Δευτέρα 01.06.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Εντονες αντιδράσεις για τα διόδια των Τεμπών

21.07.2016 /

Σήμερα η πλειοψηφία των οδηγών που κατευθύνονται στα παράλια των Δήμων Τεμπών και Δίον Ολύμπου επιλέγουν –λόγω των αυξημένων τιμών στους Σταθμούς Διοδίων Ευαγγελισμού αλλά κυρίως του Πυργετού- τον υφιστάμενο παράδρομο. Οι περισσότεροι αναμένουν με ανυπομονησία την ολοκλήρωση των εργασιών στις σήραγγες της κοιλάδας, ώστε με τη νέα ανακατανομή των σταθμών διοδίων η διέλευση μέσα από την κοιλάδα των Τεμπών και μέρος της εθνικής οδού, στο ύψος του Πυργετού να είναι ελεύθερη.

Δυστυχώς όμως αυτό το σενάριο έπαψε να ισχύει από τον Δεκέμβριο του 2013, οπότε ψηφίστηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με ΥΠΕΧΩΔΕ τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη τροπολογία της αρχικής σύμβασης και η οποία προβλέπει τη μετακίνηση του σταθμού διοδίων του Πυργετού, στο σημείο όπου βρισκόταν χρόνια πριν, στο ύψος των Αμπελακίων, δηλαδή εκεί όπου βρίσκονταν για χρόνια (σημείο συγκέντρωσης των τρακτέρ στις καθιερωμένες αγροτικές κινητοποιήσεις).

Η εξέλιξη αυτή προκαλεί –με σημαντική όμως καθυστέρηση- την αντίδραση τόσο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όσο και του Δήμου Τεμπών, οι οποίοι ζητούν να μην μεταφερθεί ο σταθμός του Πυργετού μέσα στην κοιλάδα ή στη χειρότερη των περιπτώσεων, αν αυτό συμβεί να δημιουργηθεί παράδρομος που θα δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό της εναλλακτικής δωρεάν πρόσβασης από την περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρχική σύμβαση του 2007 (Υπουργίας Σουφλιά) έδινε τη δυνατότητα εναλλακτικής οδού-παράδρομου, ενώ στην επίμαχη τροπολογία του 2013 αυτή η επισήμανση παραλείπεται.

Το ιστορικό

Η αρχική σύμβαση (ΦΕΚ 8-8-2007) προέβλεπε τη μεταφορά του σταθμού διοδίων από την κοιλάδα (400 μέτρα βορειότερα) στον Πυργετό για περιβαλλοντικούς λόγους. Τον Δεκέμβριο του 2013 επήλθε τροποποίηση της σύμβασης, η οποία επαναφέρει τα διόδια στα Τέμπη.

Προφανώς η μεγάλη απώλεια εσόδων της εταιρίας «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» από τη χρήση του παράδρομου έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην επαναφορά των διοδίων μέσα στην κοιλάδα. Βέβαια το ερώτημα που γεννάται είναι:

1ον. Δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τι έχει αλλάξει από την αρχική σύμβαση;

2ον. Γιατί δεν προβλέπεται εναλλακτική διαδρομή για όσους θέλουν να αποφύγουν τα διόδια. Εκτός και αν θεωρείται παράδρομος ο δρόμος μέσω Καλλιπεύκης ή ο παραλιακός της Αγιάς!

Το επιχείρημα της εταιρίας είναι ότι «η μεταφορά των διοδίων στην κοιλάδα των Τεμπών θα αυξήσει τα έσοδά της, κυρίως από τη διέλευση των φορτηγών, τα περισσότερα εκ των οποίων σήμερα, χρησιμοποιούν τον παράδρομο, καθιστώντας επικίνδυνη τη διέλευση των ΙΧ. Και γιατί η μείωση των εσόδων θα πρέπει να απασχολεί το δημόσιο; Διότι προβλέπεται η κάλυψη των ζημιών της από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μάλιστα λόγω των φετινών αγροτικών κινητοποιήσεων και τη μη λειτουργίας του Σταθμού διοδίων στον Πυργετό, η εταιρία έχει προσφύγει στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση -από το δημόσιο- εκατ. ευρώ

