Σάββατο 07.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τατουάζ: Μόδα η άποψη;

04.03.2015

Ανέκαθεν η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τα τατουάζ ήταν και είναι περίεργη! Από τις αρχές ακόμα της δεκαετίας του ΄90 , όταν κάποιος είχε tattoo οι περισσότεροι πίστευαν ότι ανήκε σε τρεις κατηγορίες ανθρώπων: ναυτικός, περιθωριακός (κατά πάσα πιθανότητα καλλιτέχνης) και (πρώην) φυλακισμένος. Και μετά ήρθαν τα zeros και μαζί τους και η «απελευθέρωση». Μέσα σε μια δεκαετία τα τατουάζ έφυγαν από τον underground κόσμο, έγιναν μόδα, συνδυάστηκαν με την τέχνη, σε βαθμό που το να έχεις «χτυπήσει» ένα θεωρείται πιο mainstream και από τα τραγούδια της Lady Gaga! Ο γνωστός Τρικαλινός tattoo artist, Takis Thirtyseven, κατά κόσμον Τάκης Κουμπουδιέτας, μας αποκαλύπτει ότι τα τατουάζ αποτελούν περισσότερο στις μέρες μας άποψη παρά μόδα. Συνήθως δηλώνει ότι ο εκάστοτε που «χτυπάει» tattoo, έχει κάποιο λόγο και κυρίως είναι συναισθηματικός.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και ο Ντίνος, όπου τον πετύχαμε κατά τη διάρκεια, που έκανε τατουάζ στο χέρι του και όπως ο ίδιος είπε, έκανε ένα μουσικό όργανο διότι είναι φίλος της μουσικής. Τι ηλικίες όμως προβαίνουν σε τέτοιες διαδικασίες; Σύμφωνα με τον κ. Κουμπουδιέτα, οι ηλικίες κυμαίνονται συνήθως από 20 έως 30 ετών. Βέβαια, δεν αποκλείεται να είναι και μεγαλύτερης ηλικίας, όπως μίας ηλικιωμένης κυρίας, που «χτύπησε» tattoo το όνομα της εγγονής της. Όσο για τα τατουάζ που επιλέγουν να κάνουν, ο κ. Κουμπουδιέτας, λέει χαρακτηριστικά ότι συνήθως γνωρίζουν από πριν τι θέλουν και δεν είναι λίγες οι φορές που ζητάνε τατουάζ επωνύμων, όπως του Έλληνα chef  Άκη Πετρετζίκη καθώς και των celebrity  Rihanna και Beckham.

Πάντως, την τάση των τατουάζ, δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει η κρίση, αφού αν σκεφθεί κανείς ότι η ελάχιστη τιμή ενός μικρού τατουάζ κοστίζει 40 ευρώ εξακολουθεί να είναι must. Πολλοί είναι επίσης εκείνοι που προτιμούν να κάνουν henna, η οποία διαρκεί 15 ημέρες έως 1 μήνα. Παρά ταύτα, ο κ. Κουμπουδιέτας, συμβουλεύει σε όσους καταφεύγουν σε henna να προτιμούν τη φυτική η οποία είναι κόκκινη. Διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος σοβαρών δερματικών αλλεργιών. Πώς μπορεί όμως κάποιος να εμπιστευτεί έναν καλό και ταυτόχρονα υγειονομικά ασφαλή tattoo artist; Ο κ. Κουμπουδιέτας, απαντά ότι ο κάθε πελάτης πρέπει να προσέχει μπαίνοντας στο στούντιο αν υπάρχει αναστημένη άδεια επαγγέλματος καθώς επίσης αν είναι καθαρό και αν οι βελόνες είναι μίας χρήσης. Έπειτα, πρέπει και ο ίδιος να προσέχει για ένα διάστημα, αφού φεύγει με ανοιχτή πληγή. Εν ολίγοις, τα τατουάζ θα αποτελούν πάντα μία διαχρονική συναισθηματική αξία με βασική αναφορά τον έμπιστο tattoo artist!