Τετάρτη 06.07.2022 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Δημήτρης Παπαστεργίου: Τώρα είναι η περίοδος των Τρικάλων

07.02.2022

Τα σχέδια και όνειρά του για την πόλη ξεδιπλώνει ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου με συνέντευξή του στον «Ε.Π.», χαρακτηρίζοντας πως το σημαντικότερο που περιμένει να υλοποιηθεί είναι η ανάπλαση του Ληθαίου ποταμού.

Ζητά την κατανόηση και την υπομονή του κόσμου για τους σκαμμένους δρόμους και υπόσχετε με την ολοκλήρωση των έργων ότι θα  υπάρξει πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων.

Αποκαλύπτει πως σχεδιάζει έναν ποδηλατόδρομο που θα συνδέει το κέντρο με την Αγία Μονή, ενώ παρότι δεν το προσδιορίζει χρονικά, λέει πως θα εφαρμοστεί η ελεγχόμενη στάθμευση.

Σε πολιτικό επίπεδο αποφεύγει εντέχνως να πει ναι ή όχι… στην Ευρωβουλή, μιλά για εξαιρετικές σχέσεις με τον Κώστα Αγοραστό και… για καλή συνεργασία με τον Χρήστο Μιχαλάκη, ενώ δεν παραλείπει να αποδώσει  τα εύσημα στην αντιπολίτευση για τη σοβαρή της στάση ενώ για τις εκλογές τονίζει πως: «καμία εκλογική αναμέτρηση δεν είναι εύκολη, άσχετα με το πώς μπορεί να φαίνεται».

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΝΤΟ

 

 1. Θα έλεγε κανείς πως τα επόμενα δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές, είναι η περίοδος του Δημήτρη Παπαστεργίου, αφού ανοίγουν όλα τα μεγάλα έργα. Ποιο από αυτά ιεραρχείτε πρώτο και θα θέλατε να κόψετε οπωσδήποτε την κορδέλα;

 

Θα έλεγα πως είναι η περίοδος των Τρικάλων, ενός Δήμου με πάρα πολλές προοπτικές, που την ώρα αυτή έχει όλες τις δυνατότητες, προσβάσεις και δύναμη να πάρει, όλα όσα δικαιούται και δεν είχε πάρει στο παρελθόν.

Όντως αυτό το δίμηνο ξεκινούν ή ξεκίνησαν μεγάλα έργα όπως η ανάπλαση των όχθεων του Ληθαίου, η Κεντρική Πλατεία και η Πλ. Εθν. Αντίστασης, οι κόμβοι στην οδό Ελευθερίας, η ανάπλαση της οδού Καρδίτσης, η αποχέτευση στην περιοχή αυτή, η αλλαγή του δικτύου ύδρευσης με την αλλαγή του αμιάντου σε όλο το ευρύτερο κέντρο, το νέο κολυμβητήριο στον Αη Γιώργη, το ψηφιακό Ασκληπιείο στο Πρίνος, το σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών στο Βαρούσι, την ανάπλαση της Κονδύλη, την αποχέτευση του Πυργετού, η επεμβάσεις για να μην ξαναπλημμυρίσει η Μπάρα, η νέα μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ, ο νέος ΣΜΑ. Να θυμίσω ότι πριν από λίγους μήνες ολοκληρώσαμε τη Λαϊκή Αγορά, τα αθλητικά κέντρα σε Γενέσι και Καλονέρι και πολλά άλλα μικρότερα έργα.

Ξέρετε, όλα τα έργα έχουν την ομορφιά τους. Από όλα περνάω συχνά, εγώ και οι συνεργάτες μου. Για όλα αγωνιώ για να τα δω ολοκληρωμένα και λειτουργικά, νομίζω όμως πως αυτό που ξεχωρίζει, είναι η ανάπλαση του Ληθαίου. Άλλωστε ο Ληθαίος είναι αυτός που κάνει τα Τρίκαλα να ξεχωρίζουν!

 

 1. Σας φοβίζει το γεγονός πως μπορεί να πάτε στις εκλογές με την πόλη σκαμμένη και με τα βασικά έργα να μην έχουν τελειώσει και όχι απαραίτητα με υπαιτιότητα του δήμου;

 

Θα με φόβιζε να πάω σε εκλογές χωρίς έργα. Το να τελειώσει ένα έργο μερικούς μήνες μετά είναι λογικό και συμβαίνει. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό το διάστημα θα υπάρξει αναστάτωση στην πόλη, όμως δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Σκοπός είναι μετά από όλα αυτά τα έργα, να φτιάξουμε και να παραδώσουμε μία σύγχρονη πόλη με υποδομές σε ύδρευση, αποχέτευση και απορρίμματα, με πάρκα, χώρους άθλησης και ασφαλείς παιδικές χαρές, φιλική στον άνθρωπο και ειδικά στα παιδιά, καθώς και το περιβάλλον.

