Τετάρτη 19.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ολα ανοιχτά στη σύνοδο κορυφής που ξεκίνησε τις εργασίες

12.07.2015

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης πήραν λίγο πριν τις 17:30 (ώρα Ελλάδος) τη σκυτάλη από τους υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες για την πλέον καθοριστική Σύνοδο Κορυφής που θα «σφραγίσει» το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος. «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, όμως μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν προσέλθει στη Σύνοδο για να ενημερώσει τους ηγέτες.

«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, στον οποίο είπε ότι για να υπάρξει συμφωνία πρέπει να το θέλουν όλες οι πλευρές. Η Ελλάδα, τόνισε, έχει αποδείξει ότι το θέλει.

Για να είναι βιώσιμη μια συμφωνία, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, πρέπει να σέβεται τον ελληνικό λαό και τα όσα έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο γιατί έχει επιδεινωθεί πολύ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά και γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, που είναι κάτι πιο ουσιαστικό από ένα νόμισμα» δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος προσερχόμενη στη σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.
«Φαίνεται ότι δεν θα παραλάβουμε ένα ομόφωνο έγγραφο του Eurogroup που συνιστά έναρξη διαπραγματεύσεων» είπε η Άνγκελα Μέρκελ. «Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη».
«Δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε τίμημα» ξεκαθάρισε. «Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πλεονεκτήματα υπερσταθμίζουν τα μειονεκτήματα, τόσο για το μέλλον της Ελλάδας όσο και για την Ευρωζώνη και τις αρχές της συνεργασίας μας».
«Αυτό σημαίνει ότι απόψε θα εξετάσουμε το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις έναρξης διαπραγματεύσεων για ένα πρόγραμμα του ESM».
«Το κατά πόσο θα το πετύχουμε, αυτό μένει να φανεί» κατέληξε.