Σάββατο 02.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Διονύσης Σιμόπουλος: Μόνον η επιστήμη δίνει λύση στα προβλήματα – Συνέντευξη

10.02.2022

«όταν κάνεις αναλογιστεί ότι το σύμπαν αποτελείται από ένα τρισεκατομμύριο γαλαξίες  και ο κάθε Γαλαξίας από εκατό περίπου δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα, άρα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες σε όλο το σύμπαν, δεν το θεωρώ ότι θα ήταν δυνατόν μόνο σε έναν πλανήτη να έχει ζωή»

«όταν κάνεις αναλογιστεί ότι το σύμπαν αποτελείται από ένα τρισεκατομμύριο γαλαξίες  και ο κάθε Γαλαξίας από εκατό περίπου δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα, άρα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες σε όλο το σύμπαν, δεν το θεωρώ ότι θα ήταν δυνατόν μόνο σε έναν πλανήτη να έχει ζωή»


Όπως στο σύμπαν κάθε μέρα ανακαλύπτεις κάτι, το ίδιο ισχύει και με κάθε συνέντευξη του καθηγητή της αστροφυσικής και επίτιμο διευθυντή του Ευγενιδείου Πλανηταρίου κ. Διονύση Σιμόπουλο, τον αιώνιο έφηβο, που δεν κουράζεται να αναλύει σε μικρούς και μεγάλους τα μυστικά του σύμπαντος. Βραβευμένος για τη συνεισφορά του στην αστρονομική εκπαίδευση, με σημαντική συγγραφική και δημοσιογραφική δραστηριότητα στον Τύπο, στην τηλεόραση και σε θεάματα πολυμέσων και ως σεναριογράφος σε ενημερωτικές εκπομπές.

Μυστικά που… σε εκλαϊκευμένη γλώσσα, μας μυούν μέσα από τα βιβλία του στο σύμπαν. Στα νέα του βιβλία «Ο ουρανός της Ελλάδας: Οδηγός για τα άστρα και τους αστερισμούς» ο κ. Σιμόπουλος μας ξεναγεί στον ελληνικό ουρανό ανά εποχή.

«Πρόκειται για μια σειρά τεσσάρων βιβλίων, ένα για κάθε εποχή, που περιγράφουν τις μυθολογικές ιστορίες, αλλά και όσα περιλαμβάνουν οι αστερισμοί του ουρανού που φαίνονται από τη χώρα μας. Απομένει το Φθινόπωρο που θα εκδοθεί το 2022. Όλα αυτά τα χρόνια έχω διαπιστώσει πως το θέμα αυτό ενδιαφέρει πολλούς συμπολίτες μας, ιδιαίτερα τους ερασιτέχνες αστρονόμους», θα μας πει.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

-Ποια είναι η γνώμη σας για την ταινία don’t look up

Κοιτάξτε ήταν μία σάτιρα αυτή η ταινία σατιρίζει σχεδόν τα πάντα, μία καλή προσπάθεια θα έλεγα όχι αυτή που περίμενα γιατί ο δεδομένος σκηνοθέτης μας έχει δώσει ταινίες πολύ καλύτερες, παρόλα αυτά είναι μία ταινία η οποία σατιρίζει τους πάντες. Ξέρετε πολλοί λένε κάποιος σου δείχνει το φεγγάρι και εσύ κοιτάζεις το δάχτυλο.

Ναι όντως και σατίριζε μάλιστα την αδιαφορία των πολιτικών. Στο πέρασμα των τόσων χρόνων, με την ανάμιξη με τους κυβερνώντες κατά καιρούς, ακούγανε αυτά που τους λέγατε;

Δυστυχώς όχι, η προσπάθεια της επιστήμης να κάνει σε όλους γνωστό ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν και ο μόνος τρόπος για να λύσουν τα προβλήματα οι άνθρωποι σήμερα είναι η επιστήμη και η τεχνολογία, έστω κι αν πολλές φορές η τεχνολογία προσθέτει σε αυτά τα προβλήματα, γεγονός είναι ότι η μόνη λύση είναι η επιστήμη γιατί όντως τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και σήμερα και αύριο γίνονται μόνο με την βοήθεια της επιστήμης. Σας είπα από την αρχή όχι γιατί επί δεκαετίες προσπάθησα να καταπολεμήσω τις δεισιδαιμονίες αυτές αντιλήψεις που έχει ο κόσμος για την επίδραση την οποία μπορεί να έχουνε τα άστρα και πλανήτες στην καθημερινή μας ζωή. Κι όμως αντί να μπορέσω να καταφέρω την καταπολέμηση αυτών των δεισιδαιμονιών που μας γυρίζουν πίσω στο μεσαίωνα, εν τούτοις αυτή η αστρολογία έχει βρει μεγάλους υποστηρικτές στην καθημερινότητα. Απόδειξη επίσης του αρχικού μου όχι στην ερώτηση σας είναι και αυτό που έχουμε με τις αντιλήψεις που έχουν επικρατήσει Σε ένα μεγάλο ποσοστό των συμπατριωτών μας το 17- 20% αντιεμβολιαστων, δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω πώς άνθρωποι οι οποίοι στο παρελθόν θέλοντας και μη κατά κάποιο τρόπο, ιδιαίτερα στον στρατό εμβολιάζονται και κάνεις δεν φέρνει αντίρρηση και ξαφνικά σε αυτό το δώρο που μας έκανε η επιστήμη με την εύρεση του γρήγορου εμβολίου πως μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να προτιμούν έναν βέβαιο θάνατο από την σωτηρία των εμβολίων που έχουν εμφανιστεί, γιατί ξέρετε ότι είτε είναι κάνεις υγιέστατος είτε όχι το εμβόλια μας βοηθάει να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα.

