Κυριακή 14.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στρεπτόκοκκος: Θετικά εντοπίστηκαν ακόμη έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου που πέθανε-Πώς ξεκινάει

13.06.2023 / /

Στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους το 2023 έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.
Θετικά στην λοίμωξη από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α έχουν βρεθεί ακόμα έξι παιδιά από το περιβάλλον του 7χρονου που έχασε χθες τη ζωή του από την λοίμωξη.

Τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά και σύμφωνα με πηγές από τον ΕΟΔΥ διενεργείται έλεγχος βάσεις πρωτοκόλλου όπου ελέγχονται και οι επαφές τους.

Νωρίτερα, η ΠΟΕΔΗΝ είχε ανακοινώσει ότι θετικά είχαν βρεθεί επτά παιδιά, τρία εκ των οποίων είναι στο περιβάλλον του επτάχρονου που κατέληξε την περασμένη Κυριακή, ενώ σε όλα χορηγήθηκε αντιβίωση και επέστρεψαν στα σπίτια τους, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Έξι παιδιά νεκρά το 2023
Στην Ελλάδα έχουν χάσει τη ζωή τους το 2023 έξι παιδιά από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνταν μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Ο ΕΟΔΥ απέστειλε ενημερωτικό σημείωμα με οδηγίες σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σχετικά με την αναγκαιότητα να δηλώνονται στον ΕΟΔΥ όλα τα περιστατικά της διεισδυτικής λοίμωξης από στρεπτόκοκκο ομάδας Α. Εστάλησαν οδηγίες στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας σχετικά με τη διαχείριση κρουσμάτων iGAS στο οικιακό και σχολικό περιβάλλον και ενημερώθηκε η επιστημονική κοινότητα.

Υπενθυμίζεται, ότι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η συχνότητα εμφάνισης της φαρυγγίτιδας από GAS συνήθως κορυφώνεται κατά τους χειμερινούς μήνες και στις αρχές της άνοιξης. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις ο GAS μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και απειλητική για τη ζωή λοίμωξη iGAS.

Σύμφωνα με αναφορές διεθνών και ευρωπαϊκών φορέων Δημόσιας Υγείας (WHO, ECDC) καταγράφεται αύξηση των περιπτώσεων iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως σήμερα. Κατά την ίδια περίοδο, αναφέρθηκαν επίσης αρκετοί θάνατοι από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ιρλανδία). Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν προκύπτει εμφάνιση κάποιου νέου στελέχους στρεπτοκόκκου. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α είναι ευαίσθητος στα συνήθη αντιμικροβιακά.

Στρεπτόκοκκος – Παγώνη: Πώς μεταδίδεται – Σημαντικό να ελεγχθούν τα συμπτώματα τα πρώτα εικοσιτετράωρα

 

Η κ. Παγώνη εξηγεί πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
Θορυβημένη είναι η κοινή γνώμη και προβληματισμένοι οι ειδικοί, για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου, μετά τον θάνατο του 7χρονου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο στρεπτόκοκκος είναι σε έξαρση εδώ και αρκετούς μήνες, έχοντας προκαλέσει 6 θανάτους παιδιών, συνολικά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι σπάνιο να χάσει κάποιος τη ζωή του, από στρεπτόκοκκο, τονίζουν όμως ότι ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα μικρά παιδιά έως 8 με 10 ετών, και στους ηλικιωμένους που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Τονίζουν δε ότι είναι σημαντικά τα δύο πρώτα 24ωρα.

Σημαντικό να ελεγχθούν τα συμπτώματα τα πρώτα εικοσιτετράωρα
Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, «υπήρξαν περιστατικά και τα προηγούμενα χρόνια αλλά και από τον Ιανουάριο είχαμε αρκετά περιστατικά με στρεπτόκοκκο. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι βακτήριο, είναι μικρόβιο και προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις. Είναι δύσκολα τα περιστατικά αυτά όμως αντιμετωπίζονται. Αυτό που έχει σημασία είναι τα πρώτα εικοσιτετράωρα να δούμε τα συμπτώματα και να εκτιμηθούν στο παιδί. Δηλαδή, όταν ένα παιδάκι έχει πολύ υψηλό πυρετό που επιμένει, έχει δυνατό πονόλαιμο και σας λέει αμέσως «δεν μπορώ να καταπιώ» και αρχίζει να λέει ότι πονάνε οι μυς του, να ξέρετε ότι θα πρέπει να έχετε άμεση επικοινωνία με τον παιδίατρο και το παιδί θα πρέπει να ξεκινήσει να κάνει τις εξετάσεις και να ξεκινήσει αγωγή».

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ο στρεπτίκοκκος, «μεταδίδεται με τα σταγονίδια. Μεταδίδεται με τις επιφάνειες. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα τραύμα και έρθει σε επαφή με το περιστατικό, λογικό είναι να μεταδοθεί. Δεν μεταδίδεται τόσο γρήγορα όπως μεταδίδονται άλλα βακτήρια. Τι πρέπει να κάνουμε; Μπορούμε να πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Θα λέμε στα παιδάκια πως θα πλένουν τα χέρια τους στο σχολείο, στο σπίτι. Απλά πράγματα τα οποία πολλές φορές ξεχνάμε αλλά είναι αναγκαία, είναι απαραίτητα».

Πώς ξεκινάει
«Ξεκινάει με μία φαρυγγίτιδα, αμυγδαλίτιδα αρκετές φορές που κι αυτό δημιουργεί την ανησυχία στο γονέα ότι αμέσως θα έρθει σε επικοινωνία με τον παιδίατρο. Ο παιδίατρος δίνει τις οδηγίες και ξεκινάει από κει και πέρα η αντιμετώπιση» είπε η κ. Παγώνη, σύμφωνα με την ertnews και πρόσθεσε: «Αυτό που έχει σημασία είναι να πούμε το εξής: Γρήγορα αυτό το βακτήριο μπορεί να σου κάνει επιπλοκές στα όργανα και ιδιαίτερα σε νεφρούς και καρδιά και να κάνει και σηψαιμία».

[fbcomments]