Πέμπτη 25.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Η συνέντευξη του Θανάση Λιούτα στον Ενεργό Πολίτη

08.02.2022

Θανάσης Λιούτας: Ακούω και συναισθάνομαι τις ανάγκες των συμπολιτών μου.


Την κατανόηση των προβλημάτων του κόσμου, αλλά και των προσπαθείων παράλληλα που καταβάλει η κυβέρνηση για την επίλυσή τους, αναλύει με συνέντευξή του σήμερα ο βουλευτής της Ν.Δ. Θανάσης Λιούτας. Μιλά για τον αγροτικό κόσμο, τον αναπτυξιακό νόμο, την ανάγκη θωράκισης του νομού μέσω των φραγμάτων για την αποφυγή πλημμυρών, και τονίζει πως: «Θα συνεχίσω να προσπαθώ, να ακούω και να συναισθάνομαι τους συμπολίτες μου, να νιώθω τις ανάγκες των οικογενειών τους και να δίνω, μέσα από τη συνεχή μου συνεργασία με την κεντρική εξουσία, πραγματικές, άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

 

  1. Κ. Λιούτα να ξεκινήσουμε από τους αγρότες που είναι από την Παρασκευή στους δρόμους, γιατί κι εσείς είστε ένας άνθρωπος του πρωτογενή τομέα. Αρκεί το 80% της επιστροφής στο ρεύμα των αγροτών, το οποίο βέβαια ακόμη σε επίπεδο εξαγγελιών είναι;

 

Κε. Κοντέ, θα ήθελα να ξεκινήσω επισημαίνοντας μια μεγάλη αλήθεια. Συνολικά για το 2021 η Κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στον βασικό στόχο του Πρωθυπουργού για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, έδωσε ένα δις ευρώ για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας. Η Πανδημία, η Κλιματική Κρίση και η διεθνής ενεργειακή κρίση, δημιουργούν συνεχώς νέες ανάγκες στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας.

 

Αναγνωρίζω πάρα πολύ καλά τις ανησυχίες τους. Γνωρίζω όμως από κοντά και το έργο που γίνεται από την πλευρά της Κυβέρνησης.

 

Μειώθηκε ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6%. Στο 6% μειώθηκε και ο ΦΠΑ στα λιπάσματα, σε μόνιμη βάση, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, την Παρασκευή. Θα υπάρξει επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Αναφορικά με το τελευταίο, έχω ζητήσει και εγώ, όπως και άλλοι συνάδελφοι βουλευτές από άλλες αγροτικές περιφέρειες της πατρίδας μας, η επιστροφή του Ειδικού αυτού Φόρου να διευρυνθεί για όλους τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας και αυτό μελετάται από το οικονομικό επιτελείο.

 

Θα ήθελα επίσης να εστιάσω και στο πρόσφατο μέτρο στήριξης για την επιδότηση ύψους 7% επί του τζίρου – από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022 – για τους κτηνοτρόφους. Αυτό το μέτρο, εάν το αναγάγετε σε πραγματικές τιμές προϊόντος αντιστοιχεί, σε επιδότηση περίπου, 3 λεπτά το κιλό για το αγελαδινό γάλα, 5 λεπτά το κιλό για το γίδινο και 9 λεπτά για το πρόβειο. Επιπλέον αντιστοιχεί για το ελληνικά παραγόμενο κρέας (βόειο, χοιρινό, αιγοπρόβειο κτλ), σε άμεση επιδότηση που ξεκινά από 10 λεπτά έως 35 λεπτά το κιλό. Μια επιπλέον πολύ σημαντική στήριξη στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

Όλα τα παραπάνω, μαζί και με την κάλυψη που δίνεται στον τομέα της ενέργειας, αποτελούν μια πολύπλευρη ενίσχυση. Έχουν γίνει πολλά πράγματα και ο αγώνας δε σταματάει ασφαλώς εδώ.

 

  1. Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι του δήμου Φαρκαδόνας είδαν τα χωράφια τους να πλημμυρίζουν από τον Πηνειό, σκέφτεστε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία ώστε να αποζημιώνονται μόνιμα αυτοί οι άνθρωποι;

 

Κε. Κοντέ, γνωρίζω πολύ καλά την κατάσταση, καθώς γεννήθηκα σε ένα χωριό πλησίον του Πηνειού. Οι αποζημιώσεις είναι ο ένας πυλώνας της λύσης. Οι αποζημιώσεις όμως πρέπει να είναι συμπληρωματικές των δομικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι τα φράγματα. Κανείς αγρότης δεν κερδίζει από την καταστροφή της καλλιέργειάς του. Πάντα θέλει να απολαμβάνει τον μόχθο από την εργασία του.

 

Στις μέρες της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο ΕΛΓΑ άλλαξε νοοτροπίες και πρακτικές πολλών δεκαετιών σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και κατάφερε να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι οι παραγωγοί. Παράλληλα με τον ΕΛΓΑ,  το Υπουργείο Εσωτερικών, μεριμνά μέσω κονδυλίων για την πρόληψη εξαιτίας των φαινομένων της Κλιματικής Κρίσης.

