Πέμπτη 04.06.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στο κόκκινο η ανεργία στα Τρίκαλα, μετρώντας 12 χιλιάδες ανέργους

19.02.2019

Σταθερά υψηλά διατηρούνται τα επίπεδα της ανεργίας σε όλη τη χώρα γενικά, αλλά και στην πόλη μας ειδικά. Σύμφωνα μάλιστα με τα τρέχοντα στοιχεία της υπηρεσίας του ΟΑΕΔ για το νομό Τρικάλων, οι ηλικίες 26-45 ετών είναι και αυτές που πλήττονται περισσότερο από την «αρρώστια» της ανεργίας, ενώ με μικρή διαφορά, τελευταίες τερματίζουν στην κατάταξη της ανεργίας οι ηλικίες 19-25, ενώ στο σύνολό τους οι άνεργοι αγγίζουν τους 11.967. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι οι μακροχρόνια άνεργοι, όσοι δηλαδή διαθέτουν κάρτα ανεργίας για περισσότερο από ένα χρόνο, καταλαμβάνουν την υψηλότερη θέση στην κατάταξη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πάνω από 5000 μακροχρόνια ανέργους.

Ωστόσο, μια σπίθα φωτός και αισιοδοξίας διακρίνεται στον λαβύρινθο, καθώς συγκριτικά με τα περσινά στατιστικά στοιχεία του Ιανουαρίου του 2018, φαίνεται πως η ανεργία τον φετινό Ιανουάριο, παρουσίασε μια μικρή μείωση της τάξης του 9%, όπως δήλωσε στον «Ενεργό Πολίτη» ο Προϊστάμενος ΚΠΑ2 Τρικάλων, κ. Τσίπας Βασίλειος. Τα στατιστικά της ανεργίας ωστόσο, αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο και μετά, καθώς μεγάλο μέρος των ανέργων πρόκειται να απορροφηθεί από την εποχιακή εργασία στα νησιά , ενώ παράλληλα ανοίγουν και άλλες θέσεις εργασίας, όπως αυτή των δασεργατών.

Μέσα σε όλο αυτό φυσικά, σημαντική βοήθεια προσφέρει το έργο της υπηρεσίας του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού, μέσω των προγραμμάτων που απασχολούν τους ανέργους  και βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή, ενώ είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκά για τους μακροχρόνια ανέργους, όπως δήλωσαν στον «Ενεργό Πολίτη», οι υπεύθυνοι των προγραμμάτων της τοπικής υπηρεσίας.

Αναλυτικά

18-29 ετών: Πρόγραμμα για νέους που στοχεύει στη ομαλή ένταξη τους στο εργασιακό περιβάλλον, δίνοντας  το απαραίτητο εφόδιο της προϋπηρεσίας και της γνώσης  στους δικαιούχους. Απαραίτητη η προϋπόθεση της τρίμηνης κάρτας ανεργίας , ενώ από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να λάβουν την επιχορήγηση, δεν πρέπει να έχουν προβεί τους τελευταίους τρεις μήνες σε απολύσεις, καθώς σκοπός είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και όχι η απόλυση των προηγούμενων.

Έως 35 ετών: Πρόγραμμα επιχορήγησης πρώτης πρόσληψης του μισθωτού και αυτοαπασχολούμενων νέων και επιχειρήσεων, έως και 35 ετών. Απαραίτητη προϋπόθεση ο επιχειρηματίας να μην έχει προβεί στο παρελθόν σε πρόσληψη προσωπικού και να μην υπερβαίνει το 35ο έτος της ηλικίας του, ενώ σε ότι αφορά το άτομο που προσλαμβάνεται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ηλικίας.  Ωστόσο, το πρόγραμμα αυτό δεν έχει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς οι εργοδότες παρουσιάζονται διστακτικοί για ένα τέτοιο βήμα.

Έως 39 ετών: Ακόμη ένα τρέχον πρόγραμμα είναι αυτό της έξυπνης εξειδίκευσης και παραγωγικής δραστηριότητας, το οποίο απευθύνεται σε ηλικίες έως και 39 ετών και αφορά αποφοίτους της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, πρόγραμμα για 6.000 ανέργους.

30-49 ετών: Σ’ αυτό το εύρος των ηλικιών, απευθύνεται ένα πρόγραμμα που γνωρίζει ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση, ενώ οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την ένταξη των δικαιούχων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ο δικαιούχος να είναι δέκτης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης καθώς και η ύπαρξη κάρτας ανεργίας, διάρκειας από μία μέρα και πάνω. Η επιχορήγηση στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα μεγάλη και η απαιτούμενη διαδικασία απλή.

55-67 ετών: Πρόγραμμα για δημοτικές επιχειρήσεις που έχουν οικονομική δραστηριότητα  για την πρόσληψη αυτού του ηλιακού εύρους ατόμων, που είναι μακροχρόνια άνεργοι. Η σύμβαση διαρκεί για δύο χρόνια.

Άνω των 50 ετών: Απευθύνεται σε ηλικίες άνω των 50 ετών, με δυνατότητα ανανέωσης της σύμβασης  για άλλους εννέα μήνες , ένα πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε από το 2017 και γνωρίζει μεγάλη απήχηση.  Η απαιτούμενη διαδικασία που ακολουθείται είναι απλή, χωρίς χρονοβόρες λεπτομέρειες.

Χωρίς περιορισμό ηλικίας:  Πρόγραμμα «Επανένταξη στην αγορά εργασίας», όπου η επιχείρηση επιχορηγείται με το ποσό που έπαιρνε ο εργαζόμενος από τον ΟΑΕΔ, ενώ ο εργοδότης πληρώνει βασικό μισθό και ασφάλεια.

Ειδικό Τριετές: Αφορά άτομα  ΑΜΕΑ, αποφυλακισμένους και εξαρτημένους με σκοπό την ομαλή ένταξη των ομάδων αυτών στο κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον.  Αφορά και τον ιδιωτικό τομέα και επιχειρήσεις του Δήμου, με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ είναι από τα ελάχιστα προγράμματα που προσφέρουν την δυνατότητα και της μερικής απασχόλησης.

Νέο Πρόγραμμα: Τέλος, αναμένεται εντός ολίγων ημερών η δημοσιοποίηση του νέου Προγράμματος του ΟΑΕΔ «Δεύτερη Επιχειρηματική Ευκαιρία», με σκοπό την επανένταξη στην αγορά εργασίας 5.000 ανέργων , πρώην αυτοαπασχολούμενων, οι οποίοι διέκοψαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα από 1/01/2012. Η διάρκεια της επιχορήγησης ορίζεται σε δώδεκα μήνες με δυνατότητα ανανέωσης άλλους δώδεκα μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης κυμαίνεται από 12.000€ έως και 36.000€. Το πρόγραμμα πρόκειται να παραμείνει μονίμως ανοιχτό, ενώ όσοι από τους δικαιούχους έχουν μη εξοφλημένες οφειλές στο ΤΕΒΕΕ θα υφίστανται μειώσεις. Αναμένεται ανακοίνωση με περισσότερες πληροφορίες από την υπηρεσία για το εν λόγω πρόγραμμα.

Επιπροσθέτως, να σημειωθεί ότι αυτή στιγμή τρέχουν αρκετά προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα στους Δήμους στις Περιφέρειες και στα Νοσοκομεία, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση.

Για ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ ή την τοπική υπηρεσία..

Ιωάννα Ζωγράφου