Κυριακή 28.05.2023 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

Σκρέκας: Παρακαταθήκη για το μέλλον ο πρώτος εθνικός κλιματικός νόμος

18.11.2021

Τον πρώτο Εθνικό Κλιματικό Νόμο παρουσίασε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά, και τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση.

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, στρατηγικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Ο Κλιματικός Νόμος που τίθεται άμεσα σε δημόσια διαβούλευση, αποτελεί τον Οδικό Χάρτη της χώρας για την επίτευξη των φιλόδοξων κλιματικών στόχων για το 2030, οι οποίοι αποτελούν το πρώτο βήμα για να καταστεί η Ευρώπη η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050.

Σύμφωνα με τον Τρικαλινό Υπουργό, «πρόκειται για ιστορική νομοθετική πρωτοβουλία, δεδομένου ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προβλέπεται με δεσμευτικότητα νομοθετικής επιταγής».

Ο Κλιματικός Νόμος περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους και τον επιμερισμό τους στους επτά τομείς με το μεγαλύτερο ανθρακικό αποτύπωμα (ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές, κτίρια, βιομηχανία, γεωργία και κτηνοτροφία, απόβλητα και χρήσεις γης/δασοπονία). Προβλέπει, επίσης, συγκεκριμένα  μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μεταξύ αυτών, είναι η διακοπή λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2028 και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Από το 2023, το 25% των νέων εταιρικών οχημάτων ιδιωτικής χρήσης πρέπει να είναι αμιγώς ηλεκτρικά ή υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα, ενώ από το 2030 όλα τα νέα οχήματα που θα ταξινομούνται πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών. Από το 2025 όλα τα νέα ταξί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι ηλεκτροκίνητα.
Όσον αφορά στη μείωση των εκπομπών από κτίρια, το σχέδιο νόμου προβλέπει τα εξής: από το 2023, απαγορεύεται η εγκατάσταση καυστήρων πετρελαίου σε νέες οικοδομές, όπου υπάρχει δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ από το 2030 απαγορεύεται η χρήση καυστήρων πετρελαίου θέρμανσης σε όλα τα κτίρια.

Συνοψίζοντας, ο Κώστας Σκρέκας τόνισε σχετικά: «Πράττουμε αυτό που οφείλουμε για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές. Θωρακίζουμε τη χώρα μας, άμεσα και αποτελεσματικά, απέναντι στη μεγάλη, παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής κρίσης, δημιουργώντας μία κλιματικά ανθεκτική Ελλάδα, με βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη ανάπτυξη και απόλυτο σεβασμό στο πλούσιο φυσικό μας περιβάλλον».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

[fbcomments]