Πέμπτη 29.09.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Τι σχεδιάζει για το μέλλον ο Χρήστος Μιχαλάκης

18.04.2022

Η κατασκευή των φραγμάτων και η Τρικάλων – Καρδίτσης είναι τα μεγάλα έργα που θέτει ως στόχο ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης αν τελικά μείνει στη Τοπική Αυτοδιοίκηση και αν δεν πάει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αφού όπως ο ίδια λέει: «Είμαι στέλεχος της ΝΔ και έχω την τιμή να απολαμβάνω της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού που μου έχει εμπιστευθεί σημαντικές θέσεις στο κόμμα. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για το καλό του τόπου μου»…

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

  1. Κ. Μιχαλάκη, 12 χρόνια στο τιμόνι της αντιπεριφέρειας Τρικάλων είναι αρκετός ο χρόνος να ολοκληρώσει στο μεγαλύτερο βαθμό κανείς το έργο του ή υπάρχουν πράγματα να κάνετε;

Μέσα σε αυτό το διάστημα, σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, έχουμε υλοποιήσει εκατοντάδες παρεμβάσεις σε όλο το Νομό, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη του τόπου, την θωράκισή του από την κλιματική αλλαγή, την καθημερινότητα του πολίτη, την στήριξη της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Έχει δοθεί ξεχωριστή έμφαση στον τομέα της Υγείας, με ενίσχυση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με έμψυχο δυναμικό, με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, αλλά και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Με το ξέσπασμα της πανδημίας, σταθήκαμε στο πλευρό των δομών υγείας παρέχοντας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, όλα τα απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει το υγειονομικό προσωπικό να επιτελέσει το δύσκολο έργο του.

Και στον τομέα της Παιδείας όμως, βρισκόμαστε στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας, με συνεχείς μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία αιθουσών πολλαπλών χρήσεων, που στόχο έχουν να αποτελέσουν σύμμαχο στην βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου και στην καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

Είναι ένα πολύπλευρο έργο, που προφανώς το αποτέλεσμά του μέχρι σήμερα μας ικανοποιεί, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Γι’ αυτό και ο σχεδιασμός είναι συνεχής, δεν μένει στάσιμος και εξελίσσεται με βάση τις συνθήκες και τις ανάγκες που προκύπτουν. Είναι μια δυναμική διαδικασία, που δημιουργεί γερές βάσεις για το μέλλον της περιοχής μας.

 

  1. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που ανέκυψαν τα τελευταία χρόνια είναι η κλιματική αλλαγή, που έχει δύο σκέλη, αλλά με κοινή ουσιαστικά λύση… την δημιουργία φραγμάτων για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, αλλά και των τεράστιων καταστροφών από τις πλημμύρες… Κι όμως είμαστε πάρα πολύ πίσω αφού με εξαίρεση το φράγμα Ληθαίου στα άλλα είμαστε στις κουβέντες.

Απ.: Περιφέρεια Θεσσαλίας και Π.Ε. Τρικάλων, έχουν υλοποιήσει δεκάδες έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τα τελευταία χρόνια, έχοντας επιτύχει να θωρακίσουν σε μεγάλο βαθμό οικισμούς και δημόσιες υποδομές. Έργα στοχευμένα, τα οποία βασίζονται σε ένα ορθολογικό προγραμματισμό, βάση του οποίου συνεχίζουμε να υλοποιούμε δεκάδες παρεμβάσεις σε όλα τα μήκη και πλάτη του Νομού. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως μετά από 70 χρόνια υλοποιήθηκε ένα ευρύ και κομβικό έργο καθαρισμού του Πηνειού ποταμού.