 

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, μέσα από τη συνεργασία που έχω, με το ΥΠΑΑΤ, με το Υπουργείο Οικονομικών και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, θέτω συνεχώς τα ζητήματα της επιτάχυνσης και της επίλυσης τεχνικών ζητημάτων, όταν εκείνα προκύπτουν επί της διαδικασίας.

 

 

Τώρα, αναφορικά με το ζήτημα των φραγμάτων, ένα  από τα πρώτα πράγματα που έκανα ως βουλευτής, ήταν να επισκεφθώ τον τότε Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, και να ζητήσω να επιταχυνθούν τα φράγματα στον Νομό μας. Για τον Δήμο Φαρκαδόνας, συζητήσαμε για το φράγμα του Νεοχωρίτη.  Επιπλέον συζητήσαμε και για τα φράγματα της Πύλης και της Νέας Ζωής.  Τα φράγματα εκτός από την προστασία από πλημμυρικά φαινόμενα, θα αποκαταστήσουν και ένα μεγάλο μέρος του υδάτινου ελλείμματος που έχουμε στη Θεσσαλία, σε ύδρευση και άρδευση. Ο κ. Υπουργός τότε ήταν πολύ θετικός και προσωπικά θεωρώ ότι πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητά μας.

 

  1. Πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων ψηφίστηκε ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Διαβάσαμε μάλιστα, ότι ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων έκανε δεκτή και μια δική σας πρόταση, μπορείτε να μας μιλήσετε γι’ αυτό και για τη σημασία του, ως μάλιστα και ένας άνθρωπος που έχει εργαστεί επί δεκαετίες στον τομέα της ελεύθερης αγοράς;

 

Όντως, την περασμένη εβδομάδα ψηφίσαμε τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο,  οποίος είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία όλης της περιφέρειας της πατρίδας μας.

 

Θέτει κατηγορίες επενδύσεων, προβλέπει συνέπεια στους κύκλους προκήρυξης, σε ετήσια βάση, μειώνει τη γραφειοκρατία, καθώς και τον χρόνο αναμονής για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και υπάρχει και ένα νέο Πληροφοριακό Σύστημα.

 

Οι άνθρωποι της οικονομίας γνωρίζουν πολύ καλά τη μεγάλη σημασία όλων αυτών των προβλέψεων. Στο παρελθόν υπήρχαν πολλά προβλήματα κατά την εφαρμογή των αναπτυξιακών νόμων. Αυτά τα προβλήματα επιχειρήσαμε να τα διορθώσουμε.

 

Απευθυνόμενος στον κόσμο της αγοράς του Νομού Τρικάλων, θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για έναν Αναπτυξιακό Νόμο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις στον δρόμο του εκσυγχρονισμού και της βελτίωσης της απόδοσης. Τα αποτελέσματα θα είναι η μεγαλύτερη παραγωγικότητα και η αύξηση της απασχόλησης.

 

Αναφορικά με το δεύτερο ερώτημα, όντως σε συνομιλία μου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκο Παπαθανάση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νόμου στη Βουλή, του εξήγησα ότι θα πρέπει να ενταχθούν και οι ατομικές αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, καθώς πρόκειται για επιχειρήσεις, τις οποίες θα πρέπει να τις στηρίξουμε, με δεδομένο ότι αποτελούν σχεδόν εξ ολοκλήρου την πρωτογενή μας παραγωγή σήμερα και οι οποίες συνδέονται άμεσα με όλη την υπόλοιπη οικονομία μας, από τη μεταποίηση μέχρι και τον τριτογενή τομέα.

 

 

Η ένταξη και των επιχειρήσεων αυτών στον Αναπτυξιακό, θα φέρει μεγάλα οφέλη στον τόπο μας. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Παπαθανάση, ο οποίος απέδειξε για μια ακόμη φορά ότι μπορεί και αντιλαμβάνεται στην πράξη τις ανάγκες που συνεχώς προκύπτουν στην οικονομία.

 

  1. Εσείς κε Λιούτα, το πρωί της Δευτέρας, ημέρα των σφοδρών χιονοπτώσεων, πολύ νωρίς από τη συχνότητα του Ράδιο Ζυγός, ζητήσατε συγνώμη, συναισθανόμενος την ευθύνη ως κυβερνητικός βουλευτής. Δυστυχώς το επιτελικό κράτος δεν λειτούργησε ούτε εκεί, ούτε το καλοκαίρι στις φωτιές, αλλά ούτε και στον Ιανό. Αυτό βέβαια αποτελεί μία παθογένεια διαχρονική και διακομματική θα έλεγα. Τι θα πρέπει να αλλάξει κατά τη γνώμη σας;

 

Κε. Κοντέ στον Ιανό, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, διαμορφώθηκε ένας μηχανισμός αποζημιώσεων άμεσος και αποτελεσματικός. Είναι ένας μηχανισμός – παρακαταθήκη που βοήθησε και ανακούφισε πρωτόγνωρα τους πληττόμενους πολίτες των Νομών, Τρικάλων και Καρδίτσας, και έκτοτε όλους τους πληττόμενους συμπολίτες μας.

