Πέμπτη 27.02.2020 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Ο Σόιμπλε δεν προβλέπει αποφασιστική πρόοδο στο Eurogroup για Ελλάδα

24.04.2015

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα Παρασκευή προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, ότι δεν θεωρεί πως  θα υπάρξει αποφασιστική πρόοδος στη Ρίγα σχετικά με την Ελλάδα.

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Χανς-Γεργκ Σέλινγκ. Ο Aυστριακός υπουργός ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα έχουν προχωρήσει σε ανώτατο επίπεδο, αλλά δεν βλέπει ουσιαστική πρόοδο στις τεχνικές διαπραγματεύσεις. Είπε δε ότι επείγει η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών ως προς τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον χαμένο χρόνο.O ίδιος σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα ενός Grexit απάντησε ότι δεν προβλέπεται έξοδος από την ευρωζώνη, αλλά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ δήλωσε κουρασμένος από το θέμα της Ελλάδας. «Μιλάμε πολύ αλλά χωρίς ουσία» είπε χαρακτηριστικά, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει χρόνος για «πολιτικές και διπλωματικές κουβεντούλες».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Νοτμπρόβσκις προσερχόμενος τη συνεδρίαση είπε πως η πρόοδος στις τεχνικές διαπραγματεύσεις δεν είναι επαρκής για την επίτευξη συμφωνίας.

«Η έως τώρα πρόοδος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν φαίνεται αρκετή για να καταλήξει σε αποτέλεσμα το σημερινό Eurogroup», δήλωσε και προσέθεσε: «οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να συνεχιστούν. Η Επιτροπή θεωρεί ότι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος».

Κατά τον ίδιο η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει τις συζητήσεις για να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και θα πρέπει να ξεκινήσει να εργάζεται για την εφαρμογή των προϋποθέσεων που προβλέπει το πρόγραμμα.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα έπρεπε να μιμηθεί το παράδειγμα της Λετονίας, ο Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η κατάσταση και τα χαρακτηριστικά κάθε χώρας είναι διαφορετικά.

Όπως είπε, τον τελευταίο καιρό υπήρξε θετική στροφή της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, αλλά τώρα επικρατεί και πάλι χρηματοοικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα. Εκτίμησε, δε, ότι αν υπάρξει η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις, η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει και θα εξέλθει από την κρίση.

Σχολίασε, πάντως, ότι στη Λετονία η προσαρμογή ήταν εμπροσθοβαρής, σε αντίθεση με την Ελλάδα όπου υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις στην πορεία προσαρμογής της οικονομίας της. «Η καθυστέρηση της προσαρμογής στην Ελλάδα είχε επίπτωση στην οικονομική ανάκαμψη», ανέφερε.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών ο Γάλλος υπουργόςΜισέλ Σαπέν τόνισε ότι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, εφόσον βέβαια υφίσταται πλεόνασμα.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως οι συνομιλίες με την Ελλάδα γίνονται όλο και πιο συνεπείς, αλλά η πρόοδος εξακολουθεί να είναι πολύ αργή.

Δεν έκανε δηλώσεις προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

 

Πηγή από in.gr