Δευτέρα 15.07.2024 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σκρέκας: «Χτίζουμε μια Ελλάδα που παράγει, καινοτομεί και εξάγει»

31.05.2024 /

Στην παρουσίαση της μελέτης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις επενδύσεις στην Ελλάδα το 2023 παραβρέθηκε την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024 ο Υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Επίτροπος Mairead McGuinness, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και ο αντιπρόεδρος της Ε.Τ.Επ., Γιάννης Τσακίρης.

κ. Σκρέκας ανέφερε αρχικά πως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει το ελληνικό όραμα και την οικονομία της χώρας. «Μόνο πέρυσι η Ε.Τ.Επ. διοχέτευσε πάνω από 2,5 δισ. ευρώ σε έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην πράσινη μετάβαση, την καινοτομία και την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για ρεκόρ χρηματοδότησης και είναι το 4ο υψηλότερο στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Μάλιστα, 256 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για την χρηματοδότηση έρευνας και την αναβάθμιση πλήθους ερευνητικών ινστιτούτων στην ελληνική επικράτεια όπως για το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, για το οποίο θα επενδυθούν 55 εκατ. ευρώ».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης συνέχισε λέγοντας: «Θέλουμε μια Ευρώπη που να αποτελεί σημείο αναφοράς σε όρους ανταγωνιστικής επιχειρηματικότητας, προσέλκυσης επενδύσεων, ποιότητας ζωής, αλλά και ταλέντου, ανθρώπινου δυναμικού. Η Ευρώπη όμως χάνει σήμερα ανταγωνιστικότητα και τεχνογνωσία και αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα. Την προηγούμενη εβδομάδα, κάναμε μια παρέμβαση στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., μαζί με την Ισπανία και άλλες χώρες, για την πιο αποτελεσματική αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων και την κατανομή νέων πόρων, στην στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας».

Αναφερόμενος στο τι έχει πετύχει η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία πενταετία, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σε ένα διεθνές περιβάλλον με αλλεπάλληλες προκλήσεις, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να εδραιώσει ένα περιβάλλον πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, αλλά και αξιοπιστίας. Χαράζουμε για την Ελλάδα μια τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, μέσω από την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, την εξωστρέφεια και την καινοτομία».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σκρέκας είπε ότι «η κυβέρνησή μας μετασχηματίζει συνολικά την Ελλάδα, σε κόμβο πράσινης ενέργειας, ψηφιακή πύλη, κέντρο καινοτομίας και διαμετακόμισης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.  Θα συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς, να οικοδομούμε όλοι μαζί, μια Ελλάδα που δημιουργεί, παράγει, καινοτομεί και εξάγει. Μια Ελλάδα σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη, και μια Ευρώπη πιο κοντά σε κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα».

[fbcomments]