Δευτέρα 17.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΤΑΣΟΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δώσαμε προοπτική στη Συνεταιριστική Τράπεζα

04.06.2016

Την προοπτική της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, δίνει με την σημερινή του συνέντευξη στον ΕΝΕΡΓΟ ΠΟΛΙΤΗ ο πρόεδρος της Αναστάσιος Λάππας, ο οποίος δεν χάνει την ευκαιρία να τονίσει πως όχι μόνο στάθηκε όρθια η τράπεζα μέσα στην κρίση, αλλά κατάφερε να κάνει και βήματα μπροστά, διατηρώντας τον συνεταιριστικό της χαρακτήρα. Θεωρεί επιτυχημένη την ανάπτυξη της και στην υπόλοιπη Θεσσαλία, σημειώνει πως ακόμη και σήμερα υπάρχει οργανική κερδοφορία, ενώ για την διανομή μερισμάτων παραπέμπει στην ανάπτυξη της… χώρας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

 

  1. Μέσα σε ένα κυκεώνα εξελίξεων όπου μεγαθήρια τραπεζών καταρρέουν, η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, δεν καλείται απλά να επιβιώσει, αλλά και να αποδώσει κέρδη στους μετόχους της. Πόσο είναι εφικτό αυτό;

Στα χρόνια της Κρίσης στη χώρα μας ο Τραπεζικός Τομέας πέρασε 3 κρίσεις Ρευστότητας και 3 ανακεφαλαιοποιήσεις. Σε όλη αυτή τη δοκιμασία η Τράπεζα Θεσσαλίας όχι μόνο άντεξε αλλά διατήρησε την υγιή θέση της χωρίς την κρατική βοήθεια και χάρη στην στήριξη των Συνεταίρων της αποκλειστικά και μόνο. Ιδιαίτερα και την τελευταία περίοδο Ανακεφαλαιοποίησης δεν είχε έλλειμμα κεφαλαιακής επάρκειας και έτσι δεν χρειάστηκε ούτε καν την είσοδο μεγαλοεπενδυτών όπως έγινε στις 3 Συν/κες του κλάδου (2 μεγάλες και 1 μεσαία), διατήρησε έτσι τον πολυμετοχικό και Συνεταιριστικό χαρακτήρα και παρέμεινε στα χέρια της Κοινωνίας της Θεσσαλίας. Επίσης σε όλη την ίδια περίοδο δεν έπαψε να έχει οργανική κερδοφορία η οποία βεβαίως στηρίζει την υγιή θέση των Ίδιων κεφαλαίων της. Ταυτόχρονα στο διάστημα αυτό δεν θα ήταν φρόνιμο να υπάρχουν διανομές μερισμάτων πράγμα που για τις χρήσεις 2012-2014 η Γ. Σ. αποφάσισε να μην διανεμηθεί Μέρισμα.

Η μερισματική Πολιτική θα επανέλθει μαζί με την επιστροφή της Χώρας σε Θετικούς Ρυθμούς Ανάπτυξης.

  1. Έχει αλλάξει η πολιτική της Συνεταιριστικής Τράπεζας μετά την ανακεφαλαιοποίηση των θεσμικών τραπεζών το περασμένο Φθινόπωρο;

Η διατήρηση του πολυμετοχικού και Συνεταιριστικού χαρακτήρα της Τράπεζας, κρατά αναλλοίωτη την Στρατηγική και το Όραμα.

Η Τράπεζα Θεσσαλίας είναι και παραμένει ένας Κερδοφόρος Οργανισμός που ανήκει στην Κοινωνία της Θεσσαλίας και σκοπό έχει την διαμεσολάβηση μεταξύ πλεονασματικών και των ελλειμματικών οικονομικών μονάδων και νοικοκυριών  με στόχο την εξυπηρέτηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών της Θεσσαλίας και μόνο, στηρίζοντας και προσπαθώντας την οικονομική ανάπτυξή της.

  1. Τον περασμένο Φεβρουάριο είχαμε υπερκάλυψη στο 138% του στόχου στο ομόλογο της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας. Στο κάλεσμα αυτό προσήλθαν 114 ιδιώτες επενδυτές και 2 θεσμικοί. Πέραν αυτού, συνεχίζεται η προσέλευση νέων επενδυτών;

Η υπερκάλυψη του Ομολόγου τον Φεβρουάριο στο 138% του στόχου ήλθε σαν αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που η κοινωνία της Θεσσαλίας έχει προς την Συνεταιριστική Τράπεζά μας. Εμπιστοσύνη που κτίζεται διαρκώς μέσα από υγιείς σχέσεις ανταπόδοσης σε χρησιμότητα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Βεβαίως  η ροή νέων Συνεταίρων είναι διαρκής. Ο ρυθμός της εξαρτάται πάντα από την ανάπτυξη των εργασιών και μεγεθών της Τράπεζας.

