Παρασκευή 09.12.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Μεγάλες διαφωνίες για το άνοιγμα των σχολείων

30.12.2020

Τα κρούσματα κορονοϊού και τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία

Σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει στις 4 Ιανουαρίου θα αποφασιστεί η επιστροφή των μαθητών στα σχολείων. Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις που υπήρχαν ότι οι τελικές αποφάσεις για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα λαμβάνονταν ακόμη και το απόγευμα της Τρίτης, 29 Δεκεμβρίου, οι ειδικοί διαφώνησαν για το άνοιγμα των σχολείων με το νέο ραντεβού να έχει οριστεί για τις αρχές του νέου έτους, ούτως ώστε να εξεταστούν τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας του κορονοϊού.

Ενδεικτικό της διαφωνίας που υπήρξε στους ειδικούς για το άνοιγμα των σχολείων είναι ότι η συνεδρίαση που είχαν ξεκίνησε στις 14:30 και κράτησε πάνω από 5 ώρες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση επιμένει να θέλει να ανοίξουν τα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος τόσο στο OPEN TV όσο και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επέμεινε ότι «προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία». Επίσης, και ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό, τόνισε ότι η επαναλειτουργία των σχολείων παραμένει προτεραιότητα και ότι τα σχολεία θα είναι από τα πρώτα που θα επαναλειτουργήσουν. «Δεν είναι μία απόφαση που λαμβάνεται ελαφρά την καρδία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία θα ληφθούν υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού. Τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και η κυβέρνηση περιμένουν να δουν πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες στα μέτρα της Πρωτοχρονιάς – εάν δηλαδή θα έχουν μείωση κρουσμάτων και διασωληνωμένων – και τότε να καταλήξουν στις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα πάρει και την τελική απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων.
Οι τρεις πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των σχολείων

Παρά τις διαφωνίες των ειδικών, υπάρχουν αρκετοί που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία – έστω σε πρώτη φάση τα Δημοτικά – πρέπει να ανοίξουν στις 8 Ιανουαρίου. Σε περίπτωση, πάντως, που η κυβέρνηση δεν πει «ναι» σε αυτή την ημερομηνία, υπάρχουν προτάσεις για άνοιγμα των σχολείων και επιστροφή στα θρανία στις 11 Ιανουαρίου ή στις 18 Ιανουαρίου.

Αρκετοί επιστήμονες θέλουν να ανοίξουν πρώτα τα Δημοτικά, καθώς, όπως είπε και ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, «τα Δημοτικά είναι πολύ πιο ασφαλή. Το πότε θα ανοίξουν θα το κουβεντιάσει η Επιτροπή. Δεν μπορούμε να κάνουμε ισχυρές προβλέψεις», τόνισε σημειώνοντας πως με τα σημερινά δεδομένα, μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία».

Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να παρθεί άμεσα, καθώς έχει περάσει αρκετός καιρός που έχουν μείνει κλειστά και θα χρειαστεί να ακουλουθήσουν οι διαδικασίες για την επιστροφή των εκπαιδευτικών αλλά και των μαθητών. Πάντως, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και οι γονείς πιέζουν να ανοίξουν επιτέλους τα σχολεία αλλά όλοι μαζί ζητούν αυτό να γίνει με ασφάλεια και η κυβέρνηση να πάρει πρόσθετα μέτρα