Παρασκευή 17.01.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Νέο σχέδιο της Αθήνας στους πιστωτές

09.06.2015

Η Ελλάδα έχει υποβάλει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο στους ΕΕ και ΔΝΤ, μία ημέρα προτού ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συζητήσει με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή στο Γαλλικό πρακτορείο.

Μάλιστα κυβερνητική πηγή επιβεβαίωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ότι όντως υποβλήθηκε πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, οι πιστωτές απάντησαν ήδη, και συγκεκριμένα Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο πως η νέα πρόταση είναι ένα “ασαφές αναμάσημα” προηγουμένων ελληνικών σχεδίων, και διερωτήθηκε πόσο αξιόπιστο είναι.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του AFP (Γαλλικό Πρακτορείο), οι πιστωτές “βρίσκονται τώρα στη διαδικασία μελέτης της λίστας των αντί-προτάσεων”, οι οποίες έφθασαν δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean-Claude Juncker κατήγγειλε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει εκπληρώσει την υπόσχεσή του για να στείλει στις Βρυξέλλες τα σχέδια.

Το Reuters από την πλευρά του επισημαίνει ότι η Κομισιόν έχει λάβει μια νέα πρόταση από την  Ελλάδα για τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να απελευθερώσουν νέα χρηματοδότηση, και τώρα την αξιολογούν.

Όπως επισημαίνει το Reuters, η πρόταση στόχο έχει να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της σε θέματα όπως οι συντάξεις ή η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ.

Εξάλλου, το Bloomberg αναφέρει ότι η ελληνική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες κατέθεσε τρισέλιδη πρόταση στους πιστωτές σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει κεφάλαια διάσωσης, σύμφωνα με δύο διεθνείς αξιωματούχους με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι το έγγραφο αναφέρεται μόνο σε δημοσιονομικούς στόχους, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους. Η Ελλάδα έδωσε επίσης στους πιστωτές της ένα ξεχωριστό σημείωμα, επίσης τρισέλιδο, που ζητάει να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τον ESM για να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει επίσης πρόσβαση στα κεφάλαια διάσωσης που έχουν μείνει στο ΤΧΣ, καθώς και να επιτραπεί στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν περισσότερο βραχυπρόθεσμο χρέος.