  1. Συνεχίζεται το «κούρεμα» του 1% σε όποιον πουλάει μετοχές;

 

Το ερώτημα νομίζω απευθύνεται στην δυνατότητα εξόδου από το κεφάλαιο μέχρι το 2% που θεσμικά επιβλήθηκε. Αυτό ισχύει και θα ισχύει, πιστεύω, μέχρι της ομαλοποίησης της οικονομικής ζωής της χώρας μας.

  1. Γίνονται εργασίες στο πρώην κεντρικό κατάστημα της Μιαούλη, όπου εκεί θα μεταφερθεί και το κατάστημα της Ασκληπιού. Συρρίκνωση; Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο συναλλασσόμενο κοινό με ένα κατάστημα λιγότερο;

Με την ολοκλήρωση της κατασκευής του Νέου Κτηρίου Διοίκησης και Κεντρικού Καταστήματος είχε αποφασιστεί και η Μετακίνηση του Καταστήματος Ασκληπιού προς το κέντρο της πόλης ένθεν και κακείθεν του Ληθαίου. Επιλέχθηκε τον Νοέμβριο του 2015 το Πρώην Κεντρικό Κατάστημα δίπλα στη Νομαρχία για Ιστορικούς και οικονομικούς λόγους.

Έτσι η Τράπεζα θα εξακολουθήσει να έχει το ένα κατάστημα στο Κέντρο της Πόλης και το άλλο στη Περιφέρεια.

  1. Το άνοιγμα στις υπόλοιπες πόλεις της Θεσσαλίας, είχε τα αποτελέσματα που περιμένατε;

Η εξέλιξη της Ανάπτυξης της Τράπεζας στους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας ήταν η πλέον αποτελεσματική και παραγωγική επιχειρηματική απόφαση που λήφθηκε εδώ και αρκετά χρόνια (2008). Σήμερα τα 2/3 του τζίρου των τραπεζικών εργασιών πραγματοποιούνται εκτός του Νομού Τρικάλων. Οι προοπτικές από την ολοκλήρωση της ανάπτυξης στην Θεσσαλία και της ωρίμανσης της εξέλιξης του Δικτύου των Καταστημάτων στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας κυρίως στηρίζουν και την ελπίδα για την μεγέθυνση του Οργανισμού.

  1. Πού βρίσκεται η υπόθεση των εκλογών; Πότε αναμένεται να προκηρυχτούν;

Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου ορίζοντας είναι η 13 Νοεμβρίου 2016. Το Δ/Σ θα αποφασίσει για τον χρόνο όταν επιλυθούν και οι θεσμικές δεσμεύσεις (Απόφαση ΕΠΑΘ. Τ.Ε.).

  1. Ως Τάσος Λάππας, αν γυρίζατε πίσω από τον καιρό που είστε στο τιμόνι της τράπεζας, τι δεν θα κάνατε ή τι θα κάνατε για να υπάρχουν καλύτερα αποτελέσματα;

Νομίζω ότι Ιστορικά δεν έγιναν τραγικά Λάθη ή και δεν υπήρξαν επιλογές που παραλήφθηκαν σύμφωνα με τις οποίες θα διαμορφώνονταν ισχυρά και διαφορετικά το Αποτέλεσμα.

  1. Να κλείσουμε με την ερώτηση: γιατί κάποιος που ακόμη έχει τα χρήματα στο σπίτι του ή σε μια άλλη τράπεζα, να τα φέρει στη Συνεταιριστική;

Τα χρήματα στο Σπίτι ή όπου Αλλού είναι μία επικίνδυνη πρώτα από όλα για την προσωπική Ασφάλεια υπόθεση. Από την άλλη μεριά η τοποθέτηση σε Ασφαλή Σημεία (θυρίδες) δεν αποδίδει κανένα όφελος αφ’ ενός αλλά και στερεί πόρους που είναι απαραίτητοι για την ανάκαμψη της Οικονομίας μας. Σήμερα ύστερα από την τελευταία συμφωνία με τους δανειστές και βεβαίως με το κλείσιμο της Αξιολόγησης που αναμένεται εξαλείφθηκε ο κίνδυνος  για το ΕΥΡΩ και για «κουρέματα» στις καταθέσεις.

Χρέος της Πολιτείας και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης είναι με πράξεις και λόγους να διαμορφώσουν γρήγορα και σταθερά περιβάλλον σταθερότητας ώστε να επιστρέψουν στο Τραπεζικό Σύστημα τα 25-30 δις ΕΥΡΩ που είναι στην Ελλάδα και τοποθετημένα σε Ιδιωτικούς χώρους.

Σε ότι αφορά την Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας είναι σε όλους γνωστό ότι προσφέρει  σε συνεταίρους και Ιδιώτες από της Ιδρύσεώς της επιτόκια Καταθέσεων έως και 50% πάνω από τον Ανταγωνισμό. Διαθέτει δε την ίδια ασφάλεια στους καταθέτες όπως και οι λεγόμενες συστηματικές Τράπεζες μιας και συμμετέχει ισότιμα στον Ενιαίο Ευρωπαϊκό πλέον μηχανισμό ασφάλισης των Καταθετών.

 

 

[fbcomments]