

“Θανάσιμα” ερωτηματικά για την απώλεια της 16χρονης Ευαγγελίας

04.03.2019

Πολλές ήταν οι απώλειες νέων ανθρώπων μέσα στην εβδομάδα που πέρασε στο νομό Τρικάλων, αυτή όμως που συγκλόνισε κυριολεκτικά το Πανελλήνιο είναι της 16χρονης μαθήτρια Ευαγγελίας Καπάτου από το Λόγγο.

Ενός παιδιού που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τρικάλων με ίωση, χαμογελαστό όπως ήταν πάντα και κατέληξε οι γονείς του να το πάρουν νεκρό από εκεί.

Τι μεσολάβησε στο διάστημα από τις 20/2/2019;

Τα ερωτήματα που μπαίνουν είναι αμείλικτα και χρήζουν απαντήσεων:

  1. Υπάρχουν ευθύνες και αν ναι είναι στην Παθολογική ή Καρδιολογική κλινική;
  2. Εγινε ή όχι νεκροψία νεκροτομή του παιδιού για να αποφανθεί ο ιατροδικαστής για τα αίτια του θανάτου;
  3. Γιατί παρότι δεν συνηθίζεται η ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποίησε παρέμβαση ρωτώντας στο ΚΕΕΛΠΝΟ εάν στο κοριτσάκι έγινε μοριακός έλεγχος για τη γρίπη;
  4. Γιατί οι γιατροί του νοσοκομείου βάλλουν κατά της ΠΟΕΔΗΝ και μάλιστα με σκληρή γλώσσα χαρακτηρίζοντας το δελτίο τύπου απαράδεκτο;
  5. Θα γίνει έρευνα στο νοσοκομείο και από ποιους; Μήπως θα έπρεπε να παρέμβει και η Δικαιοσύνη αν κρίνει πως υπάρχουν ευθύνες;

 

Η ΠΟΕΔΗΝ

Μια απορία που εγείρει… ερωτήματα διατυπώνει η ΠΟΕΔΗΝ με σημερινή της ανακοίνωση, αναφορικά με τον θάνατο 16χρονης στο νοσοκομείο Τρικάλων.

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

16χρονο κοριτσάκι κατέληξε στο Νοσοκομείο Τρικάλων

Ρωτάμε το ΚΕΕΛΠΝΟ εάν έγινε μοριακός έλεγχος στο κοριτσάκι 7 ημέρες που νοσηλευόταν για Η1Ν1

Το δεκαεξάχρονο κοριτσάκι εισήχθη στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Τρικάλων 20/2/2019. Νοσηλεύτηκε στην Παθολογική έως την Τρίτη 26/2/2019. Την Τρίτη 26/2/2019 παρουσίασε επιπλοκές και μεταφέρθηκε στη Μονάδα Εμφραγμάτων όπου και κατέληξε.

Ρωτάμε το ΚΕΕΛΠΝΟ εάν στο κοριτσάκι έγινε μοριακός έλεγχος για τη γρίπη; Να μας πει ποια είναι η αιτία θανάτου;

Οι Γιατροί

Οργισμένη είναι η αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών κατά του δελτίου τύπου της ΠΟΕΔΗΝ για το θάνατο της 16χρονης:

«Βιαστικό και απαράδεκτο, χωρίς να έχει καν προηγηθεί έρευνα, το Δ.Τ. της ΠΟΕΔΗΝ για το θάνατο του μικρού κοριτσιού στα Τρίκαλα, όταν μάλιστα στο συγκεκριμένο περιστατικό ακολουθήθηκαν όλες οι ενδεδειγμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση της εποχικής γρίπης, το μόνο που κάνει είναι να απαξιώνει και να αμαυρώνει το έργο και τον ιδρώτα των συναδέλφων οι οποίοι εργάζονται κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια της άτυχης μαθήτριας.

 Η Διοίκηση και τα αρμόδια όργανα του Γ.Ν. Τρικάλων να πράξουν τα αυτονόητα.

Διευθυντής Καρδιολογικής Βόλου

Απόρροια ιώσεων -κυρίως του γαστρεντερικού συστήματος- είναι το 99% των μυοκαρδίτιδων, ενώ η γενική πρόγνωση της ασθένειας δεν είναι τόσο κακή. Αυτό δήλωσε στην ΕΡΤ Βόλου και στην εκπομπή Θεσσαλικό Περισκόπιο, ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Αλέξανδρος Δούρας, με αφορμή το τραγικό περιστατικό του θανάτου χθες (27-2-2019) μιας 16χρονης κοπέλας στα Τρίκαλα από οξεία μυοκαρδίτιδα.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Δούρας βασίζονται σε ελληνική μελέτη της Καρδιολογικής Εταιρείας, στην οποία συμμετέχουν και κάποια Νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και αυτό του Βόλου. Σύμφωνα με αυτά, οι πιθανότητες κάποιος ιός να εντοπιστεί στο μυοκάρδιο είναι μόλις 1/100, ενώ κατά τη διάρκεια εποχικών εξάρσεων, το ποσοστό ανεβαίνει στο 3 – 5% επί του συνόλου των κρουσμάτων. Πρέπει να σημειωθεί δε, ότι ενώ ο ιός πηγαίνει σε όλους, μόνο ορισμένα άτομα που είναι προδιατεθειμένα, εμφανίζουν τελικά μυοκαρδίτιδα.

Σε όλες τις περιπτώσεις η ίωση (συνήθως γαστρεντερίτιδας) προηγείται έως και 30 μέρες της εκδήλωσης των συμπτωμάτων, το βασικότερο των οποίων είναι ο πόνος στο στήθος.

Σύμφωνα με τον κ. Δούρα, η μυοκαρδίτιδα δεν έχει τόσο κακή πρόγνωση, όσο ίσως νομίζουν κάποιοι. Ειδικότερα, επί του συνόλου των περιστατικών, όλων των ηλικιών, κακή έκβαση έχει ένα ποσοστό 25% περίπου. Πιο συγκεκριμένα, από το ποσοστό αυτό, το 20% των ασθενών μπορεί να έχει μετάπτωση σε καρδιακή ανεπάρκεια, ενώ ένα 5% να οδηγηθεί στο θάνατο.

Υπάρχει τέλος, κι ένα πολύ μικρό ποσοστό προσβολής από τη λεγόμενη κεραυνοβόλο μυοκαρδίτιδα (κατά την οποία είναι κεραυνοβόλα τόσο τα συμπτώματα, όσο και η εξέλιξη της νόσου) που αν προσβάλει ένα άτομο προδιατεθειμένο, θα αποβεί θανατηφόρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ 30 περιστατικών μυοκαρδίτιδας που έχουν νοσηλευθεί στο Νοσοκομείο Βόλου, κανένα δεν είχε κακή έκβαση.

Η μυοκαρδίτιδα προσβάλει κατά κύριο λόγο, νεαρούς άνδρες, ενώ όσον αφορά στις ηλικιακές ομάδες, η μελέτη δείχνει ότι η πλειοψηφία των νοσούντων, δηλαδή το 50%, είναι μεταξύ 20 – 40 ετών, ένα 15% είναι κάτω των 18 ετών και μόλις το 5% αφορά σε παιδιά κάτω των 10 ετών.