Παρασκευή 07.05.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Τα Τρίκαλα μετράνε την στάθμη και την ποιότητα του Ληθαίου

21.11.2019

Για πρώτη φορά ξεκίνησε στα Τρίκαλα, μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων σε συνεργασία με με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσιών Ερευνών, μια δράση, κάνοντας πολλούς Τρικαλινούς να αναρωτηθούν στη θέαση του αυτοκινήτου αν τελικά τα Τρίκαλα έχουν θάλασσα.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια δράση προκειμένου να μετρηθεί η στάθμη και η ποιότητα του νερού του ποταμού με έναν ανεξάρτητο εθνικό φορέα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα δήλωσε ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Τρικκαίων, Γιώργος Χρυσόμαλλος η διαδικασία έχει να κάνει με την τοποθέτηση ειδικού μηχανισμού, έτσι ώστε ανά τρία λεπτά να γίνεται λήψη του δείγματος της θερμοκρασίας του νερού, για να προσδιοριστούν οι αποκλίσεις, ενώ παράλληλα γίνεται και μέτρηση του οξυγόνου, ούτως ώστε να γίνει μια σύγκριση με το δίκτυο όλων των ποταμών της Ελλάδος.

Επιπροσθέτως, ο μηχανισμός αυτός μετράει και την αγωγιμότητα για να προσδιοριστεί το επίπεδο ποιότητας, στο οποίο βρίσκεται ο Ληθαίος ποταμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις μετρήσεις αυτές θα μπορεί ο καθένας να παρακολουθεί και από το σπίτι του, ενώ στο επόμενο πρότζεκ ο εν λόγω μηχανισμός πρόκειται να τοποθετηθεί στο τελείωμα του ποταμού, αλλά και στον Αγια Μονιώτη ποταμό.

Τέλος να αναφερθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται η συγκεκριμένη προσπάθεια στα Τρίκαλα, για την εξαγωγή χρήσιμων αποτελεσμάτων τόσο για την υδρόβια ζωή, όσο και για την πρόβλεψη πλημμυρικών φαινομένων.