Κυριακή 10.12.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον το βιβλίο«Για τις αιτίες και τη θεραπεία των εξαρτήσεων»

21.04.2019

Στον φιλόξενο χώρο του Μουσείου Τσιτσάνη έλαβε χώρα η ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου του Φοίβου Ζαφειρίδη που φέρει τον τίτλο «Για τις αιτίες και τη θεραπεία των εξαρτήσεων», μια παρουσίαση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των Τρικαλινών. Πιο συγκεκριμένα, την παρουσίαση διοργάνωσαν το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος, οι εκδόσεις ΠΕΔΙΟ και η συλλογικότητα «Από Κοινού», ενώ υπό το επιστημονικό πρίσμα μίλησαν ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Σταματόπουλος, το μέλος της συλλογικότητας «Από Κοινού» κ. Ηλίας Σιαφάκας και ο ψυχίατρος- επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ και συγγραφέας του βιβλίου κ. Φοίβος Ζαφειρίδης.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια επιστημονική συζήτηση του Φοίβου Ζαφειρίδη με τον Αμερικανό εξαρτησιολόγο William L. White για τα αίτια των εξαρτήσεων, τις προϋποθέσεις και την ιστορία των θεσμών απεξάρτησης στον δυτικό κόσμο και στην Ελλάδα. Ένα κείμενο μεστό προβληματισμών για την ιστορία των εξαρτήσεων αλλά και για τα ιδεολογικά, θεραπευτικά και επιστημονικά συμφραζόμενα των προσπαθειών να αναπτυχθούν δομές υποστήριξης της απεξάρτησης βασισμένες στην προσωπική ευθύνη και στη διαρκή αναζήτηση νέας γνώσης.

“Μια απαλλαγμένη από πολιτικές και οικονομικές δεσμεύσεις ψυχολογική και ψυχιατρική έρευνα θα αναδείκνυε τη σημασία της διαφάνειας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής συνοχής και της μείωσης των οικονομικών ανισοτήτων ως ελάχιστες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της ψυχικής υγείας των πολιτών. Οι ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες θα αποκτούσαν ουσιαστικό νόημα και θα συνεισέφεραν στην προσωπική και κοινωνική αλλαγή μόνο αν συνέδεαν τα προσωπικά ψυχολογικά προβλήματα των μελών τους και με τις εκάστοτε επικρατούσες κοινωνικές συνθήκες”. (Φοίβος Ζαφειρίδης)

“Η εξάρτηση και η θεραπεία της αναπαρίστανται συνήθως με τη μορφή πολύ προσωπικών ιστοριών, αλλά η ευαλωτότητα στην εξάρτηση, όπως και οι προσπάθειες ανάρρωσης, ξεδιπλώνονται μέσα σε πλαίσια αλλαγών της ζωής ή μέσα από οριακές καταστάσεις στη ζωή”. (William L. White)

[fbcomments]