Σάββατο 19.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

«Ταυτότητα» σήμανση και παρακολούθηση ποιότητας υδάτων αποκτούν οι παραλίες της Θεσσαλίας μέσω του νέου ΕΣΠΑ

12.01.2016

Συνεργασία Περιφέρειας Θεσσαλίας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης

Κώστας Αγοραστός: «Στοχεύουμε στην προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας αλλά και στην ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλίας»

Με στόχο την εξασφάλιση της καλύτερης ποιότητας των ακτών και των υδάτων κολύμβησης η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας δρομολογούν όλες εκείνες τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε η δράση αυτή να είναι έτοιμη να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020. Αυτό έγινε γνωστό μετά από τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Μέσω του νέου ΕΣΠΑ έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του προγράμματος παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης στις ακτές ολόκληρης της Θεσσαλίας. Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας αλλά και στην ενδυνάμωση του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας μας. Πλέον οι παραλίες αποκτούν «ταυτότητα» μέσω της σήμανσης και της παρακολούθησης (monitoring) η οποία θα γίνεται με σύγχρονα μέσα και μεθόδους σε 103 ακτές της Θεσσαλίας».

Το πρόγραμμα αυτό, όπως έγινε γνωστό συνδέεται άμεσα και με εκείνο της «Γαλάζιας Σημαίας» και αναμένεται να φέρει την προστιθέμενη αξία στις θεσσαλικές ακτές, στις οποίες ήδη η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης είναι πολύ καλή. Πλέον αναμένονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος τα τεύχη δημοπράτησης για να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος.

Η δημιουργία Ταυτοτήτων Υδάτων Κολύμβησης προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 2006/7/ΕΚ, που αφορά στη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και συνιστά μια καινοτόμο προσέγγιση που αποσκοπεί στην ενημέρωση των πολιτών και την παροχή χρήσιμων στοιχείων για τη σύγκριση και την επιλογή ακτών κολύμβησης. Η κάθε ταυτότητα παρέχει πληροφορίες για τις φυσικές και γεωγραφικές συνθήκες της ακτής, για τα υδρολογικά χαρακτηριστικά των υδάτων κολύμβησης, καθώς και για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων ρύπανσης στην περιοχή.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν ακόμη από τη Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας η προϊσταμένη κ. Μελίνα Σαραφίδου, η τμηματάρχης κα Πολυτίμη Γραβάνη και το στέλεχος Κερασία Σειραγάκη, η γενική διευθύντρια Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Αγορίτσα Παπαρίζου, ο διευθυντής Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Γρηγόρης Σουλιώτης, και η τμηματάρχης κ. Θεοδώρα Γεωργίου.