Τρίτη 25.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Το μήνυμα του 62χρονου οικοδόμου που έγινε φοιτητής

29.08.2016

Τεράστια και μεγάλη η επιτυχία των μαθητών της τρίτης Λυκείου στις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ που δήλωσαν, όμως ήταν μια φυσική συνέχεια αυτού που κάνανε για 12 ολόκληρα χρόνια. Αυτός όμως που ξεχώρισε κερδίζοντας τα συγχαρητήρια όλων είναι ο… συνταξιούχος φοιτητής πλέον, Θέμης Νταραράς, ο οποίος εργάστηκε σε όλη του τη ζωή ως οικοδόμος και κατάφερε να περάσει στα 62 του χρόνια, στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στα Τρίκαλα.

Νταραρας 1

Συνέντευξη στον Χρήστο Κοντό

Από την οικοδομή, στο πανεπιστήμιο, ποιο είναι το συναίσθημα;

Έχω 43 χρόνια στην οικοδομή την οποία μέχρι τώρα δούλευα με το μυστρί… τώρα θα τη σχεδιάζω με μολύβι και όργανα.

Οι σπουδές ήταν ένα απωθημένο σας;

Γόνος φτωχής οικογένειας και πολυμελής, δεν κατάφερα τότε να συνεχίσω στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και μου δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία μέσου του ΣΔΕ και την άρπαξα, την πίστεψα και το αποτέλεσμα ήρθε.

Γιατί δεν το κάνατε τότε που ήσασταν νέος;

Όπως ανέφερα η οικογένειά μου ήταν πολύ φτωχή, και εγώ από μικρός δούλευα για να συνεισφέρω στην οικογένεια.

Πώς σας αντιμετώπισαν οι… συμμαθητές σας όταν σας είδαν στο θρανίο;

Στα εσπερινά ΕΠΑΛ οι μισοί και πλέον μαθητές είναι ενήλικες, αλλά και με τα μικρά παιδιά φιλαράκια γίναμε, υπήρχαν βέβαια και εξαιρέσεις.

Ποια ήταν οι στάση της κοινωνίας και των δικών σας τον πρώτο καιρό που πήγατε σχολείο;

Oι δικοί μου ήταν εξοικειωμένοι μια και είχε προηγηθεί η νύφη μου και αργότερα ο αδερφός μου.

Γνωριζόμαστε πάρα πολλά χρόνια. Από την περίοδο που εργαζόσασταν στις οικοδομές και ξαφνικά αποφασίσατε να πάτε στο σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας. Τι σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Mε παρότρυνε ο αδερφός μου αλλά όταν έκανα μια επίσκεψη στο ΣΔΕ βρήκα φίλους καθηγητές και μαθητές και δεν ήθελα πολύ να πάρω την απόφαση, μου άρεσε το πόσο δεμένοι φίλοι ήταν όλοι τους.

Πολλοί είναι αυτοί που δεν γνωρίζουν πως ανακαλύψατε μέσα σας και το υποκριτικό ταλέντο, έχεις παίξει σε θεατρικές παραστάσεις και μάλιστα τώρα κάπου διάβασα πως είσαι και βοηθός σκηνοθέτη. Αυτό έχει να κάνει και με το σχολείο;

Στα πλαίσια πρότζεκτ στο ΣΔΕ θεατρικό δημιούργησε η κ Δήμητρα Βαργιάμη και ήμουνα από τους πρώτους που δήλωσα τη συμμετοχή μου. Μάθαμε θεατρική παιδεία και στη συνέχεια ανεβάσαμε το πρώτο έργο «Ξύπνα Βασίλη» του Ψαθά , μου άρεσε πολύ και την επόμενη ανεβάσαμε και άλλη και επειδή μου αρέσει συνεχίζω με την ομάδα της Σία Φαράκη, έλαβα μέρος σε 8 θεατρικά και επειδή βοηθάω σε όλα η Σία μου έδωσε και αυτό τον τίτλο και την ευχαριστώ.

Πόσο δύσκολο είναι να αποστηθίζει κανείς σε αυτή την ηλικία;

Είναι δύσκολη η αποστήθιση αλλά έβαλα στόχο να πετύχω κάτι στο τέλος τα κατάφερα, παρά τις πολλές δυσκολίες που είχα με τη δουλειά, την οικογένεια, το θέατρο αλλά και την ενεργή δράση που είχα και έχω.

Είναι εύκολο να κάνει κανείς μια τέτοια στροφή στη ζωή του σε αυτή την ηλικία; Άλλοι περιμένουν να περάσουν λίγα χρονάκια ακόμη να βγούνε στη σύνταξη.

Εγώ λίγο πριν τη σύνταξη ξεκίνησα και γέμισα με ενδιαφέροντα τη ζωή μου και όταν το 2012 πήρα σύνταξη, έδωσα περισσότερο βάρος στην εκπαίδευση και το αποτέλεσμα δεν άργησε να έρθει.

Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου που με στήριξε, τους Καθηγητές μου και στο ΣΔΕ αλλά και πολύ περισσότερο το ΕΠΑΛ που με βοήθησαν να φτάσω στην επιτυχία μου. Για τους νέους που δεν πέτυχαν κάτι, να μην απελπίζονται γιατί καθημερινά εξετάσεις δίνουμε όλοι στη ζωή, απλά έχασαν, μία η ζωή είναι μπροστά τους.