Παρασκευή 02.10.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

18.06.2018 /

Συνεχίζονται οι προβολές της ταινίας «ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» του Γιάννη Σμαραγδή στον Θερινό Δημοτικό Κινηματογράφο Τρικάλων. Παρά τον άστατο και βροχερό καιρό χτες την Κυριακή γέμισε από κινηματογραφόφιλους ο θερινός Δημοτικός Κινηματογράφος στον Μύλο Ματσόπουλου.

Στην προβολή παρευρέθηκε εκ μέρους του Σκηνοθέτη Γ. Σμαραγδή η συνεργάτης του Ιωάννα-Αλεξάνδρα Σαϊτη, χορογράφος  (η οποία εκτός της παραπάνω ιδιότητας, είναι μια δυναμική επιχειρηματίας στην περιοχή της Θεσσαλίας στον κλάδο των τροφίμων).  Η κ.  Σαϊτη προλόγισε την ταινία και ανέφερε, μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είχα τη τιμή να συνεργαστώ με το κ. Σμαραγδή στη ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ως χορογράφος και εμφανίζομαι στη σκηνή του ταγκό της ταινίας. Επειδή ο κ.  Σμαραγδής δεν μπόρεσε τελικά να είναι μαζί σας με παρακάλεσε να σας διαβάσω ένα μικρό κείμενο που το εκτιμά πολύ της κ. Νίκης Σταύρου, (κάτοχος του εκδοτικού οίκου και ιδιοκτήτρια των πνευματικών δικαιωμάτων των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη και βαπτισιμιά της Ελένης Καζαντζάκη) το στενότερο πρόσωπο του συγγραφέα εν ζωή. Η Κυρία Σταυρού λέει:

«Αυτή η ταινία, όποιος την παρακολουθήσει με καθαρή ματιά, θα του μιλήσει για φως και αγάπη. Ο Γιάννης Σμαραγδής ανακάλυψε την είσοδο του Λαβύρινθου στην καρδιά του Νίκου Καζαντζάκη και φώτισε την ιστορία αγάπης που στήριζε το ‘σαρανταπληγιασμένο σώμα του’ στον δύσβατο ανήφορο της ζωής του. Ο Νίκος Καζαντζάκης είπε: ‘Μια από τις πιο μεγάλες χαρές που μπορεί να αξιωθεί ο άνθρωπος στον κόσμο τούτο είναι να είναι άνοιξη, να φυσάει αλαφρό αγεράκι και ν’ αρμενίζεις στο Αιγαίο, δεν μπόρεσα ποτέ να φανταστώ πως γίνεται να’ ναι αλλιώς ο Παράδεισος. Τι ’ναι ο κόρφος του Παράδεισου μπροστά στην ελληνική τούτη, καμωμένη από νερό, πέτρα και δροσερό μελτέμι αιωνιότητα;». Αυτό τον Παράδεισο μετέφερε, στην απόλυτη φωτεινότητά του, ο Γιάννης Σμαραγδής με αυτή την ταινία».

Τον Απρίλιο, η ταινία ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ πέτυχε μια σημαντική διάκριση στο 51ο Διεθνές Φεστιβάλ (WORLDFEST) Κινηματογράφου στο Χιούστον της Αμερικής,  με τέσσερα (4) βραβεία. Το μεγάλο βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το βραβείο μουσικής στον Μίνω Μάτσα, φωτογραφίας στον Άρι Σταύρου καθώς και το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο για την ερμηνεία του στον ρόλο του Νίκου Καζαντζάκη από την επιτροπή κριτικών κινηματογράφου με  πρόεδρο τον Nick Nicholson κριτικό  κινηματογράφου στο CNN και πρόεδρο της ‘Ένωσης Κριτικών Κιν/φου του Χιούστον.

Να σημειώσουμε τέλος ότι οι προβολές της ταινίας θα συνεχιστούν σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη στις 21.45.