Παρασκευή 10.04.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο ο κ. Τάσιος

30.04.2015

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε χθες στην αίθουσα του Επιμελητηρίου στην διάλεξη την εκδήλωση του Φιλολογικού, Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων, με ομιλητή τον γνωστό Ομότιμο Καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδόση Τάσιο που ανέπτυξε το θέμα «Αν ξαναγύριζε ο Σωκράτης ή το πάθος για ήθος».

Ο κ. Τάσιος όχι απλά κέρδισε το ακροατήριο

 

, αλλά κυριολεκτικά το καθήλωσε με την ρητορική του δεινότητα, όπου μέσα από την ανάλυση περί ηθικής, σκιαγράφησε τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα όπου το «εγώ», κυριάρχησε του «εμείς».

Στην ομιλία του ο κ. Τάσιος  αναφέρθηκε στην βαθειά ευχαρίστηση που ένιωθε ο Σωκράτης, κάθε φορά που, ενώ στερούνταν κάτι, ικανοποιούσε την υποστασιακή του ανάγκη για αυτοεκπλήρωση μέσω της δικαιοσύνης προς τον Άλλον. Το παράδειγμα ζωής του Σωκράτη μπορεί να γίνει μάθημα ευδαίμονος βίου (ατομικού και κοινωνικού) για όλους μας.

Ο Θεοδόσιος Π. Τάσιος γεννήθηκε στην Καστοριά από πατέρα Καλαμπακιώτη. Είναι ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών του Τορίνου (Ιταλία), επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Λιέγης, του Παν/μίου του Νανκίν, του Δημοκριτείου Παν/μίου, του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης, του Παν/μίου Κύπρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εχρημάτισε πρόεδρος διεθνών επιστημονικών ενώσεων, εμπειρογνώμων του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και είναι επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, καθώς και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει 400 επιστημονικές εργασίες και 40 βιβλία σε διάφορες γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο του  2013 του απενεμήθη το International Award of Merit in Structural Engineering από την Διεθνή Ένωση Γεφυρών και Κατασκευών (IABSE), Ζυρίχη.