Παρασκευή 14.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στις συμπληγάδες της προσφυγιάς – μετανάστευσης

04.04.2016

Σε πολύ δύσκολη θέση είναι η χώρα μας τα τελευταία χρόνια εξ αιτίας του προβλήματος που δημιουργήθηκε από τις μεγάλες ροές Προσφύγων και Μεταναστών, που κοντεύουν να πνίξουν την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των νησιών αλλά και της ενδοχώρας. Δεν έφτανε η τραγική οικονομική θέση, δεν έφτανε η φτώχεια, η ανεργία και η απελπισία, που μαστίζει την πατρίδας μας εδώ και έξι σχεδόν χρόνια, και ήρθαν οι πόλεμοι σε Αφρική και Μέση Ανατολή με την λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη» ή τις «Επαναστάσεις του Γιασεμιού» να δημιουργήσουν εκρηκτική κατάσταση στην κοινωνία μας.

Εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές έφυγαν από τις πατρίδες τους με σκοπό την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, αφού η φτώχεια, οι πόλεμοι και ο θάνατος κρέμονταν καθημερινά πάνω από τα κεφάλια τους. Έτσι οι Διακινητές, οι Λαθρέμποροι και οι Εκμεταλλευτές ανθρώπων βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν πνίγοντας στα παγωμένα νερά της Μεσογείου, χιλιάδες ψυχές και επιβαρύνοντας την ήδη δύσκολη θέση των κρατών της Ε.Ε. και κυρίως την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Είναι γεγονός πως αυτόν τον τεράστιο αριθμό προσφύγων και Μεταναστών δεν μπορεί να τον απορροφήσουν οι Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως η χώρα μας, που παλεύει με νύχια και με δόντια να βγει από τα καταστροφικά Μνημόνια και να αποκαταστήσει την κοινωνική ήρεμα και την οικονομική ευημερία. Η πατρίδα μας είναι ανάμεσα στις Συμπληγάδες της Προσφυγιάς και της Μετανάστευσης. Να ναι άραγε αυτή η κατάσταση ευχή ή κατάρα; Αυτό που όλοι αντιλαμβάνονται είναι ότι έχουμε ένα εκρηκτικό κλίμα με άγνωστες για το μέλλον προεκτάσεις.

Παρά την φτώχεια μας ο Λαός άνοιξε την αγκαλιά του και έδωσε και δίνει ό,τι μπορεί για να συμπαρασταθεί στις μεγάλες ροές των ανθρώπων αυτών. Πόσο, όμως, θα μπορεί να βοηθήσει ένας Λαός που τον δέρνει η φτώχεια και η ανέχεια; Άγνωστο. Οι διαμαρτυρίες και οι συμπλοκές ήδη έχουν αρχίσει και το θέμα παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις. Δεν μπορεί να πορευθούμε με αυτό το κλίμα, που θα ναι καταστροφή για τον Τουρισμό και την Οικονομία των νησιών και της χώρας μας γενικά. Το λιμάνι του Πειραιά, η Ειδομένη και οι άλλοι χώροι μπορεί να πυροδοτήσουν τρομερά γεγονότα, αφού χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες είναι στο έλεος συμμοριών και εκμεταλλευτών, οι οποίοι θέλουν να τους οδηγήσουν σε ακρότητες, αφού τους χειραγωγήσουν.

Επιβάλλεται ο χωρισμός κατά Εθνότητα και οι καταυλισμοί να χουν μικρότερους αριθμούς ατόμων για να διασφαλισθεί η τάξη και ο έλεγχος και φυσικά να αποφευχθούν οι κλοπές, και οι ληστείες σε βάρος των τοπικών κοινωνιών. Πάντως η αποσυμφόρηση της κατάστασης φαίνεται δύσκολη, παρά τις συμφωνίες της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Η Ευρώπη, που τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον μεγάλο κίνδυνο, ας δρομολογήσει λύσεις γρήγορα γιατί αργότερα τα πράγματα θα περιπλακούν. Το Συμβούλιο Μεταναστευτικής Πολιτικής και η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνουν σωστές αποφάσεις και η διάλυση των «γκέτο» είναι απαραίτητη. Ο Ο.Η.Ε. δεν χρειάζεται να χτυπάει μόνο καμπανάκι αλλά να βάλει και ένα ουσιαστικό χέρι βοηθείας και η Τουρκία να σεβαστεί ό,τι συνεφώνησε με την Ε.Ε.

Ανάμεσα στις Συμπληγάδες, λοιπόν η χώρα μας και ο Θεός να βάλει το χέρι του….!

[fbcomments]