Παρασκευή 19.08.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Από την τέχνη… στην κακογουστιά;

06.11.2018

Είναι ένα φαινόμενο που έχει «χτυπήσει» την πόλη των Τρικάλων, απ’ άκρη σ’ άκρη, προκαλώντας έναν έντονο διάλογο, με υποστηρικτές και επικριτές να διαφωνούν για την καλαισθησία και την νομιμότητα, αυτής της μορφής τέχνης. Ο λόγος, για την τέχνη του δρόμου ή αλλιώς τα γκράφιτι.

Κάνοντας κάποιος μια βόλτα στους δρόμους της πόλης θα διαπιστώσει του λόγου του αληθές. Οι φρεσκοβαμμένοι τοίχοι φαίνεται ότι «ανοίγουν την όρεξη» σε εκείνους που προβαίνουν σε βανδαλισμούς, ενώ συνθήματα γράφονται ξανά και ξανά, το ένα πάνω στο άλλο σε μία προσπάθεια «κυριαρχίας» του ικανότερου στη «ζωγραφική» και του καλύτερου σπρέι. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που έχει πάρει διαστάσεις, οι οποίες μάλιστα από ό,τι φαίνεται είναι ανεξέλεγκτες.

Συνθήματα και μηνύματα

Τα γκράφιτι εξαπλώνονται και αφηγούνται τη δική τους ιστορία στην πόλη. Μηνύματα και συνθήματα κοσμούν πλέον τις περισσότερες επιφάνειες. Μηνύματα και συνθήματα που έχουν να κάνουν με πολιτικούς και ομάδες. Άλλοτε υπέρ κι άλλοτε διόλου κολακευτικά. Άλλοι πάλι επιλέγουν να γράψουν στους τοίχους (ιδιωτικούς και δημόσιους) για να «φωνάξουν τον έρωτά τους», ενώ κάποιοι άλλοι απλά για να δηλώσουν την ύπαρξή τους. Κι όλοι μαζί δημιουργούν μία άσχημη εικόνα στην πόλη.

Εικόνες ντροπής

Εικόνες ντροπής κατέγραψε ο φακός στην παλιά πόλη των Τρικάλων, η οποία έχει «πλημμυρίσει» από γκράφιτι, συνθήματα και μουτζούρες.

Κάθε σοκάκι, τοίχοι και πορτοπαράθυρα σπιτιών, έχουν παραδοθεί στο έλεος των βανδάλων που εκτονώνονται καταστρέφοντας ότι ωραίο υπάρχει στο πέρασμά τους.

Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και οι ιδιοκτήτες έχουν μετατραπεί σε ελαιοχρωματιστές, αφού δεν κάνουν άλλη δουλειά από το να βάφουν σχεδόν κάθε μέρα.

Από την μανία ορισμένων όμως, δεν έχουν γλιτώσει ούτε τα ιστορικά μνημεία της παλιάς πόλης, ακόμα και οι εκκλησίες.

Υπάρχουν και έργα τέχνης

Είναι αλήθεια ότι τις πιο πολλές φόρες αυτό που ονομάζουμε γκράφιτι, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μουντζούρες. Λένε όμως ότι το χρώμα ομορφαίνει τη ζωή μας και αυτό συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις που ανάμεσα στα γκράφιτι μπορεί κάποιος να βρει πραγματικά έργα τέχνης, που άσχετα από την επιλογή της τοποθεσίας τους, αξίζει να τα προσέξει λίγο καλύτερα.

Υπάρχουν γκράφιτι που θα μπορούσαν να θεωρηθούν καλλιτεχνήματα και που διαφέρουν από το βανδαλισμό της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, όπως στη διάβαση στο Γαρδικάκι.

Και σε αυτή την περίπτωση όμως, θα πρέπει να επιλέγονται χώροι ειδικά προκαθορισμένοι για το σκοπό αυτόν.

Πρέπει να μπει μια τάξη

Εντούτοις, η χαοτική αυτή κατάσταση θα πρέπει να προβληματίσει τον Δήμο και τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα πρέπει να επεξεργαστούν τρόπους για να κρύψουν την ασχήμια και να αποκαταστήσουν τα μνημεία αλλά και στα ίδια τα δικά τους κτίρια, όπως αυτό της e-trikala.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για να φρενάρουν τη δράση των οργισμένων νέων της πόλης και εάν κάποιος εντοπιστεί με το σπρέι στο χέρι, να βρεθεί αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη.