Πέμπτη 13.06.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Συλλήψεις δυο μελών σπείρας που εξαπατούσε τους αγρότες

20.02.2015

Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας διακριβώθηκε η δράση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ενέχονται στη διάπραξη απατών, σε βάρος παραγωγών αγροτικών προϊόντων, στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας.

Συνελήφθησαν, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (20-02-2015) στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας δύο ημεδαποί, ηλικίας 49 και 43 ετών, μέλη της οργάνωσης.

Επιπλέον, έχουν ταυτοποιηθεί, μέχρι στιγμής, ακόμη τέσσερα μέλη της, τρεις ημεδαποί ηλικίας 49, 43 και 28 ετών και ένας 32χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας.

Σε βάρος των ανωτέρω δραστών, αλλά και αγνώστου αριθμού συνεργών τους, τα στοιχεία των οποίων διερευνώνται, σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφίας από κοινού, πλαστογραφίας πιστοποιητικών, ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, απάτης κατά συναυτουργία και παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα.

Στο πλαίσιο της μεθοδικής και εμπεριστατωμένης έρευνας διαπιστώθηκε ότι οι προαναφερόμενοι δράστες είχαν συγκροτήσει και μετείχαν σε εγκληματική οργάνωση, η όποια δραστηριοποιούνταν τουλάχιστον από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και σήμερα, με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση.

Την εγκληματική οργάνωση διεύθυναν δυο από τους ημεδαπούς που αναζητούνται (ηλικίας 49 και 43 ετών), οι όποιοι είχαν αρχηγικό ρόλο, δίνοντας εντολές και οδηγίες στα υπόλοιπα μέλη, προκειμένου να εξαπατούν παραγωγούς και να αποκομίζουν παράνομο όφελος από την πώληση ποσοτήτων αγροτικών προϊόντων, τα οποία αποκτούσαν καταρτίζοντας και χρησιμοποιώντας πλαστές επιταγές.

Σύμφωνα με τον τρόπο δράσης τους, τα μέλη της σπείρας επικοινωνούσαν τηλεφωνικά με παραγωγούς γεωργικών προϊόντων αλλά και με κτηνοτρόφους και με το πρόσχημα αγοράς μεγάλων ποσοτήτων της παραγωγής τους κατάφερναν να τους εξαπατούν, καταβάλλοντας τους μικρό χρηματικό ποσό, ως προκαταβολή, ενώ κατά την παράδοση των προϊόντων τους έδιναν πλαστές επιταγές, για εξόφληση του υπολοίπου συμφωνηθέντος τιμήματος.

Από την περαιτέρω έρευνα, εξιχνιάσθηκαν πέντε περιπτώσεις απάτης και μία απόπειρα, που διεπράχθησαν στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, κατά το χρονικό διάστημα από (30-1-2014) μέχρι και (05-2-2015).

Πιο συγκεκριμένα, εξαπάτησαν πέντε γεωργικούς παραγωγούς, από τους οποίους απέσπασαν συνολικά (150.656) κιλά σιτηρών, αποκομίζοντας παράνομο περιουσιακό όφελος (39.000) ευρώ περίπου, ενώ αποπειράθηκαν να πράξουν το ίδιο σε βάρος ενός κτηνοτρόφου για αγορά βοοειδών.

Επιπρόσθετα, ερευνάται η δράση της οργάνωσης σε τρεις ακόμα περιπτώσεις απάτης σε Ημαθία και Κοζάνη, κατά τις οποίες οι δύο συλληφθέντες, ενεργώντας κατ’ εντολή των αρχηγικών μελών, εξαπάτησαν τρεις παραγωγούς καταβάλλοντάς τους πλαστές επιταγές προκειμένου να παραλάβουν από αυτούς ποσότητα αγροτικών προϊόντων.

Μετά από συντονισμένες αναζητήσεις των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, εντοπίστηκε, βραδινές ώρες χθες, επιβατικό αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν οι δύο συλληφθέντες και σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο όχημα, αλλά και στην κατοχή τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

• ποσότητα αφορολόγητου καπνού, βάρους (3.074.2) γραμμαρίων,
• πλήθος πειστηρίων που αποδεικνύουν την εγκληματική δράση τους (μπλοκ με πλαστές επιταγές, τιμολόγια – δελτία αποστολής, γραμμάτια είσπραξης και αποδεικτικά κατάθεσης χρημάτων σε τράπεζες, αποκόμματα ζυγολογίων, χειρόγραφες σημειώσεις με εμπορικές συναλλαγές και άλλα),
• δύο πλαστά δελτία αστυνομικής ταυτότητας,
• τέσσερα(4) κινητά τηλέφωνα και
• το χρηματικό ποσό των (390) ευρώ.

Επιπλέον, κατασχέθηκε και το προαναφερόμενο όχημα.

Σε βάρος του 65χρονου ημεδαπού, εκκρεμούν δύο εντάλματα σύλληψης, δύο βουλεύματα και πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων αρμόδιων δικαστικών Αρχών για σύσταση και συμμορία, απάτες, πλαστογραφίες, υπεξαίρεση, χρέη προς το Δημόσιο κ.α., με συνολική ποινή φυλάκισης (26) ετών και (6) μηνών.

Γίνεται μνεία ότι τα μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις διωκτικές Αρχές, για διάπραξη παρόμοιων αδικημάτων.

Οι δύο συλληφθέντες, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, προκειμένου να διερευνηθεί όλο το εύρος της εγκληματικής τους δραστηριότητας.

Σχετικά με την εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε ληστείες και κλοπές σε βάρος ηλικιωμένων ατόμων στην ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας, ανακοινώνεται ότι από τη συνεχιζόμενη αστυνομική έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Καρδίτσας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καρδίτσας, διακριβώθηκε η συμμετοχή τριών ακόμη ατόμων στην ομάδα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τρεις ημεδαπούς, ηλικίας 16, 25 και 26 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα (20-02-2015) το μεσημέρι στην Καρδίτσα από αστυνομικούς της προαναφερόμενης Υπηρεσίας, δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

[fbcomments]