Σάββατο 29.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μια ξεχωριστή παράσταση για το ρεμπέτικο στο έπος του ’40

27.10.2015 /

Μια ξεχωριστή συναυλία -αφιέρωμα στο έπος του 40 με τίτλο «Οι ρεμπέτες, οι add-ART-S κι ο μπερντές» παρακολούθησαν δεκάδες Τρικαλινοί που κατέκλεισαν απόψε την αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Τρικκαίων.

Στην παράσταση με το μουσικό σύνολο «Add-ART-S», συμμετείχαν  η παιδική χορωδία της 4ης τάξης του 33ου Δημ.Σχολείου Τρικάλων και το Δημοτικό Κουκλοθέατρο – Δημοτικό Θέατρο Σκιών του Τμήματος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Τρικκαίων με εμψυχωτή τον κ. Νίκο Τζίκα.  Κείμενα-πρωτότυπο σενάριο από τον εμψυχωτή του ΔΚ-ΔΘΣ  Νίκο Τζίκα.  Ιδέα -καλλιτεχνική επιμέλεια   Κων/ντία Λάσκου.

Το μουσικό σχήμα αποτελούν οι: Κωνσταντία Λάσκου πιάνο-τραγούδι Ορφέας Τσακτσίρας μπουζούκι-τραγούδι Άκης Δήμος μπαγλαμάς-τραγούδι Κυριάκος Μπουλούμπασης Κιθάρα ,τραγούδι Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου,  κανονάκι Γιώργος Αγγέλης Βιολί-τραγούδι Γιώργος Ντίνας, κρουστά-τραγούδι.
Συνδιοργανώνεται   από  το Τμήμα  Πολιτισμού και Αθλητισμού της Διεύθυνσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων  και την  Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας – Παράρτημα Τρικάλων.

Ο πόλεμος του 40 είναι μελωδικά συνυφασμένος όπως όλοι γνωρίζουμε , με τη φωνή της τραγουδίστριας της Νίκης, Σοφίας Βέμπο. Πέρα όμως απ’ αυτά τα τραγούδια από το χώρο του ελαφρού, υπήρξαν και τα αντίστοιχα ρεμπέτικα με παρόμοια θεματολογία που παρέμειναν λιγότερο γνωστά Οι ρεμπέτες έθεσαν το δικό τους μελωδικό στίγμα και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό. Οι δημιουργοί απέδειξαν πως διέθεταν δυνατή φιλοπατρία και ικανή κρίση ν’ αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα των ημερών και να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στην τόνωση του εθνικού φρονήματος.  Οι ρεμπέτες λοιπόν δεν έμειναν έξω απ’ το χορό και σε πείσμα όσων αγνοούν. Έγραψαν τραγούδια ενάντια στον κατακτητή τη στιγμή που οι συνθέτες του ελαφρού τραγουδιού είχαν σωπάσει. Το μουσικό σύνολο AddARTs,  με  εξαιρετικούς μουσικούς της πόλης μας, συναντά επί σκηνής του κύριου εκφραστή της λαϊκής ψυχής, των πόθων, επιθυμιών, δεινών των παθών και του πόνου, τον πασίγνωστο και αγαπημένο όλων Καραγκιόζη  ο οποίος ζωντανεύει στα χέρια του εμψυχωτή του Δημοτικού Κουκλοθεάτρου – Δημοτικού Θεάτρου Σκιών κ. Νίκου Τζίκα. Με τον καυστικό και καθηλωτικό του λόγο θα μας μεταφέρει μ’ έναν διαφορετικό τρόπο στον πόλεμο του 40 στα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης , στο μέτωπο, στη γερμανική  κατοχή, την πείνα και την εξαθλίωση του ελληνικού λαού, τον αλληλοσπαραγμό  του εμφυλίου .