Τετάρτη 11.12.2019 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στον αέρα η διαπραγμάτευση με το… φάντασμα της χρεοκοπίας να επιστρέφει

27.04.2016

Μετά την εμπλοκή στις συζητήσεις με το κουαρτέτο για την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει προγραμματίσει το πρωί της Μ.Τετάρτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, από τον οποίο θα ζητήσει άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου καλοκαιριού.
Τη Μ.Τρίτη ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει έκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα την Πέμπτη, καθώς «χρειάζεται περισσότερος χρόνος», και παρέπεμψε τη συζήτηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα προληπτικά μέτρα και το χρέος «σε επόμενο στάδιο».
Νωρίτερα, οι συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών διακόπηκαν μετά την εμπλοκή που έχει προκύψει αναφορικά με το νέο πακέτο των προληπτικών μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να αναχωρήσουν από την Αθήνα και πλέον σχεδιάζεται η επιστροφή τους μετά το Πάσχα.
Η ελληνική πλευρά φέρεται να πρότεινε έναν μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους, ο οποίος θα ενεργοποιείται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, με την ανακοίνωση των στοιχείων των ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Εντούτοις, οι δανειστές αξιώνουν να ψηφιστούν τώρα συγκεκριμένα μέτρα, που μεταξύ άλλων φαίνεται πως περιλαμβάνουν περικοπές μισθών στο Δημόσιο, νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, μετάταξη των τιμολογίων ΕΥΔΑΠ και ΔΕΗ στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ενδεχομένως και αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14%.

Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι ο μηχανισμός που πρότεινε πληροί τις προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup και τονίζει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα, καθώς και ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο.

Στο μεταξύ τα ταμεία του Δημοσίου στεγνώνουν και πάλι. Έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχτηκε στο Reuters, πως όσο περισσότερο περνά ο καιρός «μπορεί να βρεθούμε με την πλάτη στον τοίχο». Τα ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή καλύπτουν υποχρεώσεις μόνον έως τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως φέρεται να δηλώνει άλλο υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Η κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος αποθεματικά από τη Βουλή (67 εκατ. ευρώ), τον ΟΑΕΔ (100 εκατ. ευρώ), τα νοσοκομεία (448 εκατ. ευρώ) και τον ΕΟΠΥΥ (200 εκατ. ευρώ).

Δείχνουν ΔΝΤ και Σόιμπλε

Αξιόπιστη χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία «μηχανισμού εξισορρόπησης» αντί της θέσπισης προληπτικών μέτρων, ζήτημα το οποίο προκάλεσε την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις και την αναβολή του Eurogroup. Η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την εμπλοκή στο ΔΝΤ και τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού εξισορρόπησης αντί για τη θέσπιση προληπτικών μέτρων είναι αξιόπιστη και αντικατοπτρίζει τη βεβαιότητα της ελληνικής πλευράς, ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους».

Τονίζεται, δε, ότι «εδώ και τρεις μήνες, το ΔΝΤ έχει υιοθετήσει τακτική συνεχούς κωλυσιεργίας, τακτική που επιβεβαιώθηκε και από τις διαρροές των Wikileaks».
Από τις ίδιες πηγές υπογραμμίζεται επιπλέον ότι ο Β.Σόιμπλε επιμένει για την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα για λόγους εσωτερικής πολιτικής σκοπιμότητας.