Μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με Ελλάδα και Τουρκία, τα πλοία του ΝΑΤΟ λαμβάνουν θέσεις στο Αιγαίο και ενισχύονται σταδιακά.
Όπως έγινε γνωστό, η γερμανική φρεγάτα fgs-bonn βρίσκεται μεταξύ Λέσβου και Χίου, η καναδική φρεγάτα HMCS-Fredericton μεταξύ Χίου και Ικαρίας, η ελληνική φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ μεταξύ Ικαρίας και Κω και η τουρκική φρεγάτα TCG-Barbaros-(F-244) δυτικά της Ρόδου. Επίσης, η ιταλική φρεγάτα LIBECCIO -που συμμετείχε σε άσκηση στην Ιταλία- όπως και η γαλλική φρεγάτα MONTCALM είχαν κατεύθυνση προς το Αιγαίο, προκειμένου να ενταχθούν στη νατοϊκή δύναμη.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε ως «καλή συμφωνία για όλους» την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής», ο υπουργός υποστήριξε ότι «είναι μια καλή συμφωνία και για τους πρόσφυγες, διότι, με την ασφάλεια που θα τους παρέχουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, θα βρίσκονται κοντά στην περιοχή στην οποία πρέπει να επιστρέψουν, και αυτή πρέπει να είναι η αποστολή όλων μας, δηλαδή η διασφάλιση της επιστροφής των οικογενειών στις χώρες τους και στα σπίτια τους».
Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία είναι καλή και για την Ελλάδα «διότι θα σταματήσουν η εκμετάλλευση των ανθρώπων και η επιβάρυνση της χώρας, ιδιαίτερα της νησιωτικής Ελλάδας, από έναν τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων που δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική οικονομία». Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι καλή και για την Ευρώπη, που αυτή την περίοδο «έχει πλέον κορεστεί από μετανάστες και πολλές χώρες, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνονται τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη Συνθήκη της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων», ενώ τόνισε ότι η αποστολή της συμφωνίας είναι «να σταματήσει το trafficking, το δουλεμπόριο, και την εκμετάλλευση των ανθρώπων» και ότι «σίγουρα η Τουρκία τούς χρησιμοποίησε (σ.σ. τους μετανάστες) και ως διαπραγματευτικό όπλο απέναντι στην Ευρώπη».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, υποστήριξε ότι η εμπλοκή του ΝΑΤΟ προέκυψε ως πιεστική ανάγκη για έλεγχο των προσφυγικών ροών. Μιλώντας στην «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά:
Ο καθένας καταλαβαίνει και ο καθένας παραδέχεται ότι η εμπλοκή ενός αμυντικού οργανισμού με στρατιωτική δομή στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος δεν είναι κάτι σύνηθες. Εδώ προέκυψε μέσα από τα δεδομένα, ως πιεστική ανάγκη ελέγχου των ροών, συμβολής μάλλον στον έλεγχο των ροών… Αυτό λοιπόν που θα κάνουν τα πλοία του ΝΑΤΟ καταρχήν, είναι να ειδοποιούν τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές, ακόμα πιο έγκαιρα, για τις αναχωρήσεις αυτές και μάλιστα, για τις επισφαλώς οργανωμένες αναχωρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αν αυτό δουλέψει, σημαίνει ότι η τουρκική ακτοφυλακή πολύ έγκαιρα θα κρατά κόσμο πίσω, θα κρατά σκάφη που ξεκινούν και θα τα επαναφέρει στα τουρκικά παράλια, ελέγχοντας τις ροές από εκεί και πέρα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σημείωσε ότι θεωρεί τον δρόμο του Σχεδίου Δράσης Ε.Ε.-Τουρκίας και της αποστολής του ΝΑΤΟ τον ενδεδειγμένο -ακόμη και αν κάποιοι θεωρούν ότι προχωρά πολύ αργά- για τον οποίο και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια. «Όλοι υπέγραψαν ότι θέλουν να φυλάξουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και να δώσουμε προτεραιότητα στο σχέδιο συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας και στην αποστολή του ΝΑΤΟ. Αλλά πολλοί δεν πιστεύουν σε αυτόν τον δρόμο. Και εάν προσεγγίζουμε κάτι έτσι, τότε πράγματι δεν θα πετύχει», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος.
Ειδικότερα, όσον αφορά στη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε σε πραγματική διαφάνεια», διότι τα πλοία του ΝΑΤΟ θα εντοπίζουν πού είναι τα φουσκωτά και τότε θα εξετάζεται τι μπορεί να κάνει και η τουρκική ακτοφυλακή, αν πρέπει να στηριχθεί και πώς μπορεί να βοηθήσει η FRONTEX. « Όλα αυτά θα γίνουν πολύ πιο διαφανή. Αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα της Τουρκίας, να αφεθεί στην κοινή μας αποστολή», είπε.
Πηγή: efsyn.gr