Τρίτη 07.12.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο Πούτιν κέρδισε κατά… κράτος τον Τράμπ

17.07.2018

Η συνάντηση ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο και τον Ρώσο ομόλογό του έγινε εις βάρος του πρώτου. Ο Τραμπ φάνηκε έτοιμος να θυσιάσει ένα μέρος των θεσμών της χώρας του για να αρέσει στον Πούτιν.

Αυτό γράφει, σήμερα, στο κύριο άρθρο της, η γαλλική εφημερίδα Le Monde και συνεχίζει:

«Αδύναμος». Να τι αποτελεί για τον Ντόναλντ Τραμπ την υπέρτατη τιμωρία. Αυτή την τιμωρία που σαν τσεκούρι ρίχνει ο ίδιος πάνω στους αντιπάλους του από τη στιγμή που εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο.

Αυτή η μανία του είναι παλιά. Στην πρώτη διαφημιστική του εκστρατεία, πριν από τριάντα χρόνια, κατήγγειλε τον Ρόναλντ Ρήγκαν ότι δεν έχει «σπονδυλική στήλη». Αντίθετα, ο ίδιος ο Τραμπ πιστεύει ότι διαθέτει «δύναμη» και δεν χάνει ευκαιρία να την επιδεικνύει, σαν ένδειξη ισχύος της αμερικανικής κυριαρχίας. Ετη φωτός μακριά από το στιλ του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος, λέει ο Τραμπ, πέρασε τις δύο θητείες του να ζητάει συγγνώμη από τον πλανήτη γιατί διοικούσε την πρώτη παγκόσμια δύναμη.

Αυτό το κατασκεύασμα, το οποίο «πιάνει» στους ψηφοφόρους του Τραμπ, έσπασε πάνω σε ένα βράχο, την Δευτέρα, 16 Ιουλίου. «Κανείς δεν ήταν τόσο σκληρός με τη Ρωσία όσο εγώ», είχε δηλώσει ο Τραμπ τον περασμένο Απρίλιο. Αυτή η φράση θα ακουγόταν περίεργα, αυτή τη φορά, στο προεδρικό μέγαρο του Ελσίνκι, όπου έγινε η συνάντησή τους.

Η συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν μεταφράστηκε από μια επίδειξη δύναμης, εις βάρος του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος προσήλθε, προφανώς, ελάχιστα προετοιμασμένος και έτοιμος να θυσιάσει ένα μέρος των θεσμών της χώρας του για να αρέσει στον συνομιλητή του.

Καταστροφική συνέντευξη τύπου
Σε αυτό το κακό επεισόδιο τηλε-ριάλιτι, ο Ντόναλντ Τραμπ περιορίστηκε σε ρόλο παρατηρητή. Επιβεβαίωσε, χωρίς να διστάσει, τις παγωμένες διαβεβαιώσεις του Ρώσου προέδρου, ότι δεν ενεπλάκησαν οι Ρώσοι στην προεδρική εκλογή του 2016. Ο μετρ του Κρεμλίνου έβαλε τη σφραγίδα του στα θέματα που συζητήθηκαν και έφερε τη σχέση Ουάσινγκτον-Μόσχας στα μέτρα του.

Αγνοώντας την άποψη της δικαιοσύνης και των μυστικών υπηρεσιών της χώρας του, ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει, από τον Νοέμβριο του 2016, ανίκανος να αναγνωρίσει την παραμικρή παρέμβαση των Ρώσων στην εκλογή που κέρδισε με μικρή διαφορά. Μπορεί κάποιος να κατανοήσει τα προσωπικά κίνητρακαθώς και το φόβο ότι μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη για καθαίρεση, όπως ζητούν οι επικριτές ενός Τραμπ που μπήκε αργά στην πολιτική και με εντελώς ασυνήθιστο τρόπο. Το πρόβλημα για τον Ντόναλντ Τραμπ είναι πως αυτό το ψυχολογικό μπλοκάρισμα καθορίζει πλέον το σύνολο των σχέσεων των ΗΠΑ με τη Ρωσία.

Το αποκορύφωμα στην καταστροφική συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της συνάντησης με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αναμφίβολα τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εκτίμησε ότι «δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει» ότι υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές. Κι αυτό παρότι ο Πούτιν του πρόσφερε τουλάχιστον έναν λόγο λέγοντας ότι είχε προτίμηση για υποψήφιο πρόεδρο των ΗΠΑ «διότι ήθελε να επαναφέρει την σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας στο φυσιολογικό επίπεδο».

Η καταστροφή στην αξιοπιστία του προέδρου των ΗΠΑ είχε αρχίσει μέρες πριν την συνάντηση του Ελσίνκι. Οταν, δηλαδή, ο Τραμπ πολλαπλασίαζε τις επιθετικές δηλώσεις εναντίον των ιστορικών του συμμάχων στην ετήσια σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, όπως και κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο. Ακόμη και την παραμονή της συνάντησής του με τον Ρώσο ομόλογό του, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κατατάξει την ΕΕ στους «εχθρούς» της Ουάσινγκτον, επειδή οι εμπορικές της μέθοδοι είναι άδικες, όπως είπε, και συμβούλευσε την βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, όπως εξομολογήθηκε η ίδια, να σύρει την ΕΕ στα δικαστήρια!