Και ας έρθουμε στο θέμα των φραγμάτων. Το φράγμα Ληθαίου βρίσκεται στην τελική ευθεία και αναμένεται μέσα στο τρέχον έτος να ξεκινήσει η πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό. Πρόκειται για ένα κομβικό έργο το οποίο θα δώσει ανάσα στους ανθρώπους της παραγωγής. Την ίδια ήδη στιγμή η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Περιφέρεια δρομολογούν τα φράγματα Νεοχωρίτη, Αχλαδοχωρίτη και Τιτάνου και τα συνοδά έργα στην κάθε περιοχή, η κατασκευή των οποίων θα ενταχθεί στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για αρδευτικά έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως, και για το φράγμα Πύλης βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να προωθηθεί άμεσα και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο.

Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως βρίσκονται σε εξέλιξη εκτεταμένα έργα κατασκευής λιμνοδεξαμενών και κατασκευής υπόγειων δικτύων άρδευσης, που θα αποτελέσουν πυλώνα στήριξης της αγροτικής παραγωγής.

  1. Όταν ξεκινήσατε τη θητεία σας ο δρόμος Τρίκαλα – Λάρισα, ήταν με μια λωρίδα ανά κατεύθυνση και θρηνούσαμε και αρκετά μάλιστα θύματα. Σήμερα όχι απλά έχει ολοκληρωθεί αυτός ο δρόμος, αλλά φτάνει κανείς σε λίγα λεπτά και στην Πύλη μόλις ολοκληρωθούν και οι γέφυρες. Τι άλλο σκέφτεστε σε επίπεδο οδικών αξόνων;

Απ.: Οι οδικοί άξονες αποτέλεσαν εξαρχής πρώτη προτεραιότητά μας. Είναι αυτοί που σε βγάζουν από την απομόνωση και δύνανται να φέρουν μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη. Στο Τρίκαλα – Λάρισα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το μικρό κομμάτι που απέμενε κοντά στην είσοδο της Λάρισας, ενώ για το τελευταίο κομμάτι της Τρικάλων – Πύλης είχαμε την υπογραφή της σύμβασης πριν λίγες μέρες.

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται πλέον η σύνδεση των Τρικάλων με την Καρδίτσα, για την οποία η Περιφέρεια έχει ήδη ολοκληρώσει τη δημοπράτηση της σχετικής μελέτης για την βελτίωση του οδικού άξονα, ενώ παράλληλα επενδύουμε και στην αναβάθμιση της Τρικάλων – Καλαμπάκας βελτιώνοντας την ασφάλεια για τους πολίτες.

Οδικά έργα όμως, υλοποιούνται, είναι έτοιμα να ξεκινήσουν και προγραμματίζονται σε όλο το εύρος της Π.Ε., καθώς στόχος είναι η άνετη και η ασφαλής πρόσβαση όλων των πολιτών.

 

  1. Εχουμε τα παγκόσμιας εμβέλειας Μετέωρα, είστε ικανοποιημένος με την επισκεψιμότητα σε αυτά ή μήπως θα πρέπει να γίνουν πράγματα που θα αναπτύξουν οικονομικά το νομό από τους επιπλέον επισκέπτες;

Απ.: Είναι αλήθεια πως η πανδημία ανέκοψε την ανοδική πορεία που είχε ο τουρισμός στην περιοχή μας, όπως συνέβη άλλωστε και στο σύνολο της χώρας. Την ίδια ώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε νέα αρνητικά δεδομένα. Γι’ αυτό, λοιπόν, οφείλουμε να είμαστε ευέλικτοι και να προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες κάτι που πιστεύω ότι έχει επιτύχει η Περιφέρεια με τον σχεδιασμό της για την προβολή του τουριστικού προϊόντος. Τα Μετέωρα βρίσκονται στην κορυφή αυτού του σχεδιασμού και πιστεύω ότι η προσπάθεια που γίνεται θα αποδώσει καρπούς. Ταυτόχρονα, ως Περιφερειακή Ενότητα βρισκόμαστε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους φορείς, ενώ η δουλειά που γίνεται μέσα από τον Ενιαίο Φορέα Τουρισμού της Π.Ε. Τρικάλων, είναι εξαιρετική και θα τονώσει περαιτέρω την τουριστική κίνηση.

