Κυριακή 17.10.2021 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στην περιοχή των Ιμίων τουρκικά πολεμικά πλοία για την άσκηση «Εφές»

18.04.2018 /

Συγκέντρωση ισχυρών δυνάμεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή των Ιμίων παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Αιτία η στρατιωτική άσκηση «Εφές» που θα πραγματοποιήσει η Τουρκία και η οποία θα ξεκινήσει στις 7 Μαΐου.
Αναλυτικότερα, η Τουρκία έχει δεσμεύσει γι’ αυτό τον σκοπό ολόκληρη σχεδόν τη χερσόνησο του Τσεσμέ από τις 30 Απριλίου μέχρι και τις 10 Μαΐου.
Πρόκειται για την ετήσια προγραμματισμένη άσκηση EFES 2018, την οποία έχουν κληθεί να παρακολουθήσουν στρατιωτικοί ακόλουθοι ξένων χωρών.
Τα τουρκικά πλοία συγκεντρώνονται και παραμένουν αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Μπόντρουμ, ενώ δεν έχει καταγραφεί μέχρι στιγμής κάποια οργανωμένη κίνησή τους προς το Αιγαίο.
Στο Πεντάγωνο παρακολουθούν στενά τη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων, μετά και την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, μέσω της οποίας διεκδικείται η κυριότητα των Ιμίων.

CNNGreece

 

«Τα Ίμια είναι υπό την κυριαρχία μας» λέει το τουρκικό ΥΠΕΞ
Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις , αυτή τη φορά με αναφορές στα Ίμια, προχώρησε η τουρκική πλευρά. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας την ετήσια έκθεση προόδου της Κομισιόν για την Τουρκία, υποστηρίζει πως η έκθεση απέχει πολύ από την κατανόηση της πραγματικότητας της τουρκίας και δεν εξυπηρετεί το σκοπό της.

Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση της η Κομισιόν διαπιστώνει επιδείνωση της κατάστασης ως προς την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.

in.gr