Σάββατο 29.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στραβά κάθεται η μπίλια εξόφλησης βάμβακος

01.12.2018

Αναμένει επιβεβαίωση της ανόδου το σιτάρι

Με την εντύπωση ανοδικής πορείας στις τιμές του σκληρού σιταριού, αλλά και μεγαλύτερης κινητικότητας στις αγορές κλείνει η εβδομάδα, με τις τιμές ήδη να ανεβαίνουν στο εξωτερικό.

Ταυτόχρονα θετικά είναι και τα σημάδια για το βαμβάκι αφού το ισχυρό δολάριο και η ενδυνάμωση της τουρκικής λίρας αφήνουν υποσχέσεις ανάκαμψης της εγχώριας αγοράς. Όσο συνεχίζεται η συγκομιδή, το ελαιόλαδο βελτιώνεται σε ποιότητα, ενώ οι αγορά περιμένει την ισπανική παραγωγή.

Με γνώμονα την ποιότητα προχωρούν σε πράξεις ελάχιστοι μύλοι στην εγχώρια αγορά σκληρού σιταριού, ενώ παράλληλα βιομηχανίες παραγωγής ζωοτροφών, κυρίως για πουλερικά, είναι διατεθειμένες να βάλουν το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη. Την ανοδική πρόθεση του σιταριού φαίνεται πως επιβεβαιώνουν οι παγκόσμιες αγορές, με την λίστα της Φότζια να αλλάζει προς τα πάνω για δεύτερη φορά τις τιμές και σε σκληρά και σε μαλακά.

Ταυτόχρονα στον Καναδά, ο απότομος χειμώνας, άφησε μεγάλη ποσότητα σκληρού στο χωράφι, γεγονός που οδήγησε στην υποβάθμιση της ποιότητας. Σύμφωνα με τον καναδικό Τύπο, όλες αυτές οι ποσότητες θα διατεθούν στην εσωτερική αγορά, για ζωοτροφές ως επί το πλείστον, στα 235 με 240 καναδικά δολάρια ανά τόνο.

Με «στενότητα» στη φυσική αγορά, πολλή γκρίνια από όλες τις πλευρές και τιμή περί τα 52 λεπτά το κιλό για το σύσπορο στο χωράφι δείχνει να κλείνουν οι τιμές τη φετινή σεζόν στο βαμβάκι. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και οι παραγωγοί που παρέδωσαν στα εκκοκκιστήρια και εισέπραξαν μια προκαταβολή, περιμένουν να δουν που θα «κάτσει» η μπίλια της εξόφλησης.

Στην ελληνική αγορά υπάρχει η αίσθηση πως θα έρθουν καλύτερες μέρες για τα σκληρά σιτάρια, απλά προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί αυτό από την πλευρά της εξαγωγής. Οι Ιταλοί αγοραστές βρίσκονται στα επίπεδα των 205 ευρώ ο τόνος FOB για τα χαμηλής ποιότητας σκληρά, ενώ για τα ποιοτικά ακόμα θέλουν να αγοράσουν στα 215 ευρώ ο τόνος FOB. Πρόκειται όμως για τιμές οι οποίες για την ώρα απορρίπτονται από τους περισσότερους πωλητές.

Εσωτερικά ακούγονται καλές τιμές από τη ζωοτροφή, στα 200 ευρώ ο τόνος επί αυτοκινήτου, ενώ δεν λείπουν και κάποιες υψηλές τιμές από μεγάλους μύλους όταν πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας σίτου.

Στην αγορά ελαιολάδου, οι τιμές παραμένουν σταθερές, όταν δεν ακολουθούν μια ελαφρώς ανοδική τάση, κάτι που όμως μένει να επιβεβαιωθεί τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου, όταν βγει στις αγορές μεγάλος όγκος ελαιολάδου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ισπανία, η οποία σήκωσε τους διακόπτες στα ελαιοτριβεία της. Έτσι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα είναι αρκετά κρίσιμο για το πώς θα εξελιχθεί η υπόλοιπη χρονιά.

www.agronews.gr