-Σε μία συνέντευξη που είχαμε κάνει η παλαιότερα στην εφημερίδα μας, στον «Ενεργό Πολίτη» σας είχα ρωτήσει αν υπάρχει ζωή πέρα από τον πλανήτη και μου είχατε απαντήσει αφοπλιστικά θα έλεγα ότι είναι πολύ εγωιστικό να πιστεύουμε πως είμαστε μόνοι μας σε ένα αχανές σύμπαν;

Ναι αλλά μην ξεχνάτε επίσης ότι λέγοντας αυτά τα πράγμα ξεκινάω με την εξής φράση «Αυτή την στιγμή η επιστήμη δεν έχει την δυνατότητα, ούτε έχει καμία ένδειξη και απόδειξη για την ύπαρξη ζωής πέρα από την γη κάπου αλλού στο σύμπαν παρόλαυτα όταν κάνεις αναλογιστεί ότι το σύμπαν αποτελείται από ένα τρισεκατομμύριο γαλαξίες  και ο κάθε Γαλαξίας από εκατό περίπου δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα, άρα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων πλανήτες σε όλο το σύμπαν. Δεν το θεωρώ ότι θα ήταν δυνατόν μόνο σε έναν πλανήτη να έχει ζωή, και ξέρετε ακόμα και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι που δεν είχαν τα δικά μας εργαλεία για να μελετήσουν το σύμπαν, όπως για παράδειγμα ο Μητροδωρος Χίος πρίν από 2.300 χρόνια μας έλεγε ότι σε ένα χωράφι που το σπέρνουμε με κριθάρι δεν είναι δυνατόν να έχουμε μόνο έναν σπόρο να πιάσει και όλοι οι άλλοι να μην δημιουργήσουν, οπότε καταλαβαίνετε ότι θα ήταν τελείως ανθρωποκεντρικό. Υπάρχουν φυσικά και πολλοί οι οποίοι λένε ότι για να ξαναρχίσει αυτή η αλυσίδα η οποία παίρνει ανόργανα υλικά όπως είναι ο άνθρακας, όπως είναι το οξυγόνο, το υδρογόνο και τα ανακατεύει μέσα σε λιμνούλες για να δημιουργηθεί αυτό που ονομάζουμε πρωταρχική ζωή, αυτά για να δημιουργηθούν περνούν πολύ χρόνο φυσικά και έχουν μεγάλα προβλήματα στην ανάπτυξη τους μέχρι να φτάσουν στην δημιουργία κυττάρων και αργότερα πολυκυτταρων οργανισμών, πράγματι δεν είναι κάτι το εύκολο αλλά μιλάμε για τρισεκατομμύρια πλανήτες.

-Για την έκθεση της NASA το καλοκαίρι όπου έκανε λόγο για UFO ποια είναι η γνώμη σας;

Κοιτάξτε η NASA διαθέτει τους καλύτερους επιστήμονες, το γεγονός ότι κάποιοι από αυτούς κατά καιρούς αναφέρονται σε τέτοιου είδους εμφάνισης δεν σημαίνει ότι είναι και η πολιτική των οργανισμών αυτών να αναφέρονται σε πραγματικότητες, ίσως πράγματι. Ενδείξεις πάντως δεν έχουμε, αν είχαμε έστω και μια ένδειξη για τέτοιου είδους ανακαλύψεις θα είχε γίνει ήδη γνωστή, προς το παρόν είναι μόνο εικασίες και εικασίες που βασίζονται στην γνώση που έχουμε για την αστροφυσική λογική. Δηλαδή πόσοι πλανήτες υπάρχουν, πώς μπορεί να γίνει μία τέτοια αλυσιδωτή αντίδραση ώστε να δημιουργηθούν αυτά που ονομάζουμε προεόρτια της δημιουργίας ζωής.

-Μεγαλύτερη μαύρη τρύπα από αυτή της ελληνικής οικονομίας υπάρχει;

Κοιτάξτε η οικονομία είναι πράγματι ένα πρόβλημα για όλες τις χώρες όχι μόνο για την Ελλάδα και φυσικά δεν θα έλεγα ότι είναι μαύρες τρύπες, δεν πετάει κάνεις την οικονομία μέσα σε μία μαύρη τρύπα γιατί οτιδήποτε κι αν μπει μέσα σε μία μαύρη τρύπα δεν βγαίνει με τίποτα, αλλά ύστερα από τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων χρόνια μπορεί να έχουμε την εξάλειψη ακόμη και μιας μαύρης τρύπας, αλλά η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει.