Τρίτη 27.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Γ. Τσίγκας: «Ο κόσμος δεν έχει συνηθίσει την αλλαγή στην ταρίφα»

20.09.2022 /

Αντιμετωπίζουν την κίνηση, την ακρίβεια… πολλές φορές λειτουργούν και «αγχολυτικά» μιλώντας με τους πελάτες. Η φήμη των συζητήσεων με τους οδηγούς ταξί δεν βγήκε τυχαία άλλωστε.

Ο Γιώργος Τσίγκας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί ν. Τρικάλων, εδώ και 15 χρόνια είναι ενεργός συνδικαλιστής στον κλάδο των οδηγών ταξί οι οποίοι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στην πόλη καθώς με τα γκρι αυτοκίνητά τους εξυπηρετούν πελάτες σε κοντινές αλλά και μακρινές μετακινήσεις.

Ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι ταξιτζήδες στην πόλη μας: «Οι δρόμοι είναι λίγο πρόβλημα… αλλά εκείνο που μας προβληματίζει περισσότερο είναι η κίνηση. Είναι γεγονός πως κάνει προσπάθειες ο Δήμος για να αποφύγει ο κόσμος το κέντρο και ελπίζουμε στο μέλλον να βελτιωθεί και άλλο η κατάσταση.

Επίσης με το κόμιστρο υπάρχει ένα πρόβλημα. Έχει ανέβει λίγο η ταρίφα και μπερδεύεται ο κόσμος. Μπορεί σήμερα να κάνω μια κούρσα που αξίζει 4 ευρώ και αύριο να βρω κίνηση και η ίδια κούρσα να φτάσει ακόμη και τα 5. Αυτό ο κόσμος δεν μπορεί να το κατανοήσει ακόμη. Είναι η σκέψη ότι «4 ευρώ πλήρωνα, 4 θέλω να πληρώνω». Στα Τρίκαλα δεν είμαστε με την νοοτροπία μιας μεγάλης πόλης. Για παράδειγμα στην Αθήνα μπαίνει ο πελάτης στο ταξί, ρωτάει «τι χρωστάω» και όσο γράψει το ταξίμετρο, θα πληρώσει. Εδώ ακόμη ο πελάτης έχει τα 4 ευρώ έτοιμα στο χέρι και όταν η κούρσα γράψει παραπάνω… εννοείται πως είναι ενοχλημένος».

Είναι οι Τρικαλινοί δύσκολοι πελάτες; «Οι Τρικαλινοί… όχι δεν είναι δύσκολοι πελάτες… ίσια ίσα που είναι και φιλικοί. Δεν υπάρχουν θέματα εγκληματικότητας. Παλιά που δουλεύαμε και βράδυ είχαμε κάποια θεματάκια αλλά πλέον… δεν έχει δουλειά το βράδυ. Βγάζουμε μάλιστα και αυτοκίνητα υπηρεσία για να έχουμε ταξί στην πόλη τις νυχτερινές ώρες όπως κάναμε επί εποχής κορονοϊού. Έχουμε και 7-8 γυναίκες που δουλεύουν ταξί… δεν μας έχει αναφερθεί κάποιο θέμα με παρενόχληση ή οτιδήποτε».

Είναι επαρκής ο αριθμός των ταξί στα Τρίκαλα; «Στα Τρίκαλα είμαστε 102 αυτοκίνητα. Με βάση τον πληθυσμό είμαστε 2-3 παραπάνω αυτοκίνητα από το όριο. Από την στιγμή που δεν μπορεί κανείς να δώσει νέες άδειες νέες άδειες…. Ο αριθμός δεν θα αλλάξει».

Τέλος εξομολογείται πως το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς είναι… «η αναμονή στην πιάτσα. Αυτό είναι το δύσκολο. Το καλοκαίρι περνάει η ώρα… τον χειμώνα όμως όχι. Ξεφεύγουμε από το οκτάωρο, δεν το συζητάμε αυτό αλλά εάν καθίσεις και στρωθείς στην δουλειά… βγάζεις ένα μεροκάματο».