Δευτέρα 04.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Θα υπάρξει πόλεμος στην Ουκρανία;

12.02.2022

Ανησυχία προκαλεί το κάλεσμα των χωρών που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν…


Η Νορβηγία, η Λετονία και το Ηνωμένο Βασίλειο προστέθηκαν τις τελευταίες ώρες στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας ανέφερε ότι «λόγω της σοβαρής και απρόβλεπτης» κατάστασης στην Ουκρανία, συμβουλεύει τους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στη χώρα αυτή και προτρέπει όσους βρίσκονται εκεί να την εγκαταλείψουν. Συμβούλευσε επίσης τους Νορβηγούς να μην ταξιδεύουν σε περιοχές της Ρωσίας που απέχουν λιγότερα από 250 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και να αποφεύγουν τα ταξίδια σε όλη τη Λευκορωσία, εκτός της πρωτεύουσας Μινσκ.

Η Λετονία από την πλευρά της κάλεσε τους πολίτες της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω της «σοβαρής απειλής για την ασφάλεια που θέτει η Ρωσία» και μιας «αξιόπιστης απειλής κλιμάκωσης», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι συγγενικά πρόσωπα του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο αποχωρούν από την Ουκρανία, με την ισραηλινή κυβέρνηση να επικαλείται «μια επιδείνωση της κατάστασης» σε μια προφανή αναφορά στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Η ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε περαιτέρω τους Ισραηλινούς να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ουκρανία και όσους βρίσκονται εκεί να «αποφεύγουν περιοχές εντάσεων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας επίσης ανακοίνωσε σήμερα πως εξέδωσε οδηγία προς τους Ιάπωνες υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα, ενώ και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε τονίσει νωρίτερα πως οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία πρέπει να φύγουν «τώρα» από τη χώρα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας με ανακοίνωσή του καλεί και εκείνο όλους τους πολίτες της χώρας, που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Ουκρανία το προσεχές χρονικό διάστημα, να αποφύγουν να ταξιδέψουν προς τη χώρα αυτή. Επιπροσθέτως, προτρέπει όλους τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στην Ουκρανία να την εγκαταλείψουν το συντομότερο.

Μπάιντεν: Φύγετε από την Ουκρανία άμεσα

«Τα πράγματα ενδέχεται να ξεφύγουν στην περιοχή», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κάλεσε εκ νέου τους Αμερικανούς που παραμένουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Με δεδομένες τις αυξανόμενες απειλές για στρατιωτική δράση από την πλευρά της Ρωσίας, ο Μπάιντεν υπογράμμισε ότι δεν σκοπεύει να στείλει αμερικανικό στρατό για να διασώσει τυχόν εγκλωβισμένους Αμερικανούς. «Οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν τώρα», δήλωσε εμφατικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ, μιλώντας στο NBC News.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Είναι δύσκολη η κατάσταση και τα πάντα μπορεί να ξεφύγουν πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει επεξεργασία σεναρίου διάσωσης Αμερικανών που θα χρειαστεί να αποχωρήσουν εσπευσμένα σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν είπε: «Δεν υπάρχει. Θα πρόκειται για Παγκόσμιο Πόλεμο εάν αρχίσουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου. Βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο, από αυτόν που βρισκόμασταν».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,