Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα… βάλουν νερό στο κρασί τους;

18.11.2015

Την τακτική της «λευκής απεργίας» ακολουθούν οι βουλευτές των κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αποφεύγοντας να τοποθετηθούν στη Βουλή για το νέο πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τον επώδυνο συμβιβασμό της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς, τον ειδικό φόρο στο κρασί και την αυστηροποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι μόλις τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ζητήσει να μιλήσουν κατά τη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, παρά την ολομέτωπη επίθεση που είχαν εξαπολύσει οι συνάδελφοί τους της αντιπολίτευσης, που τους υπενθυμίζουν το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».
Να σημειωθεί ότι στις επιτροπές που συνεδριάζουν για το πολυνομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 75 βουλευτές!
Επίσης, επί συνόλου 26 βουλευτών, που είχαν ζητήσει να παρέμβουν επί των διατάξεων του νομοσχεδίου, περιλαμβάνονταν τα ονόματα μόνο των Χρήστου Μπγιάλα, Γιώργου Ουρσουζίδη, Γιάννη Θεοφύλακτου και Νίνας Κασιμάτη, ενώ από τους ΑΝΕΛ μόνο ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος «τόλμησε» να εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών.
Μάλιστα, ο κ. Μπγιάλας ζήτησε την απόσυρση της επίμαχης διάταξης για το φόρο στο κρασί.
«Είναι μικρή η επιβάρυνση, αλλά για ψυχολογικούς λόγους πρέπει να αποσυρθεί. Τα 30 λεπτά στη φιάλη δεν πρέπει να μπουν. Αυτά τα χρήματα μπορούμε να τα πάρουμε, αν τα βάλουμε στο ουίσκι, τη βότκα και το τζιν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπγιάλας δημοσιοποιώντας όσα αναφέρουν δεκάδες βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος στους διαδρόμους του Κοινοβουλίου.
Νωρίτερα, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, εξέφρασε έντονους προβληματισμούς για την ίδια ρύθμιση.
Στους αντιδρώντες για τη φορολόγηση του κρασιού προστέθηκε και ο κ. Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, αν και, όπως έσπευσε να επισημάνει, «δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα».
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ χαρακτήρισε υπερβολικό το μέτρο φορολόγησης του κρασιού και πρόσθεσε «ε, όχι ρε παιδιά και το κρασί. Δεν έχετε να κερδίσετε πολλά. Υπάρχουν τα τσιγάρα, τα ποτά, όπως ουίσκι και βότκα. Εμείς δεν έχουμε πρόθεση να ρίξουμε την κυβέρνηση γι’ αυτό το θέμα, αλλά πρέπει να το δείτε».

Η πρόθεση -και πρόταση- της κυβέρνησης να επιβάλει φόρο 0,30 ευρώ στη φιάλη κρασιού, ως ένα από τα ισοδύναμα για την κατάργηση του ΦΠΑ στην Παιδεία, προκαλεί πολλές αντιδράσεις, από την στιγμή κιόλας που την ανακοίνωσε, χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Χαρακτηριστική ήταν η αντίδραση του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεσή του στην επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, που προωθεί η κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο “τσακίζει την οικονομία και ιδιαίτερα τσακίζει το κρασί”.
Ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε πως, μιλώντας ως οινοπαραγωγός, είναι “κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε ιδέα επιβολής φόρου στο κρασί. Είναι σαν πρόστιμο στην κατανάλωση”.
Επιπλέον, υποστήριξε πως ένας τέτοιος φόρος “επηρεάζει χιλιάδες οικογένειες αμπελουργών, ενώ το κρασί είναι από τα ελάχιστα είδη στη χώρα μας, που παρουσιάζει ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια”.
“Οποιαδήποτε επιβολή φόρου είτε στο κρασί είτε στο τσίπουρο, θα ανεβάσει την παραοικονομία, θα ανεβάσει την παρανομία στην παραγωγή και θα έχει ως αποτέλεσμα να χτυπηθεί η νόμιμη παραγωγή και η κατανάλωση και να ανθίσει η παραοικονομία” πρόσθεσε ο κ. Μπουτάρης.
Ψάχνουν τρόπους αντίδρασης οι οινοπαραγωγοί

Εν τω μεταξύ, τον τρόπο αντίδρασης στην επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί εξετάζουν οι οινοποιοί.
«Καμία χώρα, κανένα κράτος-μέλος της κοινότητας που είναι χώρα παραγωγής οίνου δεν έχει επιβάλει ΕΦΚ στο κρασί (ούτε η Γερμανία). Αντίθετα, κράτη-μέλη που δεν παράγουν κρασί, για ευνόητους λόγους το έχουν κάνει» αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) σε έκτακτη ανακοίνωσή του.
Όπως εξηγούν, μια τέτοια απόφαση θα πλήξει ανεπανόρθωτα 200.000 Ελληνες αμπελουργούς, 20.000 εργαζόμενους στον οινοποιητικό κλάδο και περίπου 700 οινοποιητικές επιχειρήσεις.
Ο ΣΕΟ καλεί την κυβέρνηση, αν θέλει να έχει έσοδα, να «κυνηγήσει» τα προϊόντα αλκοόλης, έναν τομέα όπου φοροδιαφεύγουν πολύ μεγάλα ποσά.
Η πρόταση για επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί «έχει επί μακρόν συζητηθεί επανειλημμένα σε αρμόδια κοινοτικά όργανα, αλλά και στο εσωτερικό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οίνου» τονίζει ο ΣΕΟ.
Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει, δε, ότι το κρασί έχει επιβαρυνθεί εξαιρετικά δυσανάλογα μέσα σε μια εικοσαετία, αφού, από 8% ΦΠΑ το 1992, έφτασε σε 23% ΦΠΑ πρόσφατα (υπενθυμίζεται ότι αντίστροφα τα οινοπνευματώδη κατέβηκαν από 36% ΦΠΑ στο 23%).
Με επιστολή, δε, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, το Επιμελητήριο Αρκαδίας ζητά αναθεώρηση της απόφασης για το νέο φόρο στο κρασί.
Από το όλο σκηνικό, φυσικά, δεν λείπουν και οι πολιτικές αντιδράσεις, καθώς ήδη οι ΑΝΕΛ απειλούν με καταψήφιση της εν λόγω διάταξης, διαταράσσοντας την κυβερνητική συνοχή, ενώ δυσφορία υπάρχει και στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου παρουσιάζεται αντίθετο με την σχετική διάταξη, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ο ίδιος ο υπουργός έχει επικοινωνήσει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να εξηγήσει ότι το μέτρο δεν θα έχει σημαντικά εισπρακτικά αποτελέσματα.