Τετάρτη 26.01.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Κρίσιμο δεκαήμερο για το κλείσιμο της συμφωνίας

07.08.2015

Σε αγώνα δρόμου, για το κλείσιμο της συμφωνίας με τους θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα, επιδίδεται η κυβέρνηση, ούτως ώστε το νέο πρόγραμμα και η νέα δανειακή σύμβαση να κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή ώς τις 18 Αυγούστου και να ακολουθήσουν οι ψηφοφορίες στα ξένα Κοινοβούλια.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, Παρασκευή έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ, δηλαδή του Economic and Financial Committee (ΕFC),
προκειμένου να γίνει αποτίμηση της πορείας των διαπραγματεύσεων, ενώ οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων θα συνεχιστούν ώς το Σάββατο.

Η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup τοποθετείται χρονικά για τις 14 Αυγούστου και, κατά συνέπεια, όλες οι πλευρές επιθυμούν να υπάρχει μέχρι τότε κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα εξετάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Τη βούληση για άμεση επίτευξη συμφωνίας και τήρηση των αποφάσεων της 12ης Ιουλίου εξέφρασαν την Πέμπτη τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όσο και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εκδηλώσεων για τα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ. Την ικανοποίησή της για την πορεία και την πρόοδο των διαπραγματεύσεων έχει επανειλημμένως εκφράσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το κλίμα αισιοδοξίας στην Κομισιόν επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη με τον πλέον επίσημο τρόπο, καθώς ο πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι «όλες οι πληροφορίες που λαμβάνω συγκλίνουν στην επίτευξη συμφωνίας αυτόν τον μήνα, κατά προτίμηση πριν τις 20 Αυγούστου».

Επισήμανε δε με νόημα ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν με «ικανοποιητικό τρόπο» προς αυτή την κατεύθυνση, στέλνοντας σαφές μήνυμα σε όσους αμφισβητούν, όπως το Βερολίνο, ότι ο χρόνος επαρκεί και μιλούν για ανάγκη νέου δανείου-γέφυρας.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι στη μέχρι τώρα διαπραγμάτευση έχουν διαπιστωθεί συγκλίσεις σε αρκετά θέματα, εντούτοις υπάρχουν ακόμα παραμένουν «αγκάθια», όπως τα «κόκκινα» δάνεια, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και το νέο Ανεξάρτητο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ενώ «βαρύ» αναμένεται να είναι το κομμάτι του μνημονίου που θα αφορά μεταρρυθμίσεις, όπως το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων.