Κυριακή 12.07.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σταθάκης: Άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία

27.03.2015

Το νομοσχέδιο για την παράταση της υφιστάμενου καθεστώτος σχετικά με τους πλειστηριασμούς είναι έτοιμο για να κατατεθεί στη Βουλή, επανέλαβε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου Banking & Insurance Forum, με τίτλο «Τραπεζικό Σύστημα και Ιδιωτική Ασφάλιση: η επόμενη μέρα» ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.
Σε ότι αφορά στα κόκκινα δάνεια είπε ότι είναι ένα σύνθετο νομοσχέδιο που θα απαιτήσει έξι μήνες για να είναι απόλυτα εντός των στόχων και δεσμεύσεων ενώ αναφέρθηκε και στην αναμόρφωση του πτωχευτικού δίκαιου.

Ο υπουργός σημείωσε ότι «πρέπει να τραβήξουμε μια γραμμή γι αυτούς που χρησιμοποιούν τη συγκυρία διότι έχουν διαθέσιμα εισοδήματα και δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους από αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν . Αν δεν βρούμε την πιο συνδυαστική λύση, το τραπεζικό σύστημα το οποίο όλοι χαιρόμαστε που είναι εκεί και έχει σταθεροποιηθεί σχετικά και θέλουμε όλοι να μπορεί να χρηματοδοτεί υπό κανονικούς όρους, την οικονομία ωστόσο είναι δέσμιο του προβλήματος των κόκκινων δανείων».

Ο υπουργός συνέχισε ότι η κυβέρνηση εξετάζει λύσεις για το θέμα και όπως κάθε φορά υπάρχουν θετικά και πολλά αρνητικά και πρέπει η όποια λύση να εξυπηρετεί τον πρωταρχικό σκοπό του κοινωνικού στόχου.

«Ο τρόπος αντιμετώπισης του κοινωνικού στόχου πρέπει να μην προκαλέσει ζημία στο τραπεζικό σύστημα να μη δημιουργεί παρενέργειες στη λειτουργία της ομαλής εξυπηρέτησης των δανείων και να δώσει μία λύση που θα εξυπηρετήσει και τον στόχο να ανακάμψουν τα δάνεια και από κόκκινα να γίνουν πράσινα. Το βιώσιμο κομμάτι των μικρομεσαίων πρέπει να διασωθεί πάση θυσία καθώς σήμερα βρίσκεται δέσμιο της υπερχρέωσης» είπε ο κ. Σταθάκης

Ακόμη ανέφερε ότι τα προβλήματα για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι επίσης γνωστά με κυρίαρχο το πτωχευτικό δίκαιο που πρέπει να αλλάξει. «Υπάρχει μεγάλη πίεση για μεγαλύτερη ευχέρεια παρεμβάσεων από τις τράπεζες αλλά πρέπει να υπάρχουν ισχυροί προστατευτικοί δεσμοί αλλά και μεγαλύτερη ευελιξία ώστε οι τράπεζες θα έχουν ίσως κάποιο μεγαλύτερο λόγο στη διαδικασία αναδιάρθρωσης κάποιων επιχειρήσεων. Μέσα από το διάλογο θα βρεθούν οι λύσεις. Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ελπίζουμε να βρεθούν και καλύτερες λύσεις. Οι λύσεις που να στηρίζουν αυτό που έχει προοπτική» κατέληξε ο υπουργός.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο Χρήστος Σταϊκούρας, βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται «δυστυχώς» αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις και αυτό είναι φυσικό, γιατί επηρεάζεται και επηρεάζει την πραγματική οικονομία, η οποία κυρίως λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας και των συνεχιζόμενων κυβερνητικών παλινωδιών, έχει μπει το τελευταίο τρίμηνο σε νέα φάση επιδείνωσης.

«Η οικονομική δραστηριότητα έχει παγώσει και ιδιώτες εγκαταλείπουν επενδυτικές πρωτοβουλίες, η ανάκαμψη της οικονομίας, που επετεύχθη το 2014, για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια, κινδυνεύει και το κόστος δανεισμού των πιστωτικών ιδρυμάτων έχει επιβαρυνθεί» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Επίσης η απόσταση από την επιστροφή στις αγορές μεγαλώνει, όπως αποδεικνύεται από την πορεία των αποδόσεων μεσο-μακροπρόθεσμων Ελληνικών ομολόγων και από το επιτόκιο των τελευταίων εκδόσεων εντόκων γραμματίων και το κόστος του προγράμματος χρηματοδότησης μεγαλώνει ενώ οι πηγές άντλησης πόρων “στερεύουν” και το κράτος έχει κηρύξει μερική εσωτερική στάση πληρωμών».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας κάλεσε την κυβέρνηση «να περάσει, επιτέλους, από τη “δημιουργική ασάφεια” στη σαφήνεια της πραγματικότητας. Γιατί αυτό που προέχει είναι να προχωρήσει, άμεσα, στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 20ης Φεβρουαρίου».

 

Πηγή από in.gr