Πέμπτη 03.10.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κοινή γραμμή μόνο στο προσφυγικό – Οχι Κουτσούμπα και Λεβέντη

04.03.2016
Αθήνα

Οκτώ ώρες διήρκεσε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκε το μείζον θέμα του προσφυγικού εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας. Οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Λεβέντη, κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν σε μια μίνιμουμ κοινή γραμμή.

Στο κοινό ανακοινωθέν, που υπογράφουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι οι χώρες που διαφοροποιούνται από τις αποφάσεις της ΕΕ θα βρίσκονται αντιμέτωπες με συνέπειες, ενώ καλείται η Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές.

Για το θέμα του βέτο, σύμφωνα με όσα δήλωσε εξερχόμενος ο Σταύρος Θεοδωράκης, δεν προκρίνεται ως διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, καθώς -όπως είπε- η χώρα δεν θέλει να απομονωθεί, αν και η επιλογή του βέτο είναι πάντα στο τραπέζι. Ο πρωθυπουργός δεν έχει την έγκριση των πολιτικών αρχηγών να το χρησιμοποιήσει, αλλά ούτε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είναι διατεθειμένος να το ασκήσει, είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε να συμπεριληφθεί στο κοινό ανακοινωθέν η θέση του ΠΑΣΟΚ όλα όσα συμφωνήθηκαν μπορούν να γίνουν μόνο με κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό.

Οι δηλώσεις των αρχηγών

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένοςεξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί κατέληξαν σε μία κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν όλοι πλην του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων.

«Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μία κοινή εθνική γραμμή» είπε ο κ. Καμμένος, σημειώνοντας ότι υπήρξαν και διαφωνίες που αφορούν «σε ευρύτερα κυβερνητικά θέματα».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε επίσης ότι όλοι οι αρχηγοί απέδωσαν τα εύσημα στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Λιμενικό και την αστυνομία για τη συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Είπε ακόμη ότι η κ. Γεννηματά ζήτησε εθνική κυβέρνηση, πράγμα που δεν περιελήφθη τελικώς στο κοινό ανακοινωθέν.

Ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι εξαρχής η Ένωση Κεντρώων ζήτησε να μην κινηθεί το συμβούλιο αρχηγών μόνο γύρω από το προσφυγικό, αλλά να τεθεί και το ζήτημα της οικουμενικής κυβέρνησης που ζητά το κόμμα του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έθεσε το αίτημα του κ. Λεβέντη σε ψηφοφορία και όλα τα κόμματα διαφώνησαν. «Έπειτα από αυτό δήλωσα ότι δεν θα υπογράψω το κοινό ανακοινωθέν και θεωρώ τη συνάντηση φιάσκο» είπε ο κ. Λεβέντης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θα εξηγήσει στη Βουλή τι έγινε μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο και στηλίτευσε το γεγονός ότι οι άλλοι αρχηγοί μιλούσαν για «μόνο 28.000 πρόσφυγες λυπούμε» την ώρα που είναι πολλοί περισσότεροι, όπως υποστήριξε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «μετά κόπων και βασάνων έχουμε επιτέλους μία μίνιμουμ κοινή γραμμή» η οποία αφορά στο εξής τρίπτυχο:

  • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες
  • Επιστροφή των παράτυπων μεταναστών
  • Ασφάλεια στους κατοίκους των νησιών και των συνόρων

Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για μετατόπιση της κυβέρνησης σε πιο ρεαλιστικές θέσεις και τόνισε ότι ο ίδιος επέμεινε σε υπουργό κοινής αποδοχής «που θα διοικεί το χάος». Η πρότασή του όμως δεν έγινε δεκτή.

Ο κ. Θεοδωράκης συμπλήρωσε ότι πρότεινε πρόσωπο για τη θέση του υπουργού, «παρά το ότι ήμουν έτοιμος», καθότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν έτοιμος να συζητήσει.

Τόνισε επίσης ότι με βάση το κοινό ανακοινωθέν οι χώρες που διαφοροποιούνται από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή θα έχουν συνέπειες και καλείται η ΕΕ να συγκεκριμενοποιήσει ποιες θα είναι οι συνέπειες αυτές.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού υπογράμμισε ακόμη ότι πάντα υπάρχει η απειλή βέτο, δεν είναι όμως τώρα η ώρα, ούτε έχει την έγκριση των αρχηγών να το χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, ούτε θα συνδέσει την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα μας με το προσφυγικό.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι «δεν δίνουμε λευκή επιταγή» και «η διάθεσή μας για συνεννόηση δεν σημαίνει ανοχή στα λάθη και στην αδράνεια» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι η ΕΕ έχει ευθύνες για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί «αλλά η χώρα μας δεν πρέπει να απομονωθεί».

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση» κατέληξε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι στην οκτάωρη συζήτηση η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό, διαπίστωσε όμως ότι «έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής που επιτεύχθηκε στη συνάντηση και πρέπει να προωθηθεί τη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό στη Σύνοδο Κορυφής.

Διατύπωσε όμως επιφυλάξεις για το κατά πόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μπορεί να ανταποκριθεί στις περιστάσεις των καιρών.

Newsroom ΔΟΛ

[fbcomments]