Δευτέρα 01.06.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τερέζα Μέι: Η νέα… Θάτσερ που αναλαμβάνει τα ηνία της Βρετανίας

13.07.2016

Είκοσι ημέρες μετά το δημοψήφισμα, όπου οι Βρετανοί αποφάσισαν κατά πλειοψηφία την έξοδο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Brexit «παράγει» τα πρώτα απτά πολιτικά αποτελέσματα, αφού ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχωρεί από την πρωθυπουργία και την θέση του αναλαμβάνει η Τερέζα Μέι.

Η μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Κάμερον παρουσιάζεται ήδη ως η Μάργκαρετ Θάτσερ του 21ου αιώνα, αποκαλύπτοντας ίσως την εθνική ανάγκη των Βρετανών να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας τους διαχειριζόμενη, παράλληλα, τη διαδικασία της εξόδου από την ΕΕ μια πολιτικός με «σιδερένια πυγμή», όπως έχει κατοχυρωθεί η προσωπικότητα της Μάργκαρετ Θάτσερ στο βρετανικό συλλογικό υποσυνείδητο.

Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα, που ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να επισκεφθεί το παλάτι του Μπάκιγχαμ και να υποβάλει την παραίτησή του στην βασίλισσα Ελισάβετ. Στην πρωθυπουργική κατοικία της Ντάουνινγκ Στριτ τον Κάμερον θα αντικαταστήσει η νέα «σιδηρά κυρία» της χώρας, Τερέζα Μέι.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, που πολλοί παρομοιάζουν με την άλλοτε πρωθυπουργό της χώρας, Μάργκαρετ Θάτσερ, αναδείχθηκε νικήτρια στην κούρσα διαδοχής του Κάμερον, μετά το δημοψήφισμα για Brexit και την απόφαση της πλειοψηφίας των Βρετανών ψηφοφόρων να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο μεταξύ δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν πως η νέα κυβέρνηση της Τερέζα Μέι πρόκειται να έχει τις περισσότερες γυναίκες υπουργούς που είχε ποτέ συντηρητική κυβέρνηση στην ιστορία της Βρετανίας.

Ανάμεσα στα ονόματα των γυναικών που αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα κυβέρνηση είναι η υπουργός Εργασίας και Συντάξεων Priti Patel, που υποστήριξε την εκστρατεία υπέρ του Brexit και η υπουργός Επιχειρηματικότητας Anna Soubry, που είχε ταχθεί υπέρ του Remain.

Την Τρίτη και ενώ η σύζυγος του Ντέιβιντ Κάμερον, Σαμάνθα επέβλεπε την μετακόμιση από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο ίδιος επέλεξε να κάνει την τελευταία του εμφάνιση ως πρωθυπουργός σε ένα σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο δυτικό Λονδίνο. Ο Κάμερον επισκέφθηκε το σχολείο την ώρα του μεσημεριανού φαγητού και κάθισε να φάει μαζί με τους μαθητές πατάτες και φασόλια στον φούρνο.

Κάποια στιγμή μερικές εξάχρονες μαθήτριες πλησίασαν τον Ντέιβιντ Κάμερον και με «ανακριτική» διάθεση τον ρώτησαν: «Θα προτιμούσατε να γίνετε αγρότης ή δάσκαλος κύριε Κάμερον;». Η συγκεκριμένη ερώτηση έχει ήδη απασχολήσει τον βρετανικό Τύπο και μάλιστα δημοσιεύματα για το επαγγελματικό μέλλον της συζύγου του Σαμάνθα αναφέρουν πως ίσως εκείνη ασχοληθεί με την μόδα ή με την διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Πάντως, ο Κάμερον δεν δίστασε να απαντήσει στις μικρές μαθήτριες και ανέφερε: «Νομίζω ότι οι αγρότες κάνουν σπουδαία δουλειά, αλλά με τρία παιδιά, που τα διδάσκω πώς να διαβάζουν θα επιλέξω αυτό το επάγγελμα (του δασκάλου)

πηγή Πρώτο Θέμα