Κυριακή 24.01.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΠΕΤΡΟΣ ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ: Η εγκυκλοπαίδεια της Ελληνικής μουσικής!!!

19.05.2020

Συνέντευξη στον συνεργάτη μας Χάρη Μαντέλλο

30 χρόνια συμπληρώνει φέτος ο Κατάλογος Ελληνικής Δισκογραφίας, μια πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια του κ. Πέτρου Δραγουμάνου που καταγράφει όλους τους δίσκους από το 1950 έως σήμερα. Ο κατάλογος της Ελληνικής Δισκογραφίας εκδίδεται κάθε χρόνο, από το 1990 σε βιβλίο και από το 2000 σε DVD που περιέχει τον πλήρη κατάλογο των ελληνικών δίσκων στις 33 στροφές και στα CD, είτε κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εγκυκλοπαίδεια της ελληνικής μουσικής που περιλαμβάνει χιλιάδες ελληνικούς δίσκους CD, LP, singles από το 1950 ως σήμερα όπως και χιλιάδες Έλληνες τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργούς και συγκροτήματα. Για την σπουδαία αλλά και πολύ κοπιώδη αυτή εργασία του μας μιλά σήμερα ο κ. Δραγουμάνος.

Κύριε Δραγουμάνο από το 1985 μέχρι σήμερα, ακούραστα και με μεγάλο ζήλο, ασχολείστε με την καταγραφή της ελληνικής δισκογραφίας. Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με ένα τέτοιο αρκετά δύσκολο εγχείρημα;

Την ιδέα της δημιουργίας ενός καταλόγου των ελληνικών δίσκων, την είχα από την δεκαετία του 1970, όταν ασχολήθηκα με τον προγραμματισμό και τις βάσεις δεδομένων. Όταν αγόρασα το πρώτο μου PC, ξεκίνησα. Κατέγραφα τις πληροφορίες που υπάρχουν στα εξώφυλλα των δίσκων. Τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργούς, συγκροτήματα, έτος κυκλοφορίας, εταιρεία και άλλα. Ήταν μια απασχόληση για τον ελεύθερο χρόνο μου.

Το 1990 εκδόθηκε για πρώτη φορά ένα βιβλίο με τους ελληνικούς δίσκους της τριακονταετίας 1960-1990, από τις εκδόσεις ΛΙΒΑΝΗ. Οι πωλήσεις ήταν ικανοποιητικές και το 1992 κυκλοφόρησε ο κατάλογος με τους ελληνικούς δίσκους από το 1955 ως το 1992. Ακολούθησαν 4 ακόμη εκδόσεις με τελευταία την 1950-2007.

Χιλιάδες τραγούδια, χιλιάδες δίσκοι, αναρίθμητες πληροφορίες για βιογραφικά στοιχεία καλλιτεχνών και όχι μόνο. Τι διαδικασία ακολουθείτε για να τα βάλετε όλα αυτά σε μια σειρά και παράλληλα να συνεχίζετε το επαγγελματικό σας καθήκον ως μαθηματικός;

Η συλλογή των πληροφοριών είναι επίπονη και χρονοβόρα. Την επεξεργασία και ταξινόμηση αναλαμβάνει ο προγραμματισμός και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής. Διορισμένος από το 1979 στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αξιοποιούσα τις σχολικές διακοπές για την έρευνα και καταγραφή της ελληνικής δισκογραφίας.

Να υποθέσω ότι αυτή η καταγραφή των δίσκων σας έχει οδηγήσει και σε συλλογή τους και αν ναι, πόσους αριθμεί; Υπάρχουν κάποιοι δίσκοι σε αυτή που θα τους χαρακτηρίζατε αρκετά σπάνιους και ποιοι είναι αυτοί;

Την δεκαετία του 1990 δούλεψα στο ραδιόφωνο και σε μουσικά περιοδικά. Ο μαθηματικός τρόπος σκέψης και γραφής, διέφερε από τα έως τότε κείμενα που πραγματεύονταν τους ελληνικούς δίσκους. Έτσι εδραιώθηκα στο δημοσιογραφικό μουσικό κύκλωμα. Η Αριθμητική των Δίσκων. Οι δίσκοι τότε είχαν μεγάλες πωλήσεις. Οι δισκογραφικές εταιρείες έστελναν τους δίσκους στους δημοσιογράφους. Έτσι απέκτησα μια δισκοθήκη που σήμερα έχει περισσότερους από 20.000 δίσκους, βινύλια και CD.