Τον περασμένο Δεκέβριο δημοσιεύτηκε η στρατηγική άποψη των ΗΠΑ, ένα πολιτικό κείμενο το οποίο συνέταξε ο δεύτερος σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας, στρατηγός  H.R. McMaster. Ηταν ένα κείμενο προφητικό: ανέφερε με λεπτομέρειες ότι η Ρωσία επιθυμεί «να αποκόψει την Ουάσινγκτον από τους συμμάχους και εταίρους της» και να «περιορίσει την διατλαντική συμμαχία». Ολα δείχνουν ότι ο Τραμπ, αποφασισμένος και απελπισμένος, κάνει αυτή την προφητεία πραγματικότητα, όλο και περισσότερο».

Ακόμη και το Fox News εξεγέρθηκε μετά το Ελσίνκι

Ας σημειωθεί ότι ακόμη και το κανάλι Fox News επέκρινε την φιλο-ρωσική στάση του Αμερικανού προέδρου.

Συνήθως έτοιμοι να υπερασπιστούν για όλα τα θέματα τον Τραμπ, πολλοί δημοσιογράφοι του  Fox επέκριναν σφοδρά την συνέντευξη τύπου του Ελσίνκι.

Κι αυτό γιατί στην συνέντευξη τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι είχε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Ρώσο πρόεδρο παρά στο FBI και στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Και πράγματι, μερικές μόλις μέρες μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον 12 Ρώσων πρακτόρων από την αμερικανική δικαιοσύνη για το χακάρισμα του Δημοκρατικού κόμματος, ο Τραμπ αρνήθηκε να καταδικάσει τη Μόσχα για την παρέμβασή της στην προεδρική εκλογή των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Πούτιν μόλις είπε ότι δεν το έκανε η Ρωσία. Και δεν βλέπω τον λόγο να το έκανε».

Αυτός ο φιλικός και άνετος τόνος δεν άρεσε καθόλου στις ΗΠΑ, ακόμη και στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ακόμη και στο Fox News. Το συντηρητικό κανάλι είναι το μόνο μέσο που εγκωμιάζει συχνά ο Τραμπ και το μοναδικό κανάλι που υπερασπίζεται σχεδόν όλες τις αποφάσεις του προέδρου. Αλλά μετά τη συνάντηση του Ελσίνκι, πολλοί δημοσιογράφοι και σχολιαστές του καναλιού επαναστάτησαν.

Ακόμη και οι δημοσιογράφοι της εκπομπής Fox & Friends, που είναι η αγαπημένη του Τραμπ, δεν βρήκαν ιδιαίτερα πατριωτικό ο πρόεδρός τους να δείχνει να υποκλίνεται μπροστά στον Πούτιν. Η δημοσιογράφος Abby Huntsman έγραψε στο Twitter: «Καμία διαπραγμάτευση δεν δικαιολογεί να θυσιάζεις τον ίδιο το λαό σου και τη χώρα σου».

No negotiation is worth throwing your own people and country under the bus.
— Abby Huntsman (@HuntsmanAbby) July 16, 2018

Ενας άλλος δημοσιογράφος της Fox & Friends, ο Brian Kilmeade, ο οποίος δεν επικρίνει σχεδόν ποτέ τον πρόεδρο, αποκάλεσε «ρεζίλι» το tweet του Τραμπ που έλεγε ότι ήταν «ηλίθιες» οι ΗΠΑ στη σχέση τους με τους Ρώσους.
Μετά το Ελσίνκι, ο παρουσιαστής Neil Cavuto είπε ότι η παρέμβαση του Τραμπ ήταν «αποκρουστική», ενώ ένας ανταποκριτής business του καναλιού διερωτήθηκε στο Twitter γιατί ο Τραμπ «έγλυφε τον κ@λο του Πούτιν», υπαινισσόμενος ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει ίσως θέματα για να εκβιάσει τον Τραμπ.

Neil Cavuto of Fox Business calls Trump’s press conference “disgusting”, “That sets us back a lot.” pic.twitter.com/R2ZIjyFyPR
— Axios (@axios) July 16, 2018

Οσο για την Trish Regan, επίσης από το Fox Business, είπε ότι ο πρόεδρος θα έπρεπε να υπερασπιστεί την Αμερική και τις μυστικές υπηρεσίες της, καθώς και ότι η εμφάνισή του ήταν «φρικτή». Ενας από τους πολιτικούς σχολιαστές του Fox, ο Brit Hume, έγραψε στο Twitter ήταν «ανίκανος να δει πέρα από τον εαυτό του» και γι’αυτό περιορίζει την έρευνα για ρωσική παρέμβαση στις εκλογές σαν μια επίθεση στον ίδιο.