Πέμπτη 24.09.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Άννα Κουτελίδα: Στο ίδιο έργο θεατές

22.02.2017

Όταν για μια ακόμη χρονιά χαμένοι είναι οι συνάδελφοι…

Όταν πέρσι τέτοιον καιρό καταγγείλαμε τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ  για μη έγκαιρη συγκρότηση   του προεδρείου, δεν φανταζόμασταν πως ένα χρόνο μετά θα χρειαζόταν να το επαναλάβουμε. Από τo τέλος Δεκέμβρη μέχρι σήμερα δεν έχει συγκροτηθεί το προεδρείο με ευθύνη των εκλεγμένων μελών της ΔΑΚΕ.

Πάγια θέση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών στη συγκρότηση του Προεδρείου είναι αυτή να γίνεται σε αντιπροσωπευτική αναλογική βάση, οι θέσεις δηλαδή του προεδρείου να καταλαμβάνονται από τις παρατάξεις με τη σειρά, ανάλογα με τη θέση που πήραν στις εκλογές, για να εκφράζεται η βούληση των συναδέλφων που ψήφισαν και για να λειτουργήσει το σωματείο.

Αν και στα λόγια η ΔΑΚΕ συμφωνεί στο αντιπροσωπευτικό αναλογικό, στην πράξη κωλυσιεργεί με εκ περιτροπής απουσίες των μελών της ή προκλητικές αποχωρήσεις τους. Ως Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών  πιστεύουμε ότι υπάρχει μεγάλη αναγκαιότητα να συγκροτηθεί άμεσα το προεδρείο, διότι τα προβλήματα και τα ζητήματα που έχουν προκύψει (θεματική εβδομάδα, δημιουργικές εργασίες, μαθητεία στα ΕΠΑΛ, Ειδική Αγωγή, μόνιμοι διορισμοί, μέτρα που προετοιμάζονται για το Λύκειο), δεν μπορούν να περιμένουν και άρα επιβάλλεται η απρόσκοπτη λειτουργία του Σωματείου. Η επίθεση κεφαλαίου – ΕΕ – κυβέρνησης είναι βάρβαρη και όσοι κωλυσιεργούν ή κωφεύουν αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη. Το ΔΣ είναι εκλεγμένο και σε κάθε περίπτωση πρέπει να λειτουργεί κανονικά.

Καταγγέλλουμε επίσης  την απαξιωτική συμπεριφορά του εκλεγμένου με τη ΔΑΚΕ  Σπήλιου Τσιγάρα, ο οποίος συχνά απειλεί με αποχώρηση ή αποχωρεί από το ΔΣ, όταν δεν τον βολεύουν οι απόψεις που διατυπώνονται, τον ενοχλούν ή έρχονται σε αντίθεση με τις δικές του, προσωπικές θέσεις. Το σωματείο δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Οι εκλεγμένοι σε αυτό εκπροσωπούν συναδέλφους, οι οποίοι τους έστειλαν στο ΔΣ για να προωθούν και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους απέναντι στην εργοδοσία  και όχι για  να εκφυλίζουν τις διαδικασίες και τη λειτουργία του σωματείου.

Η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών καλεί τους συναδέλφους να προβληματιστούν από την εξόχως διδακτική, καθόλου συγκυριακή και ούτε σε τυχαία περίοδο στάση τόσο του παλιού όσο και του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού και να βγάλουν συμπεράσματα. Παρά τις κοκορομαχίες και τον μεταξύ τους χαρτοπόλεμο, οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ, της Πρωτοβουλίας  και των κολαούζων της  στηρίζουν χέρι-χέρι την κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική. Δεν είναι τυχαίο πως από κοινού  εναντιώνονται σε μια σειρά ψηφισμάτων, όπως της στήριξης των αγροτικών κινητοποιήσεων, στην καταγγελία για τη διεξαγωγή πιλοτικού προγράμματος εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων με την εποπτεία της αμερικανικής πρεσβείας, στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 22 Φλεβάρη.  Η στάση τους αυτή βρίσκεται σε πλήρη αρμονία με τη στάση των ηγεσιών αυτών και στα ανώτερα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος, όπως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, η ΔΟΕ και η ΟΛΜΕ, τα οποία ξεκάθαρα βάζουν πλάτη να περάσουν τα μέτρα κυβέρνησης-Ε.Ε-κεφαλαίου.

          Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεπεράσουμε την απογοήτευση, τη μοιρολατρία που τείνει να κυριαρχήσει στους εργαζόμενους, αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό και της στάσης του συμβιβασμένου συνδικαλισμού. Όπως έλεγε και ο Δημήτρης Γληνός «από τα κάτω το φως». Μόνο αν πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, θα μπορέσει να υπάρξει φως στο τούνελ. Στους ταξικούς αγώνες η λύση, στο δρόμο που περπάτησαν οι περασμένες γενιές για να καταχτήσουν και να μας αφήσουν τα δικαιώματα που οι καπιταλιστές, οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί τους (ΕΕ, ΔΝΤ) μας παίρνουν πίσω, στο δρόμο του αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Δε θα γίνουμε θεατές στην εξαθλίωση μας

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