Παρασκευή 12.04.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στην Καρδίτσα καταγράφεται ο πρώτος θάνατος από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

28.07.2023 / /

Το πρώτο θύμα του Ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας είναι μια 92χρονη από την Καρδίτσα που άφησε την τελευταία της πνοή στις 24 Ιουλίου.

Η άτυχη γυναίκα έκανε εισαγωγή στο νοσοκομείο Καρδίτσας στις 18 Ιουλίου με συμπτώματα που παρέπεμπαν σε μηνιγγοεγκεφαλίτιδα σύμφωνα με το iatropedia.gr. Μέσα στις επόμενες μέρες παρουσίασε επιδείνωση και κατέληξε τελικά λίγες ημέρες μετά, στις 24 Ιουλίου από τον Ιό του Δυτικού Νείλου.

Το γεγονός αυτό αποδείχθηκε μετά από εργαστηριακό έλεγχο που έγινε στο εξειδικευμένο κέντρο του ΑΠΘ Θεσσαλονίκης.

Συνολικά έχουν καταγραφεί έως τώρα τρία περιστατικά του Ιού του Δυτικού Νείλου. Τα δύο ήταν πιο βαριά, με νευρολογικές εκδηλώσεις.

Τρία συνολικά τα κρούσματα
Δύο νέα κρούσματα της λοίμωξης που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε τρία.

Από τους ασθενείς, οι δύο ήταν ηλικιωμένοι (ηλικίες άνω των 67 ετών). Παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση. Ο ένας εξ αυτών νοσηλεύεται ακόμα στο νοσοκομείο, αλλά εκτός μονάδας εντατικής θεραπείας. Ο άλλος έχει λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο τρίτος ασθενής είχε ήπιες εκδηλώσεις, που δεν αφορούσαν το κεντρικό νευρικό σύστημα (δηλαδή τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό).

Όπως ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο πρώτος ασθενής που νόσησε ο ιός του Δυτικού Νείλου εφέτος, ανέφερε πως τα συμπτώματά του άρχισαν στις 5 Ιουλίου.

Πάντως, ο αληθινός αριθμός των περιστατικών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε κρούσμα λοίμωξης με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυσθέντες από τον ιό που έχουν ήπια συμπτώματα ή είναι ασυμπτωματικοί.

Κρούσματα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται ετησίως σε πολλές χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Τα έτη 2010-2014 και 2017-2022 ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε εκατοντάδες περιστατικά σε διάφορες περιοχές (και) της χώρας μας. Αυτά καταγράφηκαν κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες. Κυκλοφορία του ιού έχει καταγραφεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας μας.

Η εμφάνιση περιστατικών της λοίμωξης από τον ιό σε σχεδόν ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία υποδηλώνει ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως εκ τούτου, θεωρείται πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών και εφέτος.

Πηγή Iatropedia.gr

[fbcomments]