Οι βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας έχουν δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο, καθώς και ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν τις έδρες τους.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτήρισε το δίλημμα που έθεσε ο πρωθυπουργός, «συμφωνία ή καταστροφή», τρομοκρατικό και τόνισε ότι υπάρχουν άλλες «προοδευτικές εναλλακτικές», αρκεί να υπάρχει η γενναιότητα να εφαρμοστούν.
Το απόγευμα της Τρίτης, σε συνεδρίαση της Αριστερής Πλατφόρμας, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φέρεται να τάχθηκε υπέρ της δραχμής και ανέλυσε ένα «σχέδιο».
Παράλληλα, ο Στάθης Λεουτσάκος, σε δηλώσεις του το πρωί της Τετάρτης, τόνισε ότι δεν πρέπει να περάσει η συμφωνία, αλλά αν περάσει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας θα βρεθούν σε κοινωνικούς αγώνες για να ανατραπεί. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η νομισματική αυτοτέλεια είναι μονόδρομος».
Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η μάχη της ψήφου για τη συμφωνία, τουλάχιστον 108 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που τάσσονται κατά της συμφωνίας, προχώρησαν σε συλλογή υπογραφών ζητώντας άμεση σύγκληση του οργάνου.
Σημείωσε ότι σέβεται τις απόψεις των συντρόφων του, ωστόσο τόνισε ότι καθένας φέρει την πολιτική ευθύνη για τις αποφάσεις του, φέρει πολιτική ευθύνη για το πολιτικό σχέδιο που υπηρετεί η απόφασή του.
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι η συμφωνία είναι προϊόν σκληρής και εκδικητικής στάσης των εταίρων, ωστόσο το εναλλακτικό σενάριο ήταν η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ, δηλαδή η εκδοχή Σόιμπλε.
Σημείωσε, ακόμη, ότι κάποιοι στην Ευρώπη θα ήταν πολύ χαρούμενοι εάν αυτή η κυβέρνηση αποτελούσε παρένθεση. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι εάν η κυβέρνηση χάσει τη δεδηλωμένη, δεν θα προχωρήσει σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών, λέγοντας πως δεν είναι η δική του επιλογή.
Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε κατά των διαγραφών και υπέρ του διαλόγου, παραπέμποντας πάντως στα όργανα του κόμματος.