 

 1. Μεγάλη κουβέντα γίνεται για την καθημερινότητα. Τα παράπονα των πολιτών, αλλά και οι βολές της αντιπολίτευσης έχουν να κάνουν με αυτή. Θα δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα σε αυτή;

 

Η κουβέντα για την καθημερινότητα δεν τελειώνει ποτέ, γιατί πάντα θα προκύπτουν νέα προβλήματα. Για παράδειγμα γνωρίζω -γιατί εδώ ζω και εγώ- ότι πολλοί δρόμοι έχουν τα χάλια τους. Όμως το επαναλαμβάνω, ότι σε πολλούς από αυτούς, θα περάσει η ΔΕΥΑΤ να αλλάξει το δίκτυο ύδρευσης. Δεν θα είχε νόημα σήμερα να ρίξουμε άσφαλτο και σε μερικούς μήνες να την ξανασκάψουμε. Θέλει λίγη υπομονή ακόμη να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα υποδομής και μετά να προχωρήσουμε σε ευρείες ασφαλτοστρώσεις. Στόχος και καθημερινή μας επιδίωξη είναι να δίνουμε άμεσες λύσεις στα μικρά καθημερινά προβλήματα, μέσω της ειδικής μας υπηρεσίας, του 24310-20000

 

 1. Οι κάτοικοι πολλών χωριών θεωρούν εαυτούς αδικημένους σε σχέση ακόμη και με τις συνοικίες της πόλης. Θα υπάρξει περεταίρω στήριξή τους;

 

Ίσα ίσα. Τα χωριά έχουν τη μεγάλη τύχη να έχουν προέδρους, οι οποίοι καθημερινά πιέζουν για την επίλυση προβλημάτων και την προώθηση έργων στα χωριά τους. Δυστυχώς στις συνοικίες της πόλης αυτό δεν υπάρχει, παρότι κάποιοι Δημ. Σύμβουλοι έχουν αναφορές σε κάποιες συνοικίες και ενδιαφέρονται για αυτές. Πάντως και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, φροντίσαμε έτσι ώστε το τεχνικό μας πρόγραμμα να είναι ζυγισμένο σε σχέση με την πόλη και τα χωριά.

 

 1. Μέσα στα έργα είναι και η κατασκευή του ήδη υπάρχοντος ποδηλατοδρόμου. Επέκτασή του θα έχουμε στο υπόλοιπο κομμάτι της Ασκληπιού και μέχρι την Αγία Μονή;

 

Είναι κάτι που σχεδιάζουμε τις ημέρες αυτές, με αφορμή την πρόταση που κατεβάζουμε για τις αναπλάσεις του Ταμείο Ανάκαμψης. Έναν ποδηλατόδρομο που θα συνδέει το κέντρο με την Αγ. Μονή. Αν θα περνάει από την Ασκληπιού ή άλλο κεντρικό δρόμο, το εξετάζουμε.

 

 1. Τι θα γίνει με την ελεγχόμενη στάθμευση, αναβάλλεται επ’ αόριστον λόγω των έργων που θα ξεκινήσουν στο κέντρο της πόλης;

 

Όχι, καθόλου. Η ελεγχόμενη στάθμευση είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου. Για να πείσουμε όσους εργάζονται στο κέντρο ότι μπορούν να αφήσουν τα αυτοκίνητά τους λίγο πιο μακριά και αν περπατήσουν, για να αφήσουμε χώρο σε όσους θέλουν να κατέβουν στο κέντρο για 1-2 ώρες προκειμένου να κάνουν τις δουλειές ή τα ψώνια τους. Παράλληλα διασφαλίζουμε χώρο στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους ή ανθρώπους με αναπηρίες. Πρόκειται για ένα χρήσιμο και εύκολο σύστημα που θα δώσει λύσεις.

