Κυριακή 21.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ξεκινούν τα συμβόλαια στο βαμβάκι, σε υψηλά επίπεδα οι διεθνείς τιμές

26.01.2022

Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για συμβόλαια στο σύσπορο βαμβάκι, όπως είχε αναφέρει ο ΑγροΤύπος. Στο μεταξύ σε καλά επίπεδα κινούνται οι διεθνείς τιμές.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, σε ανακοίνωσή της, ενημερώνει τους παραγωγούς – μέλη της ότι έχουν τη δυνατότητα, σε συνεργασία με εκκοκκιστήρια της επιλογής τους, να προβούν σε προπώληση συσπόρου βάμβακος προκειμένου να οριστικοποιήσουν μέρος της τιμής της παραγωγής τους.

Η διεθνής τιμή του βαμβακιού έχει αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια της περιόδου 2020/2021 και αναμένεται να συνεχίσει την άνοδό της και κατά το 2021/2022, προβλέπει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC). Οι τιμές του βαμβακιού είναι στα υψηλότερα επίπεδα εδώ και μια δεκαετία, προσθέτει.

Όπως τονίζουν διεθνείς αναλυτές, θετικό για το βαμβάκι είναι ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ (Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών) και η Ρωσία συμφώνησαν να παραμείνει στα ίδια επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου, με αποτέλεσμα να παραμείνουν σε υψηλά οι τιμές πετρελαίου. Οι υψηλές τιμές του πετρελαίου καθιστούν τα συνθετικά υλικά (νάιλον), που είναι υποκατάστατο του βαμβακιού, πιο ακριβά.

Μειωμένη αναμένεται να είναι η ινδική παραγωγή βαμβακιού κάτι που θα επηρεάσει την πορεία των τιμών. Σύμφωνα με την έκθεση, η FAS Mumbai (Post) προβλέπει την παραγωγή βαμβακιού για το έτος 2021/2022 στις Ινδίες, στα 27,7 εκατομμύρια δέματα, με έκταση καλλιέργειας περί τα 12.400.000 στρέμματα. Οι βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του βορειοανατολικού μουσώνα (Οκτώβριος/Δεκέμβριος) μαζί με την προσβολή από το σκουλήκι οδήγησαν σε χαμηλότερη παραγωγή τη βόρειο Ινδία.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ), Ευθύμιος Φωτεινός, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ο θεσμός με τα προσυμβόλαια στο βαμβάκι θα συνεχιστεί και φέτος. Εκτιμώ ότι θα υπάρχει θετικό κλίμα και θα υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των παραγωγών για υπογραφεί συμφωνητικού προπώλησης».

Από την πλευρά τους εκπρόσωποι των αγροτών υποστηρίζουν ότι τη νέα περίοδο η ζήτηση θα είναι αυξημένη και η προσφορά ελλειματική. Από την άλλη βέβαια το κόστος καλλιέργειας έχει αυξηθεί (λίπανση, σπόροι, φυτοπροστασία κ.α.).

Στην χώρα μας πολλοί καλλιεργητές καλαμποκιού αναμένεται να στραφούν στο βαμβάκι αν τα συμβόλαια δώσουν καλές τιμές. Υπάρχει πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους και το καλαμπόκι είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα και αν δεν ενισχυθούν από το ΥπΑΑΤ είναι πολύ δύσκολο να αγοράσουν. Επίσης το τοπίο είναι θολό ως προς το κόστος άρδευσης λόγω των υψηλών τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα. Αν και βγήκε η ΚΥΑ για επιδότηση αγροτικού ρεύματος οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν που θα κυμανθούν οι τιμές κατά την αρδευτική περίοδο, ενώ σε υψηλά επίπεδα φαίνεται ότι θα παραμείνουν και οι τιμές των λιπασμάτων.
agrotypos,gr

Ετικέτες: ,

[fbcomments]