  1. Τελευταία έχετε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στους αρχαιολογικούς τόσο στην Αρχαία Πέλλινα όσο και στο Ασκληπιείο.

Απ.: Τα δύο έργα τα οποία αναφέρατε αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της σειράς παρεμβάσεων που έχουν γίνει και γίνονται όσον αφορά την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το πλάνο μας σε αυτό τον τομέα και τον επιτυχημένο τρόπο με τον οποίο αυτό εξελίσσεται. Έχουμε καταφέρει σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να αναδείξουμε σημαντικά μνημεία του τόπου μας και θα συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερο ζήλο. Είναι καθήκον μας να διαφυλάξουμε την κληρονομιά μας και να την μεταδώσουμε στις γενιές που έρχονται, ενώ ταυτόχρονα η προσπάθεια αυτή έχει και σημαντικό αντίκτυπο στην ενδυνάμωση του ρεύματος επισκεπτών προς την περιοχή μας.

 

  1. Παρά τα πολλά έργα κατηγορείστε από την αντιπολίτευση και όχι μόνο, πως δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Τι απαντάτε σε αυτούς;

Απ.: Κάθε κριτική είναι καλοδεχούμενη. Όμως, έχω ξαναπεί πως η απάντηση στην συγκεκριμένη, έρχεται μέσα από τα έργα που υλοποιούμε. Έργα που έχουν έντονο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα, που προσφέρουν θέσεις εργασίας. Ταυτόχρονα υλοποιούμε δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού, ενώ οι παρεμβάσεις μας στις δημόσιες υποδομές και ιδιαίτερα στους οδικούς άξονες, στους οποίους αναφερθήκαμε παραπάνω, είναι κομβικές στην οικονομική ανάπτυξη. Με την στήριξη του Κώστα Αγοραστού, αλλάζουμε ταχύτητα στον τόπο μας, προς όφελος των πολιτών.

  1. Κ. Μιχαλάκη με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας, υπήρχε ανταπόκριση; Βοηθάει ο κόσμος στις δύσκολες στιγμές ή έχουμε απομακρυνθεί ως κοινωνία;

Απ.: Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γι’ αυτό τον φιλανθρωπικό αγώνα και την ανταπόκριση που υπήρξε από τον κόσμο. Αποδείξαμε όλοι μαζί, πως παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας, είμαστε εκεί όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν. Είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης, που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και για το οποίο είμαστε όλοι περήφανοι που μπορέσαμε να αποτελέσουμε κομμάτι του.

  1. Θα σας ρωτήσω για άλλη μια φορά αν θα πάτε για βουλευτής, αν και ξέρω την απάντησή σας…

Απ.: Οι επιλογές που έχω κάνει μέχρι σήμερα ως άνθρωπος και ως πολιτικός είναι αυτές που με καθορίζουν. Όπως άλλωστε, ισχύει για όλους μας. Στην πορεία αυτή έχω επιλέξει να βρίσκομαι δίπλα στον πολίτη με ειλικρίνεια, σε μία σχέση αλληλεπίδρασης, με μόνο γνώμονα την προσφορά προς τον τόπο και τους πολίτες του. Έτσι, θα συνεχίσω να πορεύομαι. Το έργο που γίνεται στην Περιφερειακή Ενότητα αποτελεί προτεραιότητα για μένα. Ποτέ δεν κοίταξα το πολιτικό μου συμφέρον, ποτέ δεν πρόταξα το πολιτικό μου μέλλον και δεν έχω σκοπό να το κάνω.

Είμαι στέλεχος της ΝΔ και έχω την τιμή να απολαμβάνω της εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού που μου έχει εμπιστευθεί σημαντικές θέσεις στο κόμμα. Θα συνεχίσω να εργάζομαι για το καλό του τόπου μου, έτσι όπως έμαθα όλα αυτά τα χρόνια, χωρίς να κοιτώ θέσεις και αξιώματα.