Σπάνιοι είναι οι δίσκοι που απέτυχαν εμπορικά. Πουλήθηκαν λίγα αντίτυπα και σήμερα υπάρχουν ακόμη λιγότερα στα δισκάδικα που πωλούν μεταχειρισμένους δίσκους. Η αξία ενός παλαιού δίσκου εξαρτάται κυρίως από τον αγοραστή και λιγότερο από τον πωλητή. Ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης.

Διάφορα φαινόμενα –πειρατεία, οικονομική κρίση, κλείσιμο εταιρειών κ.λπ.- έχουν επηρεάσει κατά καιρούς την ελληνική δισκογραφία. Πώς τα κρίνετε;

Άλλαξε η τεχνολογία αναπαραγωγής του ήχου. Από το γραμμόφωνο πήγαμε στο πικάπ, στο κασετόφωνο, στο CD player, στο mp3. Ακούγαμε μουσική από το ραδιόφωνο και από τους δίσκους και τις κασέτες. Τώρα ακούμε στο κινητό, στα ιντερνετικά ραδιόφωνα, στο mp3 player, στο youtube, στο spotιfy. Δεν χρειάζομαι τον δίσκο για να ακούσω κάποιο τραγούδι, καινούριο ή παλιό. Όλα υπάρχουν σε παγκόσμιες ψηφιακές δισκοθήκες και είναι άμεσα προσβάσιμα και δωρεάν.

Σήμερα οι δίσκοι αφορούν λίγους. Μερικούς συλλέκτες και κάποιους ακόμη που θέλουν το τραγούδι να είναι κάτι χειροπιαστό.

Πολλοί νέοι καλλιτέχνες επιλέγουν πλέον να ανεβάζουν τις δουλειές τους στο διαδίκτυο. Η έρευνα σας αφορά ή θα μπορούσε στο μέλλον να αφορά και μια τέτοιου είδους καταγραφή;

Το αρχείο της Ελληνικής δισκογραφίας περιέχει τους δίσκους από το 1950 ως σήμερα. Οι ψηφιακές κυκλοφορίες τραγουδιών είναι αντικείμενο άλλης έρευνας και καταγραφής. Δεν θα ασχοληθώ με τις ψηφιακές κυκλοφορίες των ελληνικών τραγουδιών.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν ονόματα πολύ παλιών καλλιτεχνών ή τίτλοι δίσκων που στο πέρασμα του χρόνου αλλάζουν, παραποιούνται κ.λπ. οδηγώντας ίσως σε σύγχυση για τα πραγματικά στοιχεία. Έχετε βρεθεί ποτέ μπροστά σε τέτοια κατάσταση και τι λύση βρήκατε;

Μερικές φορές οι δισκογραφικές εταιρείες άλλαξαν τον τίτλο του δίσκου, όταν τύπωσαν επανέκδοσή του. Το έκαναν για εμπορικούς λόγους. Στο αρχείο της Ελλ. Δισκογραφίας συνδέονται η πρώτη κυκλοφορία και η επανέκδοση, ώστε ο χρήστης να έχει την σωστή πληροφόρηση. Το αρχείο περιέχει περισσότερους από 48.000 ελληνικούς δίσκους και είναι πολλοί οι φοιτητές και οι ερευνητές που το χρησιμοποιούν. Προσπαθώ να είναι όσο γίνεται πιο ακριβές.

Ο περίφημος πλέον Κατάλογός σας για την Ελληνική Δισκογραφία έχει κυκλοφορήσει σε έντυπη έκδοση αλλά και σε ψηφιακή μορφή. Τι θα βρουν εκεί οι φίλοι της ελληνικής μουσικής;

Στο https://diskografia.musiconline.gr/ υπάρχουν οι ελληνικοί δίσκοι που κυκλοφόρησαν από το 1950 μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες. Για κάθε δίσκο έχεις το εξώφυλλο, τα τραγούδια, τους τραγουδιστές, συνθέτες, στιχουργούς. Το έτος κυκλοφορίας, την εταιρεία και αλλες πληροφορίες χρήσιμες σε συλλέκτες, ερευνητές και οποιονδήποτε θέλει να μάθει περισσότερα και να πληροφορηθεί για την ιστορία των τραγουδιών.

Για παράδειγμα, το τραγούδι των Θεοδωράκη – Χριστοδούλου, Βράχο Βράχο ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1961. Σήμερα υπάρχει σε περισσότερους από 50 δίσκους. Το έχουν ηχογραφήσει περισσότεροι από 15 τραγουδιστές. Ο πιο πρόσφατος δίσκος που το περιέχει κυκλοφόρησε τον Μάιο 2020. Αν θέλεις να μάθεις ποιοί το τραγούδησαν και πότε, πήγαινε στο https://diskografia.musiconline.gr/