Δευτέρα 05.06.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στο τραπέζι και η κατάργηση της μάσκας

22.02.2022
Ξεκινά τις επόμενες μέρες η συζήτηση για κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Τα πρωτόκολλα του τουρισμού επί τάπητος.
Συνεχίζονται τα βήματα της χώρας προς την κανονικότητα καθώς οι σκληροί δείκτες της πανδημίας παρουσιάζουν βελτίωση.
Μετά από την επιστροφή των όρθιων θαμώνων στη διασκέδαση, την επανεκκίνηση των σχολικών εκδρομών, και την αύξηση στη χωρητικότητα των γηπέδων που ανέρχεται πλέον στο 50%, αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της χαλάρωσης των μέτρων ανοίγει η συζήτηση για την κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα το Sputnik, τα πρωτόκολλα του τουρισμού θα τεθούν επίσης επί τάπητος των συζητήσεων της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.
Αυτά θα αφορούν μεταξύ άλλων τις πληρότητες σε αεροπλάνα και τουριστικά λεωφορεία, ενόψει της επερχόμενης τουριστικής σεζόν που, όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει νωρίτερα.
Ωστόσο, δεν οδηγούν όλα τα μέτρα στην άρση των απαγορεύσεων, καθώς μετά το «όχι» της Επιτροπής στα καρναβάλια αυτό θεσμοθετήθηκε και νομικά.
Ειδικότερα σύμφωνα με το ΦΕΚ 766/Β/18-2-2022 απαγορεύεται η διενέργεια αποκριάτικων παρελάσεων και αντίστοιχων υπαίθριων δημόσιων ψυχαγωγικών εορταστικών εκδηλώσεων.
Μάλιστα τυχόν παράβαση φέρνει διοικητικό πρόστιμο ύψους 50.000 ευρώ.

Φόβος για την Ο2;

Παρά την αποκλιμάκωση και την άρση των μέτρων καθώς τα κρούσματα της BA.2, της υποπαραλλαγής της Όμικρον που αποκαλείται και Όμικρον 2 κινούνται σε ανοδική τάση παγκοσμίως, η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων δεν παραλείπει να εξετάσει και αυτόν τον κίνδυνο.
Έως τώρα, οι ειδικοί δεν βλέπουν κάτι ανησυχητικό, ενώ από τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους προκύπτει μια ενδιαφέρουσα διαπίστωση για τα εμβόλια.
Ειδικότερα, σύμφωνα με μελέτη που βρίσκεται σε στάδιο προδημοσίευσης οι εμβολιασμένοι με δύο ή τρεις δόσεις είναι λιγότερο πιθανό να προσβληθούν και να μεταδώσουν την υποπαραλλαγή BA.2, σε σύγκριση με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
«Τα αποτελέσματα της προδημοσίευσης είναι ενδιαφέροντα, ωστόσο αν ισχύει αυτή η παρατήρηση θα ήταν ενδιαφέρον να καταλάβουμε τον μηχανισμό που μειώνει τη μεταδοτικότητα στην υπο-παραλλαγή Ο2 σε σύγκριση με την υπο-παραλλαγή Ο1 στους εμβολιασμένους» υπογραμμίζει στο Sputnik ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής
Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Έως τώρα η BA.2 είναι πλέον διαδεδομένη σε τουλάχιστον εννέα κράτη:

Νεπάλ,

Πακιστάν,
Μπαγκλαντές,
Μπρουνέι,
Ινδία,
Κίνα,
Δανία,
Φιλιππίνες και
Μαυροβούνιο.
Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική, χωρίς ενδείξεις ότι είναι πιο επιβλαβή, ενώ τα εμβόλια φαίνεται να την καλύπτουν.
Την ίδια ώρα νέα έρευνα δείχνει ότι η Όμικρον 2 μπορεί να έχει χαρακτηριστικά που την καθιστούν ικανή να προκαλεί σοβαρή ασθένεια όπως η Δέλτα, σύμφωνα με το CNN.
Πάντως, ο κ. Μαγιορκίνης προβλέπει το νέο πανδημικό κύμα στο τέλος του έτους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού, όπως λέει.
[fbcomments]