Σάββατο 18.05.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Στη «φάκα» κύκλωμα που διακινούσε παράνομα χάπια «viagra» και… τα διαφήμιζε στα social media

02.09.2023 /

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που διακινούσε παράνομα σκευάσματα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας προχώρησε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή συνελήφθησαν δύο άτομα και εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- παράβαση των διατάξεων που αφορούν στα επιβλαβή φάρμακα, τη φαρμακευτική νομοθεσία και τον τελωνειακό κώδικα.

Το κύκλωμα εισήγαγε σκευάσματα, τα οποία διαφήμιζε μέσω προφίλ στα social media, ενώ χρησιμοποιούσε και ιστοσελίδα αγγελιών.

Η δράση του κυκλώματος δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα, αλλά επεκτεινόταν (και) στην Κύπρο, με τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους να εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το κύκλωμα:
Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εξαρθρώθηκε κύκλωμα τα μέλη του οποίου, δραστηριοποιούνταν στην κατ’ επάγγελμα διακίνηση μέσω διαδικτύου, παράνομων σκευασμάτων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν χθες, Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023, δύο άτομα και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για –κατά περίπτωση- παράβαση των διατάξεων που αφορούν στα επιβλαβή φάρμακα, τη φαρμακευτική νομοθεσία και τον τελωνειακό κώδικα.

Πώς λειτουργούσε το κύκλωμα
Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη του κυκλώματος, τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2022, εισήγαγαν τα φαρμακευτικά σκευάσματα από το εξωτερικό -μέσω εταιριών ταχυμεταφορών- και στη συνέχεια, το ένα μέλος τα διακινούσε, ενώ το έτερο είχε ρόλο διανομέα (delivery).

Η διαφήμιση και διάθεση των παράνομων προϊόντων γινόταν μέσω προφίλ που διατηρούσε ένα από τα μέλη σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ενώ για την περαιτέρω προώθησή τους χρησιμοποιούσε και ιστοσελίδα αγγελιών.

Μάλιστα, προκειμένου να δυσχεράνει τον εντοπισμό του, ανά διαστήματα διέγραφε τις παλιές αγγελίες, άλλαζε τα στοιχεία επικοινωνίας και την επωνυμία της υποτιθέμενης επιχείρησης, ενώ επιπλέον χρησιμοποιούσε και τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες σε ανύπαρκτα πρόσωπα (αχυράνθρωποι).

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
500 τεμάχια παράνομων φαρμακευτικών σκευασμάτων για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας (χάπια – τζελ),
4.710 ευρώ και 100 δολάρια Η.ΠΑ.,
πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων και εγγράφων,
4 κινητά τηλέφωνα και
830 γραμμάρια λαθραίου καπνού.
Σημειώνεται ότι, η δράση του κυκλώματος δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα, αλλά επεκτεινόταν και στην Κύπρο, με τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητά τους να εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ τα κατασχεθέντα σκευάσματα θα αποσταλούν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για εργαστηριακή εξέταση και φύλαξη.

Dnews

[fbcomments]