Τρίτη 21.05.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Θάλασσα και ο δήμος Φαρκαδόνας-Στα λευκά το Διάσελλο

26.02.2018 /

Ποτάμια, χείμαρροι και αρδευτικά κανάλια ξεχείλισαν στην πλειονότητα των χωριών της Φαρκαδόνας, ενώ διάφορα άλλα προβλήματα προέκυψαν εντός και εκτός οικισμών θέτοντας σε άμεση επέμβαση το Δήμο

Χείμαρροι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αρδευτικά κανάλια δεν που δεν κατάφεραν να συγκρατήσουν τα βρόχινα νερά, ποτάμια υπερχειλισμένα, αγροκτήματα βυθισμένα στα νερά και στις λάσπες και η βροχή να πέφτει ακατάπαυστα από το βράδυ της Κυριακής έως και νωρίς το πρωί της Δευτέρας.

Όλα τα παραπάνω σκιαγράφησαν το τοπίο στην περιοχή της Φαρκαδόνας, θέτοντας σε επαγρύπνηση το Δήμο Φαρκαδόνας, την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων και τους προέδρους του συνόλου των δημοτικών διαμερισμάτων.

Η επιβαρυμένη κατάσταση ήταν ορατή από το πρωί της Κυριακής, όταν ο Πηνειός ποταμός άρχισε να ξεχειλίζει στην περιοχή της Φαρκαδόνας, μη μπορώντας να αντέξει τους μεγάλους όγκους νερού που κατηφόριζαν από τα ορεινά και τα πεδινά του νομού. Ωστόσο οι ισχυρές βροχοπτώσεις τοπικά και σε επίπεδο νομού, ήρθαν  να επιδεινώσουν την κατάσταση. Από τα ξημερώματα της Δευτέρας οι χείμαρροι και οι παραπόταμοι της περιοχής, έρεαν στα όρια τους μοιάζοντας με ορμητικά ποτάμια, αρδευτικά και αποστραγγιστικά κανάλια έρεαν στα όρια τους ή υπερχείλιζαν…και ο Πηνειός ποταμός, όπως και ο Ενιπέας, να ρέουν εκτός της κοίτης τους.

Από τις υπερχειλίσεις των δυο ποταμών πλημμύρισαν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αγροτών, περίπου 25.000 στρέμματα, καλλιεργούμενων και μη εκτάσεων. Ένα μέρος των εν λόγω εκτάσεων πλημμύρισαν και από τα αρδευτικά κανάλια τα οποία αποδείχτηκαν μικρά για να συγκρατήσουν τους μεγάλους όγκους νερού, που προήλθαν από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού συνεχίστηκε η διακοπή της κυκλοφορίας στην περιφερειακή οδό Κλοκοτού – Μαραθέας στο ύψος της γέφυρας, ενώ συνεχίστηκε η λειτουργία του αντλιοστασίου στο Κεραμίδι για την διαχείριση των νερών.

Και τα βλέμματα όλων, όπως και ευχή, Δήμου Φαρκαδόνας, Περιφέρεια Θεσσαλίας και προέδρων των χωριών, να σταματήσει άμεσα η βροχή για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Επέμβαση του Δήμου Φαρκαδόνας

Οι νέες βροχοπτώσεις έθεσαν σε ετοιμότητα και σε άμεση επέμβαση από τα ξημερώματα της Δευτέρας το Δήμο Φαρκαδόνας. Μηχανήματα και υπάλληλοι του Δήμου, υπό την επίβλεψη και τις κατευθύνσεις του δημάρχου Φαρκαδόνας κ. Θανάση Μεριβάκη, όργωσαν στην κυριολεξία τα δημοτικά διαμερίσματα για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που επέφεραν οι έντονες βροχοπτώσεις και η κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα μηχανήματα του Δήμου νωρίς το πρωί της Δευτέρας επενέβησαν στο Ζάρκο, όπου υπήρχε κατάρρευση ενός παλιού οικήματος, έναντι του Ναΐσκου του Αγίου Βησσαρίωνος, και επισκέφτηκαν τους οικισμούς της Οιχαλίας, του Πετρωπόρου, των Ταξιαρχών, της Κρήνης για την αντιμετώπιση προβλημάτων που προήλθαν είτε από καταπτώσεις χωμάτινων όγκων. Παράλληλα συχνές αυτοψίες υλοποιούνταν και στα αναχώματα, που προφυλάσσουν χωριά από τον Πηνειό ποταμό.

«Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Πλέον το μόνο που ευχόμαστε είναι να σταματήσουν οι βροχοπτώσεις προκειμένου να μην έχουμε νέα προβλήματα», σημείωνε σήμερα νωρίς το μεσημέρι ο δήμαρχος Φαρκαδόνας κ. Θανάσης Μεριβάκης.

Το ΚΡΗΝΗ LIVE βρέθηκε νωρίς το πρωί στον υπερχειλισμένο χείμαρρο Ντόμιτσα στην Κρήνη και κατέγραψε αποκλειστικές εικόνες :

Μπορεί τα χιόνια να καθυστέρησαν αλλά ήρθαν και στην περιοχή της Φαρκαδόνα, έστω κι αν πλησιάζουμε στα τέλη του χειμώνα.

Στα λευκά ξύπνησαν το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι του Διασέλλου του Δήμου Φαρκαδόνας. Κι αν στα πεδινά του Δήμου οι βροχοπτώσεις υπήρξαν έντονες, στο εν λόγω δημοτικό διαμέρισμα από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, σημειωνόταν έντονη χιονόπτωση.

Το ύψος του χιονιού το πρωί της Δευτέρας άγγιξε τους 20 πόντους, ενώ σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, αν δεν υπήρχε υγρασία λόγω των βροχοπτώσεων, τότε το ύψος του χιονιού θα ήταν αρκετά μεγαλύτερο.

Στο ορεινό Διάσελλο από τα ξημερώματα της Δευτέρας ανηφόρισαν εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου, προχωρώντας στον καθαρισμό της κεντρικής οδού που οδηγεί στο χωριό, αλλά και στο καθαρισμό των αγροτικών δρόμων που οδηγούν στα ποιμνιοστάσια.

Παρεμβάσεις από το Δήμο υπήρχαν και στην εσωτερική οδοποιία, διευκολύνοντας την κίνηση των κατοίκων.

Από την χιονόπτωση δεν λειτούργησαν το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο της περιοχής μετά την απόφαση που έλαβε ο Δήμος.

Εντωμεταξύ χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και σε ημιορεινές περιοχές των χωριών της Πηνειάδας, του Ζάρκου, της Φαρκαδόνας, του Γριζάνου, του Κεραμιδίου. Οι κάτοικοι ξύπνησαν σε λευκό φόντο, καθώς οι χιονοπτώσεις άγγιξαν τα γύρω βουνά των χωριών.