 

Αναφορικά με τις πρόσφατες χιονοπτώσεις, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, μίλησε για την ανάγκη της βελτίωσης του συντονισμού, μεταξύ κεντρικής εξουσίας, αυτοδιοίκησης και ιδιωτών. Όλοι μας πιστεύω ότι θέλουμε τα προβλήματα ασυνεννοησίας, επιτέλους, να λυθούν. Η Αττική Οδός για παράδειγμα είχε μεγάλη ευθύνη για όλο αυτό που συνέβη.

 

Προσωπικά, εγώ ένιωσα την ανάγκη να ζητήσω συγνώμη, βλέποντας τους ανθρώπους, στην Αττική Οδό, αλλά και στα βαγόνια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να είναι εγκλωβισμένοι. Εγκλωβισμένοι ήταν και πάρα πολλοί Τρικαλινοί συμπολίτες  μου..

 

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε όπως πάντα στο ύψος της μεγάλης του ευθύνης. Ζήτησε μια μεγάλη συγνώμη. Μια συγνώμη ειλικρινή που συνοδεύτηκε με πράξεις ουσίας. Άμεσα προέβη σε σοβαρές αποζημιώσεις και αυτό ήταν μια βαθιά δίκαιη πολιτική πράξη που συνέβη για πρώτη φορά στα χρονικά από Έλληνα Πρωθυπουργό.

 

Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, να λειτουργήσει πετυχαίνοντας όλους τους στόχους που τίθενται. Όπως είπατε και εσείς, βεβαίως και η χώρα κληρονομεί τις παθογένειες του παρελθόντος. Είναι βασικός μας στόχος, οι παθογένειες αυτές να αντιμετωπιστούν.

 

  1. Η μάχη των επόμενων εκλογών θα είναι σκληρή αφού λόγω του εκλογικού νόμου η Ν.Δ. στο νομό θα εκλέξει το πολύ δύο βουλευτές αν φυσικά είστε πρώτο κόμμα. Ο Θανάσης Λιούτας είναι έτοιμος για τις εκλογές;

 

Κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι σκληρή και αυτός ο κανόνας δεν αλλάζει. Βεβαίως είμαι και θα είμαι έτοιμος. Ξέρετε, για μένα αυτό που αποκαλείτε «ετοιμότητα», κρίνεται μέσα από την επαφή μου με την τοπική μας κοινωνία και με όλους τους πολίτες. Η ετοιμότητα κρίνεται μέσα από το πόσο γνωρίζεις τα προβλήματα του κόσμου και μέσα από το πόσο έχεις προσπαθήσει για να δώσεις ουσιαστικές λύσεις. Για μένα η πολιτική ταυτίζεται, με πράξεις στην ουσία και με λύσεις πρακτικές. Με αυτό το σύνθημα άλλωστε εκλέχτηκα στις εκλογές του 2019, «Μαζί στην Πράξη».

 

  1. Πολλοί κάνουν λόγο για εκλογές ακόμη και αρχές καλοκαιριού. Ποιο είναι το στίγμα που άφησε μέχρι τώρα ο Θανάσης Λιούτας, ποια είναι τα πράγματα που πέτυχε και με αυτά θα πάει στην προεκλογική εκστρατεία;

 

Κε. Κοντέ, ο απολογισμός γίνεται συνεχώς. Γίνεται πρωτίστως από τους ίδιους τους πολίτες. Με τις παρεμβάσεις μου, που είναι δύσκολο να απαριθμήσω τώρα λόγω του περιορισμού του κειμένου, όλα αυτά τα δυόμιση χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ, δόθηκαν αποτελεσματικές λύσεις σε μια σειρά από προβλήματα. Οι πολίτες όμως τις γνωρίζουν. Θα συνεχίσω να προσπαθώ, να ακούω και να συναισθάνομαι τους συμπολίτες μου, να νιώθω τις ανάγκες των οικογενειών τους και να δίνω, μέσα από τη συνεχή μου συνεργασία με την κεντρική εξουσία, πραγματικές, άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις. Πάντα πίστευα, ότι το στίγμα που αφήνει ένας άνθρωπος σε μια κοινωνία, πρέπει να συνδέεται με την ανιδιοτελή προσφορά. Αυτό ισχύει περισσότερο δε όταν μιλάμε για εμάς, που υπηρετούμε την πολιτική και που εκπροσωπούμε τον τόπο και τους συμπολίτες μας.

Όσο για τον χρόνο των εκλογών, θα επαναλάβω τη σκέψη του Πρωθυπουργού μας, ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Μέχρι τότε, έχουμε να εργαστούμε για πολλά ακόμη.

[fbcomments]