Κυριακή 23.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο «έντιμος συμβιβασμός» στο επίκεντρο της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ

23.04.2015

Αν και το Βερολίνο επιχειρεί να υποβαθμίσει τη συνάντηση που θα έχουν ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη, η Αθήνα προσδοκά να βρει κατανόηση στη θέση της ότι πλέον ήρθε η ώρα για τον «έντιμο συμβιβασμό» και ότι αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνο με πολιτική απόφαση, καθώς οι διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Brussels Group έχουν μεν σημειώσει πρόοδο, αλλά τα περιθώρια για περαιτέρω συγκλίσεις είναι πλέον πολύ στενά, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη ρευστότητα της χώρας.

Το στίγμα έδωσε το βράδυ της Τετάρτης, μετά την τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group -κατά το οποίο διαπιστώθηκε ότι η διαπραγμάτευση έχει εισέλθει σε καλό δρόμο, αλλά η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη- ο γγ του υπουργείου Οικονομικών Νίκος Θεοχαράκης, λέγοντας: «Υπάρχουν ακόμα πάρα πολλές διαφορές σε διάφορα σημεία της πολιτικής μας, οι οποίες θα πρέπει να γεφυρωθούν αν τελικά αποφασίσουμε να συμφωνήσουμε. Οι μέρες δεν είναι πάρα πολλές, άρα θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες και τελικά αποτελεί πολιτική απόφαση αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι».

Την ανάγκη επιτάχυνσης των συγκλίσεων και από την πλευρά των εταίρων επισήμανε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει μεγάλα βήματα. Δεν μπορούν να ζητούν μόνο να πάμε εμείς στα δικά τους νερά. Εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει για να μη φτάσουμε σε μετωπική ρήξη. […] Δεν μπορούν να σέρνουν τη λύση και να κατηγορούν την Ελλάδα για καθυστέρηση […] Ξέρουν κι εκείνοι ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Δεν θα οδηγήσουν την Ελλάδα στην αγχόνη».

Το μήνυμα είναι σαφές. Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τον συμβιβασμό, αλλά θα επιμείνει στις «κόκκινες γραμμές» της στα θέματα κυρίως του ασφαλιστικού και του εργασιακού, ενώ βλέπει ότι πλέον δεν υπάρχει άλλος χρόνος: τα ταμειακά διαθέσιμα για τις αποπληρωμές εντός κι εκτός χώρας έχουν ξεπεράσει το οριακό σημείο. Είναι ανάγκη να κλείσει η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, ακόμη κι εντός του μήνα ή το αργότερο έως το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι για να επιτευχθεί ο συμβιβασμός θα πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις από την πλευρά των εταίρων, και συγκεκριμένα να μετατεθεί η συζήτηση για το ασφαλιστικό και το εργασιακό στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων, δηλαδή στις συνομιλίες για αυτό που η Αθήνα ονομάζει Σύμφωνο Ανάπτυξης. Σε διαφορετική περίπτωση, η χώρα δεν θα αντέξει να συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις της.

Το ζήτημα της ρευστότητας είναι αυτό που κυρίως αναμένεται να επικαλεστεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση που θα έχει με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις 15:30 στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει πως χωρίς την οικονομική στήριξη από τους εταίρους, η χώρα συνεχίζει να αποπληρώνει τις δόσεις των δανείων στο ακέραιο από το καλοκαίρι του 2014 έως σήμερα. Θα σημειώσει, όμως, ότι πλέον η χώρα οδηγείται στην ασφυξία.

Στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης θα προστεθεί και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων και οργανισμών στην οποία εσπευσμένως και παρά τις πολιτικές αντιδράσεις προχώρησε η κυβέρνηση.

Στον ορίζοντα της κυβέρνησης, εκτός από τις εσωτερικές δαπάνες, υπάρχουν οι εξής πληρωμές: η δόση προς το ΔΝΤ ύψους 746 εκατ. ευρώ για τις 12 Μαΐου, η δόση ύψους 1,2 δισ. ευρώ επίσης προς το ΔΝΤ στις 19 Ιουνίου και η δόση ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ στις 20 Ιούλιου.

 

Πηγή από in.gr