Όχι από Περιφέρεια και Δήμο Τεμπών

Ήδη η πρώτη αντίδραση στην προοπτική επαναφοράς των διοδίων στην κοιλάδα των Τεμπών έρχεται από τον Δήμο Τεμπών. Χθες βράδυ συνεκλήθη σε έκτακτη συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Τεμπών, προκειμένου να εκφράσει και επίσημα την αντίδρασή του και ως εναλλακτική λύση να ζητήσει να κατασκευαστεί ένας νέος σύγχρονος παράδρομος, που θα δίνει τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης δημοτών και διερχομένων. Το θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετίζεται με τη γνωμοδότηση επί της ανακοίνωσης για την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του τμήματος ΑΚ ΤΕΜΠΩΝ- ΑΚ ΡΑΨΑΝΗΣ του αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ με την κατασκευή και λειτουργία του μετωπικού σταθμού διοδίων Τεμπών και τη διαμόρφωση ισόπεδου κόμβου Αμπελακίων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Τεμπών Κώστα Κολλάτο «η επίσημη ενημέρωσή μας για τη μετακίνηση των διοδίων από τον Πυργετό στα Τέμπη έγινε αφενός με την τοποθέτηση του διευθύνοντα συμβούλου της παραχωρησιούχου εταιρίας στην ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΠΕΔ στα Αμπελάκια με θέμα «Οδικοί άξονες- ΠΑΘΕ -Ε 65» και αφετέρου με την παροχή γνωμοδότησης, προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας σχετικά με την κατασκευή νέων μετωπικών διοδίων Τεμπών και του ισόπεδου κόμβου Αμπελακίων. Άμεσα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα Υποδομών κ. Δέδε, στον οποίο υποβάλαμε τις αντιρρήσεις και τις ενστάσεις μας γι΄αυτή την εξέλιξη, τονίζοντας ότι κόβεται στην κυριολεξία ο Δήμος Τεμπών στη μέση. Μετά την εγκατάσταση και τη λειτουργία των ως άνω διοδίων δεν υπάρχει οδικό εναλλακτικό δίκτυο τόσο για την οδική κίνηση εντός των περιοχών, δημοτικών ενοτήτων και οικισμών του Δήμου, όσο και για τους κατευθυνόμενους προς Βορρά και αντίστροφα. Η απάντηση του γενικού γραμματέα ήταν ότι «υπάρχει σύμβαση παραχώρησης από τον Δεκέμβριο του 2013 που επιτρέπει τη μετακίνηση των διοδίων από το ύψος του Πυργετού στα Τέμπη καθώς τροποποιούσε την αρχική σύμβαση παραχώρησης του Αυγούστου 2007, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν υπάρχει διαπραγματευτική δυνατότητα», ενώ δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης με την ελεύθερη μετακίνηση των δημοτών, μόνιμων κατοίκων που πλήττονται από αυτή την εξέλιξη.

Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι «ΟΧΙ ΝΕΑ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ» και σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, να κατασκευαστεί νέος σύγχρονος παράδρομος που θα δίνει τη δυνατότητα της ελεύθερης μετακίνησης δημοτών και διερχομένων. Ήδη έχουμε στα χέρια μας γνωμοδότηση από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και τον νομικό σύμβουλο που χειρίζεται την υπόθεση στην οποία αποφαίνονται αρνητικά για την εγκατάσταση του νέου Σταθμού μέσα στην κοιλάδα. Να σημειώσουμε εδώ πως τόσο τα Τοπικά Συμβούλια Τεμπών και Αμπελακίων, όσο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου που συνεδρίασαν πρόσφατα, έχουν παραδώσει αρνητική γνωμοδότηση. Υπάρχει ακόμη δημόσια δήλωση του κ. περιφερειάρχη που εκφράζεται αρνητικά για τη μετακίνηση των διοδίων στα Τέμπη και περιμένουμε οι αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους ιθύνοντες, τώρα που η τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων είναι προς διαβούλευση. Έχοντας και τη συμπαράσταση των όμορων Δήμων Αγιάς και Δίου-Ολύμπου κινούμαστε ψύχραιμα και συντονισμένα ευελπιστώντας στη διευθέτηση του θέματος. Ανάλογα με τις εξελίξεις θα υπάρξει και ανάλογη προσέγγιση…» καταλήγει ο κ. Κολλάτος.

Αρνητική θέση αναμένεται να λάβει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 25 Ιουλίου. Μάλιστα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός φρόντισε να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση την αντίδρασή του στην παραπάνω προοπτική, μόλις κατατέθηκε το αίτημα για ένταξη στην ημερήσια διάταξη του Π.Σ. «Όταν έχουμε εκφράσει την αντίδρασή μας στη γενικότερη λειτουργία των σταθμών διοδίων, η αρνητική μας θέση στη λειτουργία ενός ακόμη σταθμού διοδίων είναι δεδομένη. Για μας προέχει η δυνατότητα εναλλακτικής διαδρομής για τον ταξιδιώτη, σε έναν σύγχρονο και ασφαλή δρόμο και κυρίως παρακείμενο στην εθνική οδό και όχι χιλιόμετρα μακριά. Και θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το μέλλον του σταθμού διοδίων στον Πυργετό. Θα καταργηθεί ή θα μετατραπεί από μετωπικός σε πλευρικός; Είμαι πεπεισμένος ότι αυτή τη φορά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, μα κυρίως η κυβέρνηση θα προτάξουν το συμφέρον και την ασφάλεια του πολίτη από τα συμφέροντα των εταιριών. Για την κυβέρνηση μάλιστα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνει πράξη όλα όσα υπόσχονταν προεκλογικά για το θέμα των διοδίων».

Πηγή: “Ελευθερία”