 

 1. Επειδή όλο και πιο συχνά (και όχι αδίκως αφού μέχρι και η Μέρκελ είχε κάνει αναφορά στα Τρίκαλα), ακούγεται πως σας προορίζουν για την Ευρωβουλή, είναι κάτι που το θέλει ο Δημήτρης Παπαστεργίου; Θα άφηνε στις ερχόμενες εκλογές την Τ.Α. ;

 

Νομίζω πως είναι αντιληπτό ότι για εμένα και την ομάδα μου, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μία απλή και ευκαιριακή ενασχόληση. Έχουμε πάθος με αυτό που κάνουμε. Θέσαμε κάποιους στόχους και θέλουμε να τους υλοποιήσουμε, να δούμε το όραμα που έχουμε για τον Δήμο, ολοκληρωμένο. Να τρέξουν τα μεγάλα έργα για τα οποία μιλούσαμε στην αρχή και να δρομολογήσουμε τα έργα που έχουμε σχεδιάσει για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης. Μέχρι τότε έχουμε πολλή δουλειά ακόμη στο Δήμο.

 

 1. Κι αν σας το ζητούσε ο πρωθυπουργός;

 

Ο Πρωθυπουργός έχει πολλά άλλα αξιόλογα στελέχη να προτείνει για την Ευρωβουλή.

 

 1. Με τον Κώστα Αγοραστό έχουν αποκατασταθεί πλήρως οι σχέσεις σας;

 

Εξαιρετικές. Δεν έχουμε άλλωστε να χωρίσουμε τίποτε. Τουναντίον μας ενώνει το ίδιο πάθος για αυτό που κάνουμε. Διαφωνίες και παρεξηγήσεις γίνονται ακόμη και μέσα σε οικογένειες. Αυτό δε αναιρεί το κοινό ενδιαφέρον που υπάρχει για να φέρουμε χρήματα και έργα στον τόπο μας.

 

 1. Με τον Χρήστο Μιχαλάκη τα έχετε χωρίσει τα χωράφια… σας ανησυχεί μην τυχόν θελήσει να διεκδικήσει τον δήμο; Ρωτάω γιατί φαντάζομαι θα ακούσατε κι εσείς τις κατά καιρούς, φήμες.

 

Αυτό που με ανησυχεί, είναι το να προλάβουμε να κάνουμε όλα όσα έχουμε στο μυαλό μας. Με ανησυχεί η κλιματική κρίση και η ασφάλεια των πολιτών, τα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλέον δεν είναι τόσο σπάνια και πρέπει να κινηθούμε τόσο στο να αναστρέψουμε το κλίμα, όσο και να θωρακιστούμε από αυτά. Με ανησυχεί μην βγει κανένα ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα και το χάσουμε, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί. Με ανησυχεί να τελειώσει η πανδημία, για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στις ζωές μας, να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους μας, να ταξιδέψουμε, να διασκεδάσουμε.

Με τον Χρήστο έχουμε πολύ καλή συνεργασία και δουλεύουμε και οι δύο προκειμένου να φέρουμε το Δήμο και το Νομό εκεί που του αξίζει να είναι.

 

 1. Σας είδαμε πολλές φορές να αντιμετωπίζετε με περιπαικτικό λόγο την αντιπολίτευση. Νιώθετε πως δεν υπάρχει αντίπαλος που να απειλήσει την επανεκλογή σας;

 

Σε καμία περίπτωση δεν την αντιμετώπισα έτσι. Ειδικά με τον Κώστα είμαστε συμμαθητές και φίλοι, με τον Γιώργο συνάδελφοι μηχανικοί, με τον έτερο Γιώργο θεωρώ πως μας συνδέει μία σχέση αμοιβαίας εκτίμησης πέρα από τις όποιες πολιτικές διαφωνίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που το λέω, πως τουλάχιστον σε σχέση με τη δική μας περίοδο από το 2014 και μετά, έχουμε μία σοβαρή αντιπολίτευση που χτυπά εκεί που πρέπει αλλά δεν αντιπολιτεύεται μόνο για να κάνει φασαρία. Και αυτή της η στάση βοηθά στο να πάει ο τόπος μπροστά, χωρίς να σπέρνει τοξικότητα στην κοινωνία, κάτι που θα δείτε σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, ειδικά με το εκλογικό σύστημα με το ποιο έγιναν οι εκλογές το 2019.

Είναι νωρίς για προγνωστικά, όμως στο τέλος ελπίζω οι τρικαλινοί να εκτιμήσουν τη δουλειά που κάνουμε και να μας εμπιστευτούν και πάλι.